Cy Young Award winnaar Dickey naar Toronto

Door

New York Mets v Atlanta Braves

De Toronto Blue Jays zijn deze winter onder leiding van GM Alex Anthopoulos bezig hun hele roster te upgraden. Eerder werden in een blockbuster met de Marlins al Jose Reyes, Josh Johnson, Mark Buehrle, Emilio Bonifacio en John Buck binnengehaald en werd ook free agent outfielder Melky Cabrera aangetrokken. De komst van R.A. Dickey is de kers op de taart voor de Blue Jays, die nu toch echt bij de favorieten in de American League horen.

Consistente knuckleballer

In vorige seizoenen lagen de problemen van de Blue Jays vaak bij de pitching. De slagploeg scoorde veel runs en stond altijd bovenin in de ranglijst voor teams met de meeste home runs.

Sinds het vertrek van Roy Halladay was er echter niemand die opstond en de rotation van de Jays consistent aanvoering gaf met goede resultaten of op zijn minst elk jaar 200 innings. Romero kende twee goede jaren, maar viel in 2012 ver weg. Morrow heeft gigantisch veel talent, maar is wisselvallig en blessuregevoelig en de 22-jarige fastball pitcher Henderson Alvarez  kwam vorig jaar nog het dichtste in de buurt van de 200 innings met 187.

Het is daarom ook dat Anthopoulos besloot om eerder al Mark Buehrle (workhorse, standaard 200 innings) en Josh Johnson (wanneer fit een bonafide ace) aan te trekken in de trade met de Marlins. Toch voelde het nog niet als genoeg. Er moest nog een werper bij aan wie geen vraagtekens hingen. Een werper die 200 innings gooit en zijn team elke start de kans geeft om te winnen.

Toen bekend werd dat de Mets open stonden voor een trade van R.A. Dickey, de 2012 NL Cy Young, wist AA (Anthopoulos) dat hij de trekker over moest halen. In drie seizoenen bij de Mets gooide de knuckleballer gemiddeld 206 innings, pakte hij 13 wins (gemiddeld) en had hij een ERA van 2.95.

Wat Dickey erg speciaal maakt is zijn controle en consistentie als knuckleballer. Gemiddeld gooit hij per wedstrijd drie keer zo vaak drie slag als vier wijd en krijgt hij minder dan een home run tegen. Voor een knuckleballer erg knappe stats, zeker als je ziet dat ze beter zijn dan die van legendarische knuckleballers als Phil Niekro (zie foto) en Tim Wakefield.

In de trade werden ook catchers Josh Thole en Mike Nickeas aangetrokken. Thole wordt de backup van Arrencibia en zal zeer waarschijnlijk de persoonlijke catcher van Dickey worden. Dat het catchen van een knuckleballer een vak apart is, blijkt wel uit de quote van voormalig catcher van Phil Niekro, Bob Uecker: “The best way to catch a knuckleball is to wait until it stops rolling and then pick it up’. Daarom besloot Toronto ook Nickeas aan de deal toe te voegen, als catcher met ervaring met Dickey, voor het geval Thole geblesseerd raakt.

Als onderdeel van de trade tekende 38-jarige Dickey overigens een tweejarig contract ter waarde van 25 miljoen dollar.

Mets contenders in 2014?

Voor de Mets fans leek de trade op het eerste oog een tegenvaller. Hun ace van de afgelopen seizoenen vertrekt en ze krijgen er geen Major League-ready prospects voor terug. Als je echter kijkt naar het team dat de Mets in 2013 op de been zouden brengen met Dickey op het roster wordt al snel duidelijk dat je daarmee niet gaat winnen in 2013. Het was dus het overwegen waard om Dickey, met wie de onderhandelingen voor een nieuw contract niet leken op te schieten, te traden voor prospects die het team in 2014 al kunnen helpen.

In Travis D’Arnaud ontvangen de Mets het grootste catching prospect in de Minor Leagues. D’Arnaud sloeg vorig seizoen in Triple-A .333 met 16 home runs en weet bovendien ook defensief zijn mannetje te staan.

John Buck was de vierde catcher in de trade, hij kwam eerder deze winter al in de trade van de Marlins naar de Blue Jays en mag nu opnieuw verkassen. Buck wordt in 2013 nog de startende catcher, maar vanaf 2014 moet D’Arnaud degene zijn die eindelijk in de voetstappen van Mike Piazza mag treden.

In Noah Syndergaard krijgen de Mets ook nog eens het nr. 3 prospect uit het Blue Jays’ farm system. De 20-jarige starter zou met toptalenten Zack Wheeler en Matt Harvey in 2014 al de top van de Mets-rotation kunnen vormen. Als je weet dat in 2014 eindelijk de dure contracten van Johan Santana en Jason Bay van de payroll komen, weet je dat er komende winter voor circa 50 miljoen dollar aan free agents besteed kan worden.

Deze trade geeft de Mets dus de mogelijkheid om in 2014 al weer mee te dingen naar een plek in de playoffs. Daar waar zij sinds 2006 al niet meer gestaan hebben.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen