COLUMN: Vuurwerk in de ‘bush leagues’

Door

Ze noemen ze ook wel de ‘bush leagues’. De minor leagues dus. De ingewikkelde structuur van satellietclubs die de Major League teams hun spelers voeren. ‘Bush’ vertaalt letterlijk tot oerwoud of wildernis. Maar het is ook een ouderwetse term voor iets van ondermaats niveau.

We verhuisden onlangs een uurtje stroomopwaarts, naar Fishkill. Een leuk dorpje met een nog leukere naam. Tot mijn intense blijdschap zit er op vijf minuten van onze nieuwe woonplaats een minor league team. De Hudson Valley Renegades, het short-season single-A team van de Tampa Bay Rays.

Vorig weekend gingen we voor het eerst naar de ’Gades. Tot mijn verbazing waren alle beste stoeltjes weken van tevoren uitverkocht. Hoog achter het eerste honk, daar moesten we het mee doen. Er verbaasde mij nog meer. Ik had van de minor leagues de indruk dat tot aan het triple-A niveau er zelden meer dan een paar honderd mensen kwamen kijken, waarna het er misschien een paar duizend waren. Maar Dutchess County stadium – kortweg The Dutch – zat met 5.500 man stampvol.

Waar je bij, pakweg de New York Mets voor $60 net het veld kan zien vanuit de hoogte zit je bij de ’Gades voor $15 op de voorste rij. En voor $6 kom je ook binnen. Slechte zitjes zijn er niet. En bier kost maar $2.50. Ik mocht meedoen aan een fantasy spelletje waarbij ik punten kreeg naargelang de vier slagmannen die ik geselecteerd had presteerden. (Ik werd tweede en liep godverdomme de gratis kaartjes met een half puntje mis.) De sfeer was goed, het briesje koel en de pot spannend. Er werden negen errors gemaakt, maar dat voegde eigenlijk op bizarre wijze aan de wedstrijd toe. Elke grondbal die in de majors een automatische nul zou zijn was een avontuur.

En dan de interactieve entertainment.Waar je in de big leagues door een scherm en wat speakers geamuseerd wordt mag je in The Dutch meedoen. Het doet een beetje aan een kinderfeestje denken maar is daarom net zo aandoenlijk. Tussen de innings door rijdt er een auto langs de backstop en wie er uit het publiek een balletje door het open dakraam weet te gooien wint een prijs. Twee gelukkigen mogen met waterbalonnen Space Invaders spelen op de stadionmedewerkers, die in strakke formatie heen en weer en op de werpers af stappen. Na de wedstrijd worden er hoepels op het veld gelegd, wie er zijn tennisbal in mikt wint weer een prijs.

Naderhand, als, ehm, klap op de vuurpijl: vuurwerk.

Major League Baseball is leuk hoor. Maar bush is beter.

Column geschreven door Leander Schaerlaekens.

Ook leuk om te lezen