Column: Liefdevolle woorden

Door

NERF Father's Day Football Throwdown
Bij ons thuis werd vroeger behoorlijk veel geknuffeld. Er staan vele beelden in mijn geheugen gegrift waarbij mijn ouders lekker knus tegen elkaar aan op de bank zaten en elkaar zoenden. Voor het naar bed gaan werden eventuele ruzies goedgemaakt, dat was een gouden regel. Nooit boos gaan slapen. Ik hou van jou was geen gekke zin om naar elkaar uit te spreken. Toen ik elf was vonden ze in het hoofd van mijn mamma een tumor. Bijna was ze er niet meer. Maar ze vocht en knokte keihard en nu, ruim 25 jaar later, knuffelen we nog steeds.

Archie Manning had minder geluk in zijn jeugd. Zijn vader moest keihard werken voor de zesduizend dollar die hij per jaar verdiende. Daardoor miste hij de meeste sportwedstrijden van zijn talentvolle zoon. Z’n moeder was er wel altijd bij. Tot het noodlot in huize Manning toesloeg.

Op een warme zomeravond in 1969 besloot de 20-jarige Archie eerder te vertrekken bij een bruiloft. Behalve vader Buddy was de hele familie aanwezig geweest op het huwelijksfeest. Bij thuiskomst gebeurde het ongelooflijke. Archie zag een pistool op de grond liggen, met daarnaast in een plas bloed zijn vader. Het was Buddy allemaal te veel geworden. Hij had een einde aan zijn eigen zware leven gemaakt. Het verhaal wil dat de woorden I love you, nooit richting Archie hebben geklonken uit de mond van zijn pappa.

Archie wilde stoppen met zijn school. Er moest immers brood op de plank komen in het gezin Manning. Een keuze die een grote invloed zou hebben gehad op de Amerikaanse sportgeschiedenis. Een punt achter zijn studie, zou immers ook het einde betekenen van een veelbelovende carrière als quarterback. De moeder van Archie stond het niet toe en via de universiteit van Ole Miss werd Archie opgepikt door de New Orleans Saints. Een geliefd sportheld was geboren.

De dood van zijn vader heeft een enorme impact gehad in de manier waarop Archie zijn drie zoons heeft opgevoed. Cooper, Peyton en Eli hebben altijd een vader gehad die zoveel mogelijk aanwezig was bij de wedstrijden die ze speelden. Als er ruzie werd gemaakt, was de boodschap altijd duidelijk. Wees lief voor elkaar, wees blij dat jullie elkaar hebben. Wees elkaars beste vrienden, zo hoort dat bij broers. Het was niet aan dovemansoren gericht.

Zondag gaat Peyton Manning, de middelste van de drie zonen van Archie, proberen om voor de tweede keer in zijn carrière de Super Bowl te winnen. Eli, de jongste zoon, won er al twee. Cooper, de oudste, heeft vanwege gezondheidsproblemen nimmer de professionele sport beoefend. Toen hij moest afhaken, schreef Cooper een brief aan de zwaar verslagen Peyton. Treur niet, broertje, ik zal de sport nu via jou gaan beleven.

Het is een gezin vol liefde voor elkaar en de sport. Archie Manning heeft een groot litteken op zijn ziel, opgelopen in zijn jeugd. Het vinden van je dode vader is iets wat je nooit meer vergeet. Blijf in het leven Ik Hou Van Je zeggen, tegen de mensen die je liefhebt. De woorden hebben soms meer waarde dan je denkt.

Ook leuk om te lezen