COLUMN: Wayne op 1

Door

Het was zo maar een discussie, op zo maar een avondje met wat vrienden. Wie is nu eigenlijk de grootste sporter in de geschiedenis? En waar kijk je dan naar? Naar gewonnen prijzen ongetwijfeld. Naar statistieken. Maar ook naar stijl, als sporter en als mens? Naar betekenis voor de sport en maatschappelijke invloed?

De namen van Muhammad Ali, Eddy Merckx en Usain Bolt vielen. Individuele sporters inderdaad, wier prijzen niet alleen goed te tellen zijn maar van wie ook kon worden vastgesteld dat ze die helemaal op eigen kracht hadden veroverd. Al was daar bij Merckx toch enige twijfel over. U begrijpt waarom: het d-woord. Toen ik het gesprek verlegde naar teamsporten en we weer op adem waren gekomen na het lachen om de geestelijk verdwaalde die Johan Cruijff als grootste sporter in de geschiedenis had voorgesteld, gingen de ogen mijn kant uit. Wat vond ik eigenlijk zelf? Wayne Gretzky, dus. Nu is ijshockey in Nederland niet zo’n populaire sport, reden waarom ik niet direct op een aanhoudend applaus kon rekenen. Iemand vond dat ‘die Kretski’ het absoluut niet haalt tegen Michael Jordan. Dus ik nam de lijstjes er even bij. Dat hielp.

De meeste goals gescoord in de NHL. Twaalf procent en 93 goals meer dan de nummer twee, Gordie Howe. All-time assist leader met een voorsprong van zegge en schrijve 714 assists op de nummer twee, Ron Francis. Dat staat gelijk aan 57 procent méér. Ha! Ongelooflijk toch? Al met al ruim anderhalf keer zo veel punten als de nummer twee op die ranglijst, Mark Messier. Die bovendien 269 wedstrijden meer speelde. Gretzky heeft alleen al meer assists dan welke andere speler dan ook aan punten heeft. Het werd al wat stiller in de kamer. Iemand mompelde ‘oei…’

Michael Jordan maakte een franchise groot, hetzelfde deed Gretzky. Als het gaat om ‘een sport naar een ander niveau tillen’, dan geldt dit voor beiden. Michael Jordan heeft wereldwijd ongetwijfeld meer impact gehad, met een NBA die in de jaren negentig mede door zijn prestaties flink aan de weg timmerde. In Peking liepen en lopen meer kereltjes met een Bulls-shirt dan met een shirt van de Oilers. Kijk je echter puur naar prestaties, dan domineerde Wayne Gretzky zijn sport véél meer dan Michael Jordan. Air moet immers als topscorer (points-per-game) Wilt “The Stilt” Chamberlain naast zich dulden. Bij de assists, een categorie die door Gretzky dus totaal beheerst wordt, zien we hem in de top niet terug. Maak je een puntenlijst (scores plus assists) en je telt de scores bij basketball zoals bij hockey voor één, dan is Jordan ‘slechts’ derde. Tweede is dan Kareem Abdul Jabbar. Eerste? Ik stond perplex: Karl Malone. Die Mailman toch!

Lionel Messi is wel in aantocht. Maar we moeten afwachten of hij zijn torenhoge niveau ook de komende jaren kan continueren. Het vaderschap kan er flink inhakken. Heeft hij het beste al gehad, dan komt hij niet in de buurt. We zijn benieuwd. Tot die tijd: Wayne op 1, de beste teamsporter ooit!

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen