COLUMN: Kan Bud Selig niet even heel snel met pensioen?

Door

 

Amerikaanse sport-commissarissen zijn doorgaans niet bijster gezien bij ’t grote publiek. Vraag ’t de Roger Goodells, Gary Bettmans en David Sterns van deze wereld: een populariteitspoll zullen ze niet snel winnen. MLB-commissaris en zelfverklaard megalomaan Bud Selig is geen uitzondering. Dus toen deze begin deze week (voor de zoveelste keer) aankondigde met de gedachte te spelen met pensioen te zullen gaan, klonk ’t in menig honkbalstad: Eindelijk!

Persoonlijk ben ik ook behoorlijk moe van Selig’s plannetjes, ideetjes en beslissingen. Met een van z’n slechtste ooit, worden we dezer weken weer eens geconfronteerd. Om het vriendschappelijke potje honkbal dat All Star Game heet – dat door geen honkballer (meer) serieus wordt genomen – wat meer cachet te geven, besloot Selig dat het wel aardig zou zijn dat de winnaar van het niemandalletje thuisvoordeel in de World Series zou krijgen. Stond er toch nog wat op ’t spel in juli.

Nou, daar zijn we lekker mee. Een seizoen lang waren de Texas Rangers oppermachtig in hun divisie en een van de beste teams van de Major League (96 overwinningen!), maar eenmaal in de World Series krijgt tegenstander St Louis Cardinals (tweede in hun divisie, uiterst gelukkige winnaar van de wild card, 90 zeges) plotseling het thuisvoordeel, omdat ze toevallig in de National League uitkomen. Briljant, Selig, werkelijk briljant.

Nee, in Dallas zullen ze blij zijn met de commissaris. Eerder deze week vroegen  de Texas Rangers hem toestemming om Dirk Nowitzki, het gezicht van NBA-kampioen Dallas Mavericks, de eerste pitch te laten gooien voor het eerste thuisduel van de Rangers tegen de Cardinals. Geen denken aan, besliste Selig in al z’n wijsheid. ,,Nowitzki heeft nationaal gezien te weinig uitstraling”, aldus de commissioner. Huh, wat? Nowitzki, de wereldkampioen basketball en playoff-MVP te weinig uitstraling…?

Ach ja, Selig… Iemand enig idee wie de MVP, Rookie of the Year of de Cy Young-winnaar van het voorbije seizoen is geworden? Nee, ik ook niet. Wordt pas over een dikke maand bekend gemaakt, als niemand meer in honkbal geinteresseerd is. Maak het tijdens het naseizoen bekend, zou je denken, als je sport nog volop momentum heeft. Kan er tijdens en rond de wedstrijden volop over gesproken worden. Maar nee, beslist Selig. Niets mag de aandacht afleiden van zijn post season.

Selig verbiedt zijn clubs daarom ook om persconferenties te organiseren zolang de World Series aan de gang zijn. Dat leidt namelijk alleen maar af. God, leefde George Steinbrenner nog maar… Als die wat te melden had, deed-ie dat juist tijdens de Fall Classic, gewoon, om Selig even lekker te stangen.

Waren de Chicago Cubs maar zo brutaal als Steinbrenner en zijn New York Yankees. Morgen (vrijdag) presenteren de lovable losers naar verluidt Red Sox-GM Theo Epstein als hun nieuwe President (of zoiets, z’n nieuwe titel is nog niet helemaal duidelijk), die Padres-GM Jed Hoyer zal meenemen als zijn nieuwe general manager. Ik zou willen dat de Cubs dit helemaal buiten Selig om hadden gedaan, om die patjepeeër ‘ns even lekker te zieken. Maar de club kennende hebben ze Koning Bud I – die voor deze ene keer kennelijk ‘ns over z’n hart streek – vast en zeker keurig om toestemming gevraagd.

Brr. Kan die man niet even heel snel met pensioen?

Foto: sports.inquirer.net (AP)

 

Ook leuk om te lezen