COLUMN: New York Cosmos, vergane glorie

Door

Fort Lauderdale Strikers v New York CosmosNEW YORK – Pelé stond op de lift te wachten, met twee wulpse vrouwen aan zijn zijde. Hij was te laat. Hij mag dan 72 zijn, maar dit was hij zijn reputatie schuldig. Onder zijn zwarte pak had de altijd verrassend kleine man een zwarte coltrui aan, waarover een gouden ketting met een enorm kruis bungelde.

Hij was er weer. In New York. Bij de Cosmos. Bijna dertig jaar na hun laatste wedstrijd was Amerika’s bekendste voetbalclub ooit – waar naast Pelé ook Carlos Alberto, Franz Beckenbauer en zelfs heel even Johan Cruijff speelden – weer terug.

In het stadion van Hofstra University – alwaar ze ook in 1972 hadden gespeeld, voor hun gloriedagen van het einde van de jaren ’70 – was het een vreemde gewaarwording. Alle interesse ging uit naar Pelé en Carlos Alberto en de oude keeper, Shep Messing. De één had de tijd beter doorstaan dan de ander, maar allemaal kleedden ze zich zoals vanouds, alsof ze net uit Studio 54 waren gerold. Met David Bowie en Andy Warhol en Mick Jagger.

Ook de Fort Lauderdale Strikers, net als de Cosmos herboren en in de tweede divisie actief (in de North American Soccer League, ook weer een knipoog naar de oude, gelijknamige competitie) hadden de vergane glorie aangeboord. Hun voormalige topspits Teofilo Cubillas was ook van stal gehaald om te vertellen over hoe het ooit was en vast weer zou worden.

De rechten op de naam van de Cosmos werd in 2010 opgekocht, maar de eerste eigenaars hadden meer interesse in merchandiseverkoop dan in sport. Er werd in nieuw beheer een doorstart gemaakt. En die willen het “op de correcte manier” aanpakken. Toen ze allemaal uitgebreid onthaald werden op het veld en de enige naamsbekendheid die de club nog geniet uitgemolken was, werd er eindelijk weer gevoetbald.

De wedstrijd zelf was prut. De Cosmos wonnen in de blessuretijd (2-1) en dertienduizend man, veelal gehuld in Pelé- en Beckenbauershirts (niemand droeg het tricot van een huidige speler), gingen tevreden naar huis.

Na de wedstrijd was er opnieuw meer interesse in de levende legendes dan de huidige spelers. Een Braziliaanse journalist werd nijdig toen hij hoorde dat Pelé als vanouds de persconferentie had laten schieten. En dus stond de muur televisiecamera’s op Carlos Alberto en zijn rijkelijke pens gericht.

Terwijl Messing naast hem om geduld voor de nieuwe Cosmos vroeg, kondigde de Braziliaan aan dat de Cosmos binnen twee jaar weer een wereldteam zal worden.

Deze column was eerder te lezen in Sport Amerika Magazine.

Ook leuk om te lezen