COLUMN: Mijn Flyers-jack

Door

Pittsburgh Penguins v Philadelphia Flyers - Game Six

We liepen in het Wachovia Centre, bezochten uiteraard de shop en daar zag ik hem voor het eerst. Hij hing daar uitnodigend: koop mij! Ik kon de lokroep niet weerstaan en kocht hem. Een slordige zeventig dollar armer maar een subliem jack rijker bekeek ik samen met mijn zoon de met emoties beladen wedstrijd tussen de Flyers en de Penguins. Om de paar minuten wierp ik even een verliefde blik op mijn jack. Mooi zwart, met oranje afgezet. Lekker gevoerde binnenkant, kortom niets mis mee. Kijk ik echter nu in mijn kledingkast, dan ligt hij nog steeds vrijwel onaangeroerd op de plank. Ergens onderop. Onder de kleding die ik wél vaak draag. Op een of andere manier doe ik dat schitterende jack van de Philadelphia Flyers vrijwel nooit aan.

Dat komt door mijn toegenomen aversie jegens het team. Ik moet bekennen dat ik de afgelopen jaren een gruwelijke pesthekel aan ze heb gekregen. Het enige dat nog iets overeind houdt van hun aantrekkingskracht is de herinnering aan die wedstrijd in het Wachovia Centre (inmiddels Wells Fargo Center geheten), en vooral het prachtige tenue van de ploeg uit Philadelphia. Ongeacht of ze nu in wit, oranje of zwart spelen: de combinatie is fabuleus. Maar dit is ook wel zo ongeveer het enige plezier dat ze me de laatste jaren hebben geboden. Want wát een vreselijk gezelschap is het. Bij mijn rijtje van minst favoriete ploegen scoren ze inmiddels hoog.

Eigenlijk had ik het niet eens bijgehouden. Maar in de aanloop naar deze column besloot ik toch eens te kijken welke teams tot nu toe in dit seizoen de meeste penalty minutes scoorden. En jawel hoor, ik had het kunnen weten. Ook dit seizoen weer bleken de Flyers onverbeterlijke overtreders van de regels en vechtersbazen. Ze totaliseren 16,1 strafminuten per wedstrijd. Alleen Toronto, Columbus en Montreal maken het nóg bonter. Eigenlijk verraste me dat nog. Ik had gedacht dat Philadelphia er met kop en schouders bovenuit zou steken. Dat zal nog wel komen als de beslissingen moeten vallen. Per wedstrijd vrijwel één hele periode met een man minder spelen. Je moet er maar lol in hebben. Vind je het dan nog gek dat je seizoen zo tegenvalt?

Aan de andere kant, of de wedstrijd nu goed loopt of niet lijkt nauwelijks een rol te spelen. Kijk nu eens naar de wedstrijd van maandag jl. Zeven-nul gewonnen van de Islanders. Goed resultaat, dus. Vanaf de eerste minuut op voorsprong, nooit in gevaar geweest. Desondanks: unsportsmanlike conduct van Simmonds, en twee majors voor vechten. Ik heb de beelden niet gezien, maar tien tegen één dat die vervelende Flyers er wel weer aan ten grondslag zullen hebben gelegen. Ik zal het maar gewoon ondubbelzinnig uitdrukken: ik vind de Philadelphia Flyers een stelletje eencellige organismen. Ondertussen kijk ik nog eens naar mijn mooie jack. Ik ga hem binnenkort maar weer eens aandoen. In Nederland weet toch bijna niemand bij welke sportorganisatie dat mooie logo hoort.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen