Coyotes blijven nog een jaar in Glendale

Door

Het gemeentebestuur van de stad Glendale in Arizona heeft besloten om nog een jaar de operationele kosten van de Jobing.com Arena, de thuisbasis van de Phoenix Coyotes, voor zijn rekening te nemen. Hierdoor zijn de Coyotes weer een jaar verzekerd van NHL-ijshockey in Glendale.

Of deze oplossing de juiste is, valt nog te bezien, want na volgend seizoen bevinden de Coyotes zich weer in dezelfde problematische situatie als dit jaar. De club is op dit moment in handen van de NHL, nadat deze twee jaar geleden werd overgenomen toen de toenmalige eigenaar de club failliet had laten gaan.

Het doel van de NHL was en is om een nieuwe eigenaar te vinden die de club in Arizona houdt. Dit jaar waren ze dicht bij een deal met zakenman Matthew Hulsizer, maar deze deal werd op het laatste moment gedwarsboomd door het advies van de Goldwater Group, een conservatieve waakhond-groep, omdat de deal een schending zou zijn van de grondwettelijke bepaling die overheidssubsidies voor particuliere bedrijven verbiedt.

Hierdoor zag het gemeentebestuur van Glendale zich genoodzaakt om net als het afgelopen seizoen nog een jaar de vijfentwintig miljoen dollar op te hoesten die nodig is om het stadion operationeel te houden. Hiermee is de termijn om een nieuwe deal met een eventuele koper te vinden die club in Arizona houdt met een jaar verlengd, maar het kan dus ook betekenen dat de club volgend jaar alsnog Arizona verlaat en dat de gemeente dan in totaal vijftig miljoen dollar armer is.

De raadsleden vonden het dit risico dus wel waard en de NHL is in ieder geval blij met de uitkomst van de stemmingsronde: „Wij zijn bijzonder tevreden met dit resultaat,” aldus Bill Haly, deputy commissioner van de NHL, na de gemeentevergadering. „Maar we zijn er nog lang niet; het team moet nog steeds worden verkocht en daar gaan we meteen mee aan de slag.”

Foto: coyotes.azvibe.com

 

Ook leuk om te lezen