COLUMN: Oktober, We Love LeBron-maand

Door

Wat is er aan de hand? Waar zijn alle We Hate LeBron-verhalen waarmee we de afgelopen jaren met de regelmaat van de klok om de oren werden geslagen. In 2010 was het de Decision. Hoe haalde LBJ het in zijn hoofd om zijn Cavaliers op nationale televisie te verraden. In 2011 was het LeChoke. LBJ liet in de NBA Finals tegen de Mavs de grootste verdwijntruc aller tijden op de basketbal-velden zien. Deze zomer is het echter verdacht stil aan het hatersfront. Sterker nog, het lijkt wel of oktober uit is geroepen tot de We Love LeBron-maand. Eerst was het Charles Barkley die het nog maar eens nodig vond om te stellen dat LeBron James beter kon worden dan Michael Jordan. Daarna deed niemand minder dan coach-monnik Phil Jackson nog eens een flinke duit in het zakje.

Zou één simpele titel nou genoeg zijn om al die gefrustreerde NBA-fans de mond te snoeren? Het is haast niet voor te stellen. Het begon allemaal al na het behalen van de titel en het daaropvolgende gouden olympische toernooi. Teamgenoten, met Dwyane Wade als voortrekker, waren vol van het spel van hun koning. Logisch natuurlijk. Van hen verwacht je ook niets minder dan dat ze positief spreken over hun teamgenoot.

James mag dan voor het eerst sinds Jordan in 1996 de NBA-titel, Finals MVP, regular season MVP en goud op de Olympische Spelen hebben gewonnen, dat maakt hem nog niet net zo goed als #23. Natuurlijk, het is wel een beetje terecht dat LeBron de hemel in wordt geprezen, en er eindelijk eens meer aandacht voor de prestaties die hij wél heeft behaald dan de momenten waarop hij faalde, maar dat de afgelopen dagen ineens iedereen over elkaar heen buitelt om The King zijn eer te bewijzen is ook een beetje overdreven.

Dat dan ook meteen de vergelijking met Jordan om de hoek komt kijken, gaat toch te ver. Zelfs voor Heat-fans. Charles Barkley kan je het in alle eerlijkheid niet echt aanrekenen dat hij de uitspraken doet. Hij heeft natuurlijk een bloedhekel aan Jordan, die hem de weg versperde tot het NBA-walhalla van de kampioenen. Daarnaast roept Sir Charles altijd maar wat, dus erg serieus hoeven hem niet te nemen. Maar dat Jackson zich ook liet verleiden tot een uitgebreid commentaar op de status van LeBron is ronduit verbazingwekkend. Jackson coachte Jordan naar de zes titels en kent hem als speler door en door. En die man geeft nu aan dat James beter kan worden dan Jordan. Dat moeten we dan maar geloven. Toch? Als iemand het kan weten is het Jackson.

De ultieme afsluiting van de We Love LeBron-maand zou natuurlijk zijn als Air himself zich ook nog even in de discussie mengt. Het liefst een radioprogramma waarin hij rollend van het lachen de grond aanveegt met LeBron James. Net zoals hij dat deed met Kobe Bryant die het in zijn hoofd haalde om het Team USA van de afgelopen Spelen te vergelijken met het grote Dream Team uit 1992. Bryant kreeg de wind van voren.

Nog mooier zou natuurlijk zijn als MJ ook doodleuk zou verkondigen dat hij denkt dat James hem wel voorbij kan streven. Het liefst met een quote als: records zijn er tenslotte om gebroken te worden.

De realiteit is echter dat Michael Jordan, niemand minder dan Michael Jordan (met extra nadruk op de naam Michael Jordan), gewoon de beste basketballer aller tijden zal blijven. Ongeacht of James nu vijf, zes of zeven ringen pakt. Ongeacht of hij nu 30 duizend, 35 duizend of 40 duizend punten scoort. Misschien dat James ooit in de toekomst in een adem met Jordan genoemd gaat worden, op basis van zijn prestaties. Maar de flair, het charisma en de impact op de NBA kan James nooit evenaren. De mythe rond Air Jordan is onaantastbaar. Laten we dat alstublieft ook zo houden. Charles en Phil (en iedereen die zich ooit in de discussie wil mengen), afgesproken? Dank jullie wel.

ESPN’s Tom Haberstroh schreef een mooi artikel waarin hij de statistieken van James en Jordan vergeleek ten tijde van hun 27ste.

 

 

 

Ook leuk om te lezen