Column: Seahawks hebben boter op hun hoofd

Door

Clark

Afgelopen week ging het nergens anders over: Deflategate, Deflategate, en nog eens Deflategate. Als Seahawks-fan kan ik er stiekem wel om gniffelen dat Tom Brady nu een mogelijke schorsing boven het hoofd hangt. Maar dit neemt niet weg dat de Seahawks dankzij dit schandaal deels buiten schot worden gehouden, en dat terwijl ook zij niet de hoofdprijs voor integriteit verdienen.

Gisteren was er een kort bericht over te lezen in de NFL Update. Tijdens de afgelopen NFL Draft kozen de Seattle Seahawks voor defensive end Frank Clark, een jongen die bij Michigan één van de beste verdedigers was. Op papier een prima selectie in de tweede ronde, ware het niet dat diezelfde Clark afgelopen seizoen van het team is geschopt omdat hij verdacht werd van het slaan van zijn vriendin.

Als fan van de Seahawks wist ik niet goed wat ik er van moest denken. Clark was nooit officieel veroordeeld, maar had wel een regeling getroffen terwijl hij zelf volhield dat er niks was gebeurd. Naar aanleiding van de keuze dook de lokale Seattle Times bovenop het verhaal. En hoe meer details er boven water komen, hoe meer ik mij als fan schaam voor de keuze van Clark.

Voorafgaand aan de draft zouden John Schneider (GM Seahawks) en Pete Caroll (Coach Seahawks) naar eigen zeggen uitvoerig onderzoek hebben gedaan. Na afloop bleek echter dat dit ‘uitvoerige’ onderzoek enkel bestond uit het spreken met Clark zelf. Beide heren vroegen aan Clark of hij zijn vriendin had geslagen, waarop Clark simpelweg zei dat hij dit niet had gedaan en ook nooit zou doen. Daarmee was de zaak voor het management van de Seahawks afgedaan. Een schande, want wie het politierapport leest (inclusief foto’s van de verwondingen van Clark’s ex-vriendin en de hotelkamer), ziet al snel dat hier van meer sprake was dan enkel een luidruchtige woordenwisseling.

En dan zijn er nog de getuigenissen, naast het slachtoffer zelf, was ook het broertje van het slachtoffer aanwezig. Hij claimde dat Clark meerdere malen zou hebben geslagen, en dat hij zijn ex-vriendin ook meerdere malen op de grond zou hebben gegooid. Twee buurvrouwen belden hierop de politie en klopten zelf aan bij Clark. Naar eigen zeggen zagen zij toen het slachtoffer bewusteloos op de grond liggen, en één van de vrouwen was er vrij zeker van dat ze buiten westen was geslagen. Tot slot was er de manager van het hotel, die ook poolshoogte kwam nemen, en van Clark kreeg te horen dat hij haar “net zo hard zou slaan als zijn vriendin” als ze zich ermee zou gaan bemoeien.

Het moge duidelijk zijn: het hele zaakje stinkt. Naast het feit dat Frank Clark (die in 2012 ook al schuldig werd bevonden voor een poging tot inbraak in een huis) goed is weggekomen zonder een veroordeling, ben ik als fan vooral teleurgesteld in het optreden van de Seahawks zelf. Zij claimen dat zij alles hebben gedaan om erachter te komen of ze zonder problemen voor Clark konden kiezen. Natuurlijk is het niet aan de ploeg zelf om zelf een onderzoek te gaan houden wanneer de politie dit al heeft gedaan. Maar ik vind het wel erg teleurstellend dat zowel de GM als coach genoegen hebben genomen met de ontkenning van Clark zelf, en daarna claimen dat zij een ‘uitvoerig’ onderzoek hebben uitgevoerd.

Nee, ik eis hier niet dat Frank Clark de rest van zijn leven verbannen moet worden uit de NFL. Naast het feit dat hij nooit is veroordeeld, verdient iedereen ook een tweede kans, zelfs wanneer je als man jezelf hebt verlaagd tot het slaan van een vrouw. Toch voelt het niet goed, en schaam ik mij als fan voor het feit dat de Seahawks net doen alsof er niks is gebeurd. De Seahawks hadden ook simpelweg kunnen erkennen dat zij zich bewust zijn van Clark’s achtergrond, maar dat zij de uitspraken van de rechter volgen en daardoor vertrouwen hebben in de onschuld van Clark. Dat had een stuk eerlijker geweest dan de claim dat er sprake is geweest van een uitvoerig onderzoek, iets wat de Seattle Times in een paar dagen tijd wel voor elkaar heeft gekregen.

Het is maar goed voor Seattle dat daar deze week ineens het rapport over Deflategate verscheen. Zodoende ging de aandacht snel naar Tom Brady en de zachte ballen van de Patriots. Maar vergis je niet. De Seahawks hebben, hoewel ze het niet toe willen geven, in deze zaak gigantisch veel boter op hun hoofd, en moge van geluk spreken dat de aandacht deze grotendeels elders lag…

Foto: Twitter

3 Reacties
 1. Wouter van Willigen 6 jaar ago

  Wow, wat een heftige keuze van de Hawks …
  Ik ben het met je eens: De Seahawks zijn ineens echt in mijn achting gedaald.

  Gelukkig spelen de Mariners leuk 😉

 2. Vijay 6 jaar ago

  Wat een bullshit. Dus omdat de er fotos zijn verschenen en dr broertje het zegt is het zo. Allemaal lekker de media volgen, worden we beter van 😉

  • Justin Kevenaar 6 jaar ago

   Ik zeg nergens dat ik wel zeker weet dat hij zijn vriendin heeft geslagen, maar ik gok dat je zelf niet de tijd hebt genomen om het politierapport te lezen, want het bewijs spreekt niet in zijn voordeel (ook gezien zijn verleden).

   Toegegeven, hij is uiteindelijk niet veroordeeld maar er is wel een regeling getroffen. Dit soort zaken zijn immers vaak ook lastig onomstotelijk te bewijzen, en er zijn genoeg zaken waar de vrouwen zelf ervoor zorgen dat de zaak komt te vervallen.

   Maar goed naast het feit of hij nou wel of niet een vrouw heeft geslagen, de uitleg van de Seahawks vind ik het meest teleurstellend. Over ‘uitvoerig onderzoek’ spreken terwijl enkel Clark is ondervraagd. Zeg eerlijk dat Clark jouw favoriete speler was en dat zijn problemen in het verleden zijn afgehandeld en daarmee verleden tijd zijn voor jouw organisatie. Nu komt het op mij over alsof de Seahawks niet verder wilden graven, uit angst om iets te ontdekken wat de persoon van Clark verder zou beschadigen.

Comments are closed.

Ook leuk om te lezen