COLUMN: ‘Ster’ T.O. schittert nog één keer

Door

onthestar
Of ze nu wel of niet spelen; Dez Bryant, JJ Watt en Odell Beckham jr. staan garant voor kijkplezier. Hun optredens buiten de lijnen zijn even fascinerend als hun prestaties binnen het gridiron. Veel sterren zijn meer dan een uitzonderlijke speler, ze zijn een immer aanwezige persoonlijkheid. De hedendaagse sterspelers zijn daarin allen schatplichtig aan één enkele man: Terrell Owens.

Echt grote helden herken je aan de voornaam. Noem in ons kikkerlandje Epke, Sven of Dafne en de overgrote meerderheid van de Nederlanders weet over wie je het hebt. In Amerika geldt hetzelfde voor Dez, Odell en JJ. Hoewel daar, meer dan hier, die bekendheid evenveel te maken heeft met hun optredens op het veld als naast het veld.

De geblesseerde, shirtloze, Bryant die een feestje viert in de tunnel, Watt die een autoband meeneemt naar de sportschool en Beckham jr. die Lebron (nog zo’n voornaam) even voordoet hoe het moet. Amerika zit aan de buis gekluisterd. Toch vallen ze in het niet bij het origineel: T.O.

Afgelopen week stonden de Amerikaanse sportpagina’s voor even weer vol met de man die in 2010 voor het laatst een catch maakte in de NFL. Tijdens de promotietour voor de documentaire die over zijn footballleven is gemaakt, zei misschien wel de markantste speler ooit dat hij zonder problemen -op 41-jarige leeftijd- weer kan meespelen in de NFL. En specifiek: dat hij van grote meerwaarde zou zijn voor de bij tijd en wijlen haperende aanval van de Philadelphia Eagles.
Het gevolg: Amerika op zijn kop.

Natuurlijk kan T.O. allang niet meer mee op het hoogste niveau. Na zijn glansrijke carrière (niet te vergeten: Owens is een van de beste receivers aller tijden) bij de 49’ers, Eagles en Cowboys, ging het snel bergaf. Bij de Bills, Bengals, Wranglers (indoor football, echt waar) en Seahawks moest hij binnen het jaar vertrekken. In Seattle overleefde hij de preseason niet eens. Dat had alles te maken met zijn ‘markante’ persoonlijkheid. Waar T.O. verschijnt volgt de drama al snel.

Het echt grote nieuws is dan ook dat de prima documentaireserie A Football Life een aflevering aan T.O. gewijd heeft. Voor iedereen met een abonnement op Gamepass is dit een verplicht nummertje. Niet alleen neemt Owens zelf, zoals gebruikelijk, geen blad voor de mond, een aantal belangrijke insiders komen ook aan het woord. Denk aan Steve Young, Andy Reid, Steve Mariucci en Hugh Douglas. Wie? Zijn teamgenoot die hij zonder pardon te lijf ging in de kleedkamer.

Het hoogtepunt van T.O.’s antics (en in de docu) blijft echter voor altijd zijn optreden in Dallas terwijl hij nog voor de Niners speelde. De toenmalige receiverscoach van San Francisco probeert hét voorval nog goed te praten met een slap verhaal over het eren van god. Zijn optreden in de blauwe ster van Texas maakte van T.O. in één klap een kijkcijferkanon. Love him or hate him: week in, week uit wilde heel Amerika weten waar hij Owens nu weer mee bezig was.

Klik hier voor het fragment uit de docu (embedded uitgeschakeld)

Na Owens afscheid was er voor liefhebbers van spelersdrama toch sprake van een zwart gat. Antonio Brown, Calvin Johnson en Julio Jones zijn geweldige receivers. Maar ook een beetje saai. Ze missen de donkere kant waarmee fans, tegenstanders en teamgenoten knettergek gemaakt kunnen worden. Dez en Odell hebben dat wel. Het zijn niet de meest geliefde spelers binnen de eigen ploeg. Dat hoeft ook niet als er modelburgers als Eli Manning, Tony Romo en Jason Witten rondlopen in de kleedkamer. Dan is er ruimte voor iemand die prettig gek is.

Maar Dez en Odell zijn nog lang niet op het niveau van T.O. (ondanks verwoede pogingen van Dez). Totdat zij helemaal doorslaan, raad ik iedereen aan vooral te genieten van A Football Life: Terrell Owens. Het uurtje meer dan waard, mede dankzij de ge-wel-di-ge Rod Tidwell imitatie.

11 Reacties
 1. Willem 5 jaar ago

  In dit rijtje mag Ochocinco eigenlijk niet ontbreken… Inmiddels CFL, maar toch ook een kijkcijferkanonnetje op zich!

  • Anne 5 jaar ago

   Zat zeker ook aan Ocho te denken, die iig qua gekte hoge ogen werpt. Zijn Lambeau Leap deed pijn. Hopelijk staat A Football Life ook een keertje stil bij hem.

   • Jeroen 5 jaar ago

    Krijgt hij tijdens die lambeau liep klappen? Want hij weet nog net een paar Bengalsfans te vinden waarna dan vooral GreenBayfans over hem heen hangen.

  • Dennis 5 jaar ago

   En die gasten speelden nog samen ook bij de Bengals. Al die afleveringen van A Football life zijn btw pareltjes vooral die van Sean Taylor.

   • Jeroen 5 jaar ago

    Die over Sean Taylor is vooral tragisch. Dat doet mij dan weer denken aan Hernandez van de Patriots.

   • Anne 5 jaar ago

    Taylor zet ik straks dan ook maar op. Wordt een latertje vanavond

 2. Jeroen 5 jaar ago

  Deze ga ik zeker even kijken. Ik heb het voorval in de ster een keer gezien maar zonder het verhaal erbij.

 3. Dennis 5 jaar ago

  Get your popcorn ready.

  • Jeroen 5 jaar ago

   Interessante aflevering. Ik zat daarna een beetje door de jaren heen te zoeken van de NFL films. In 2012 staat de aflevering Cleveland 95. Deze is zeker de moeite waard. Het gaat natuurlijk over Cleveland, de supporters, het molesteren van het eigen stadion en de verhuizing van de franchise naar Baltimore. Maar het mooie van de aflevering is dat de hele voorgeschiedenis van Bill Belichick uit de doeken wordt gedaan.

   • Dennis 5 jaar ago

    Denk dat de fans in Cleveland ook heel blij zijn met de zege afgelopen week in Baltimore.

 4. Jeroen 5 jaar ago

  Wederom toffe column! Kan je niet vaker columns schrijven Anne?

Comments are closed.

Ook leuk om te lezen