Column: Rolmodellen

Door

Brooklyn Nets v Denver Nuggets
In Amerika staan elke dag miljoenen jongetjes in buitenwijken op een oprijlaan talloze keren met een bal naar een basket te gooien. Als ze later groot zijn, worden ze LeBron James of Kevin Durant. Stuk voor stuk.

Of ze het nu leuk vinden of niet, NBA spelers zijn naast talentvolle grootverdieners ook rolmodellen voor een hele generatie dromende jongeren. Dat is een waardevolle kans in een land waar elk jaar grofweg 1,5 miljoen minderjarigen worden gearresteerd. Maar het is niet voor iedereen een even gemakkelijk te vervullen rol.

Zo was daar vorige week Knicks point guard Raymond Felton, die een vuurwapen op zijn eigen vrouw richtte. Vrouwlief wil van hem scheiden omdat hij er na 19 maanden huwelijk al een stuk of wat minnaressen op nahoudt. In alle opzichten een beroerd rolmodel dus. Bij zijn arrestatie droeg Felton een sweater met de tekst ‘Love more, no war’ en een peace teken. Het leek op een kansloze opzichtige poging om zijn imago te redden.

De Knicks doen ook al geen moeite om het goede voorbeeld te geven. Felton betaalde op dinsdag een borgsom van 25.000 dollar en speelde donderdag gewoon weer tegen de Heat. Niks aan de hand.

Maar er is hoop. Elders in New York maakte één man alles goed. Jason Collins werd met een staande ovatie bij de Nets ontvangen als eerste actieve openlijk homoseksuele sporter in Amerika’s grote vier competities. “Wees nooit bang en schaam je niet voor jezelf,” zei Collins bij zijn debuut. Ik hoop dat alle Amerikaanse jongetjes naar Collins hebben geluisterd.

Deze column was eerder te lezen in Sport Amerika Magazine.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen