COLUMN: ING – Het mag geen naam hebben

Door

Op deze plek bespreken Ingmar Meijer en Eva Gerritse wekelijks op nonchalante wijze de gebeurtenissen in de Amerikaanse sportwereld. Wat was opvallend, interessant, geinig of juist bloedserieus? ING houdt je op de hoogte.

ing600 (1)

Op deze plek bespreken Ingmar Meijer en Eva Gerritse wekelijks op nonchalante wijze de gebeurtenissen in de Amerikaanse sportwereld. Wat was opvallend, interessant, geinig of juist bloedserieus? ING houdt je op de hoogte.

Hey Ingmar,

New Orleans Hornets Announce Name ChangeHelp! Ik word duizelig van de naamwisselingen in de NBA. De Hornets worden Pelicans. Logisch wel, want Louisiana is de Pelican State en de naam Hornets was een overblijfsel van de verhuizing uit Charlotte. Michael Jordan wil op zijn beurt de naam Hornets aan zijn Charlotte Bobcats  geven. Dan krijgen we dus de New Orleans Pelicans en de Charlotte Hornets. Maar die nieuwe Charlotte Hornets zijn niet hetzelfde team als de Hornets uit de jaren ’90. Statistieken, prijzen en records verhuizen mee, dus die resultaten staan op naam van de New Orleans Pelicans.

Hetzelfde geldt overigens voor de Sacramento Kings. Die verhuizen naar Seattle en daar ligt de naam SuperSonics voor het oprapen. Voor de liefhebbers is het prachtig als de naam SuperSonics terugkeert in de NBA, maar de titel van de Sonics uit 1979 blijft toch echt in handen van Oklahoma City Thunder. Volg je het nog? Wordt het niet eens tijd om te stoppen met al die verhuizingen en naamswijzigingen? Of is dit nog altijd beter dan onlogische namen zoals de Grizzlies in een stad waar niemand ooit een beer heeft gezien? Of de Jazz, in een staat die muzikaal gezien alleen de Osmond family heeft voortgebracht?

——

Ha die Eva,

Zie je het voor je dat de meneer Jordania zegt dat hij een betere markt ziet voor ‘zijn’ Vitesse in Middelburg en dat Arnhem ineens geen voetbaltrots meer heeft? Hier in Nederland zijn we honkvast. Blijven we zitten waar we zitten. Hoe reageer jij als jouw geliefde Feyenoord ineens gaat ‘moven’ naar Leiden? Dat is ondenkbaar, maar in het land van de onbegrensde mogelijkheden kijkt geen dingo gek op van een complete volksverhuizing of een nieuwe clubnaam. Dat is iets van back in the day tot aan de dag van vandaag. Andere eigenaarconstructie.

Seattle wordt weer een NBA-stad. Supersonics-nostalgie drijft naar boven. Maar laten we eerlijk zijn; dit is natuurlijk wel gewoon een ordinaire zakendeal. Wat ik vooral goed vind van deze overeenkomst is dat ‘we’ af zijn van de broertjes Maloof. Dat zijn geen eigenaren met een sporthart. Neen. Dat zijn politieke, manipulatieve en moneyhungry aardwormen.

Ik houd niet van mensen die gore spelletjes spelen. Zij hebben ‘hun’ Kings alleen als financiële speelbal gebruikt. Al jaren lopen ze te leuren met hun ’speeltje’. Anaheim hapte toe in 2012. Was het niet al huilen in april? Ik herinner me ‘een laatste wedstrijd’ tegen de Lakers. De wetenschap weg te kunnen was mooie munitie om dollars in Sacramento los te weken voor een nieuw multi-million arena. Dat lukte. Toen weer niet. Daarna gingen ze opnieuw de boer op en daar was Seattle, ook al sputterde Sacramento nog tegen. Nou, ayyajippiejeej. Nu moet ik blij zijn met vals sentiment? No way.

