Column: Wat een jaar!

Door

World Series - St Louis Cardinals v Boston Red Sox - Game Six
2013 was een bijzonder honkbaljaar.

Het seizoen begon een maand eerder dan dat we gewend zijn, met een voor Nederland zeer succesvolle World Baseball Classic. De tweede ronde in Japan leek een sprookje. Japan bleek een maatje (of twee) te groot, maar Cuba werd tot twee keer toe op zinderende wijze verslagen en onder de noemer ‘Kingdom of the Netherlands’ plaatste het team zich voor de halve finale. Dat de jonge ploeg daarin zijn meerdere moest erkennen in uiteindelijke winnaar Dominicaanse Republiek is geen schande.

Het toernooi vormde voor spelers als Andrelton Simmons, Xander Bogaerts, Jonathan Schoop en Wladimir Balentien een voorteken voor een schitterend seizoen. Simmons is de best verdedigende korte stop in de league, Bogaerts debuteerde en pakte met de Red Sox de World Series, Schoop maakte zijn MLB-debuut en Balentien verbrak het Japanse homerunrecord van de legendarische Sadaharu Oh.

Het MLB-seizoen kende drie grote verhaallijnen. De Pittsburgh Pirates wonnen, aan de hand van MVP Andrew McCutchen, voor het eerst in ruim twintig jaar meer wedstrijden dan dat ze verloren en plaatsten zich zelfs voor de playoffs.

Mariano Rivera, de beste reliever en sowieso één van de beste werpers aller tijden, nam afscheid. Het hele seizoen werd hij door concurrerende teams geëerd en uiteindelijk namen uiteraard ook de Yankees, de stad New York en SportAmerika op prachtige wijze afscheid.

Tot slot stond 2013 in het teken van ‘Boston Strong’ en ‘This is our f*cking city!’, oftewel: de Boston Red Sox, de kampioenen.

Rest mij de lezers fijne feestdagen te wensen en een gelukkig 2014!

Deze column was eerder te lezen in Sport Amerika Magazine.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen