COLUMN: Middag NBA op YouTube

Door

Antitrust Lawsuit, Luxery Tax, BRI. Termen die allemaal voorbij komen tijdens de Damn Lockout in de NBA. Als liefhebber zit ik met mijn handen in het haar. Moet ik nu kant kiezen voor de eigenaren of de spelers? Of zijn beide partijen slecht? Laat ik het eenvoudiger maken voor mezelf: Ik ben boos! Fans worden onthouden van basketbal omdat twee partijen het maar niet eens kunnen worden. De NBA heeft net een geweldig seizoen achter de rug met een prachtig slot tussen de Dallas Mavericks en de Miami Heat.

Geen Kevin Durant, Dwayne Wade, Lebron James of Blake Griffin die schitteren op het veld. Weg laatste kans voor The Big Three en de Celtics op een kampioenschap. Aarrgghhh! Ik krijg zin om mijn toetsenbord door het raam te gooien. Alternatieven dan: College Basketball is leuk om te volgen, maar het voelt toch als een tweede keus. Ander voorbeeld en misschien een betere: YouTube, want er zijn op het wereld wijde web verrassend veel historische wedstrijden terug te vinden. Daarom deed ik de deur op slot, de telefoon uit en begon ik aan een middag NBA op YouTube.

NBA Playoffs 1986, Game 2, Boston Celtics vs. Chicago Bulls

Elke keer als er geschreven of gesproken wordt over Michael Jordan dan wordt ook altijd de wedstrijd tegen de Boston Celtics tijdens de playoffs van 1986 erbij gehaald. Als ik de verhalen moet geloven moet het iets spectaculairs geweest zijn wat de jonge Jordan in de Boston Garden heeft gepresteerd. Kenners noemden de Celtics uit ’86 ook wel het beste team uit de geschiedenis van de NBA. Larry Bird, Kevin McHale, Dennis Johnson, Robert Parisch, Danny Ainge, Bill Walton. Sodemieters!

Wat direct opvalt is de oude houten vloeren van de Garden. Het stuiten van de bal is door de hele zaal te horen. Daarnaast maakten het de spelers niet uit hoe ze er in die tijd uit zagen, tenminste niet voor de Celtics. Korte broekjes en haar overal, op het hoofd, de borst, de benen en de oksels. Let maar op McHale als hij beide handen op hoofd heeft, dat noem ik nou nog eens okselhaar. MJ is juist het tegenovergestelde. Stijlvol, goede kop, de oude Air Jordans. Dat is terug te zien op het veld. MJ is snel, atletisch en niet af te stoppen.

De Celtics lijken op een stel etalagepoppen vergeleken met Jordan. De oohhh’s en aahhh’s klinken elke keer in de Garden als Jordan weer een onvoorstelbare score maakt. De één-tegen-één met Larry Bird aan de zijkant van het veld is legendarisch, paar dribbels tussen de benen en omhoog voor het schot. Jordan eindigt met 63 punten, maar men vergeet dat hij het schot voor de overwinning miste aan het eind van het vierde kwart. Ook zin om deze wedstrijd terug te kijken? Hier is de link.

NBA All Star Game 1998

Welke basketballiefhebber uit Nederland kent deze wedstrijd nou niet? Juist! De All Star Game in New York waar onze eigen Rik Smits mee speelde tussen alle sterren uit 1998. Smits blokte schoten, maakte zijn jumper en als klap op de vuurpijl de pass achter zijn rug op Jayson Williams voor de dunk. Genieten. Buiten Smits ging het duel tussen Kobe Bryant en Michael Jordan. De jonge Kobe had zijn zinnen gezet om de ervaren MJ sportief aan te vallen.

Kobe deelde de eerste klappen uit met een 360 dunk, een monster dunk na een alley-oop pass van Kevin Garnett en een pass door de benen naar zichzelf vervolgens afgemaakt met een running hookshot. MJ ziet het gebeuren, gaat het duel aan met Kobe en laat hem alle hoeken van het veld zien. Bryant kan niets beginnen tegen de fade away jumper van His Airness. Jordan pakt uiteindelijk de MVP Award wanneer Bryant lang op de bank wordt gehouden in het vierde kwart. Bekijk hier het duel tussen Kobe en MJ.

NBA Finals 2000, Game 4, LA Lakers vs. Indiana Pacers

De mooiste wedstrijd uit deze Finals. Wat een spanning. Het publiek stort zich er vanaf de eerste minuut op en de Lakers en de Pacers zijn de gehele wedstrijd aan elkaar gewaagd. Shaquille O’Neal is een monster in the paint, maar moet in de slotfase naar de kant met zes fouten. De wedstrijd gaat naar een verlening waar een duel ontstaat tussen Kobe Bryant en Rik Smits. De Nederlander is niet te stoppen met post up move en dan het schotje met de rechterhand. Bryant is net iets beter en leidt de Lakers naar een zwaar bevochten overwinning in Indiana. Bekijk hier het duel tussen Smits en Bryant.

Even bijkomen.. Ik wordt er enthousiast van als ik er naar kijk en krijg zin om mijn bal te pakken en naar het pleintje te gaan om de acties van Smits, Bryant en Jordan na te doen. Ik kijk zelfs even in de gids om te zien wanneer de volgende wedstrijd wordt uitgezonden, dan de blik op de klok: 17.57 uur. Tijd om eten te maken en het moment dat je beseft dat je weer terug bent in de realiteit. Er is geen basketbal. Damn Lockout. Opeens heb ik niet zo’n trek meer.

Foto: sportsillustrated.cnn.com

Ook leuk om te lezen