——

Ondertussen is deze week bekend gemaakt wie er over drie weken in Houston vanaf de bank mogen aantreden in de All-Star Game. Meest opvallende ontbrekende namen zijn Stephen Curry en Brook Lopez. Orlando Magic v Brooklyn NetsHoewel Curry de meeste aandacht krijgt, vind ik zelf vooral dat Lopez een reisje naar Houston had verdiend. Al is het alleen maar omdat de Nets nu geen enkele speler op het All-Star roster hebben, terwijl de Chicago Bulls twee afgevaardigden sturen (Deng en Noah). Oneerlijk toch?

——

Bestaat er zoiets als gerechtigheid in topsport? De enige prijs die je niet zou moeten willen winnen, is in mijn optiek de Fair Play-prijs. Goed, dat is andere koek. Zou het iets te maken hebben dat beiden bij ‘kleine’ clubjes spelen? Dat hele All-Starfeestje is natuurlijk een populariteitswedstrijd. Vind jij het logisch dat Kevin Garnett, die toch echt in een pijnlijk zwoegend Boston speelt, starter is? Maar ja, hij is onderdeel van de Celtics; geliefd en in het verleden succesvol. Bulls idem dito. Zo werkt het volgens mij.

Wat mij betreft, hoort Curry bij de crème de la crème van de NBA. Ben zelf niet gecharmeerd van Lopez. Zag hem vrijdag nog tegen de Grizzlies spelen. Nuttig, dienstbaar en hard werkend. Geef mij Chandler maar. Nu Rajon Rondo out is, mogen de Nets met Deron Williams toch nog iemand naar Houston sturen. Vraagteken. 

——

En het is Super Bowl week! Nog vijf nachtjes slapen. Alles draait deze week om John en Jim Harbaugh, de eerste broers in de geschiedenis die tegenover elkaar staan in het spectaculairste sportevenement ter wereld. De media smullen van de broederstrijd van het jaar, Venus en Serena zijn er niks bij. Papa en mama Harbaugh – Jack en Jackie (je verzint het niet) – zijn natuurlijk op beide zonen even trots. Ik ben voor John. Welke Harbaugh verdient de Trophy het meest volgens jou?

Bij gebrek aan sportief nieuws gaat het in deze pre-Super Bowl week verder vooral over strijd tussen de reclamemakers. Voorlopige winnaar is Mercedes. Volgens het aloude recept “sex sells”, maakten ze een filmpje met Kate Upton in korte broek en autowassen in de hoofdrol. Waarom zou je ook iets nieuws proberen. Ik hoor niet bij de doelgroep, maar kun jij me uitleggen of zo’n reclame er nou echt voor zorgt dat mannen graag in een Mercedes willen rijden?

See you next week!

Eva

——

Ik krijg een Siem en Luuk de Jong flashback all over nu jij over de aanstaande broedertwist begint. Dat is echt een mediadingetje. Tot de laatste druppel. In die ‘pers’sinaasappel vind je geen vruchtvlees meer. Daar zijn ze in Amerika al zo goed in. Voor fans is dat nauwelijks aan de orde, schat ik in.

Baltimore Ravens Super Bowl XLVII Media AvailabilityWe zitten trouwens op één lijn, want ook ik root voor John en zijn Ravens. Hoewel ik Colin Kaepernick echt een fijne quarterback vind, denk ik dat de Ray Lewis-krachten als een soort volle maan zullen gaan overheersen. De magie van afscheid. Zoiets. Noem ’t een voorgevoel, al weet ik dondersgoed dat de 49ers van Jim zwaar favoriet zijn.

Waarom iets nieuws proberen als jezelf een sexy imago aanmeten werkt? If it ain’t broke, don’t fix it! Vuur is heet. Water is nat en sex sells. Hoe banaal en goedkoop dat ook moge zijn. Ik meen dat wij van SportAmerika, op jou na een aardig mannenbolwerkje, eveneens ’n duit in ’t zakje hebben gedaan. Ik zeg: Beyonce! Werkt goed, gezien de vele, vele aanmeldingen voor onze party in Coco’s Outback. Dus!

Tot over 168 uur.

Peace. Ing

Lees hier de ING van vorige week: Verbeten Durantula & Boom Boom Te’o.

Ook leuk om te lezen