COLUMN: ING – Shaken, dunken en cashen

Door

ing600 (1)

Op deze plek bespreken Ingmar Meijer en Eva Gerritse wekelijks op nonchalante wijze de gebeurtenissen in de Amerikaanse sportwereld. Wat was opvallend, interessant, geinig of juist bloedserieus? ING houdt je op de hoogte.

Hee Ing,

Wat een lekker sportweekje was het. De NBA draait op volle toeren (gaat het toch nog goedkomen met de Lakers?), NFL talenten sloven zich uit in de scouting combine, MLB Spring Training is in volle gang en de World Baseball Classic is begonnen.

Dallas Mavericks v Miami HeatIk wil even beginnen met de man die alles kan. De koning. Wat een ontzettende baas is LeBron James. Zijn Heat leiden soeverein in het Oosten, James is weer eens speler van de maand (voor de vierde keer op rij) en hij verovert een plek bovenin allerlei recordlijstjes. Maar dat is nog niet alles.

LBJ blijkt ook wat minder voor de hand liggende talenten te bezitten. Zo kan hij – volgens eigen zeggen – een aardig sprintje trekken. De King beweert dat hij de 40 yard (35,5 meter; vast testonderdeel in de NFL combine) aflegt in 4,6 seconden. Dat is sneller dan Manti Te’o, aldus LeBron. En ook niet te missen deze week: LeBron swingt. The King can dance. Hallelujah!

Toch waren het vooral de pre-game dunkshowtjes van LeBron die deze week de aandacht trokken. Topentertainment vind ik het. Maar niet iedereen is blij met de trucjes van LeBron. Critici vinden dat hij zijn kunsten moet laten zien op de dunk contest, iets wat LeBron tot nu toe altijd heeft geweigerd. Nogal zure reacties als je het mij vraagt. LeBron mag dunken wanneer hij wil dunken, vind je niet?

——

He miss Rotjeknor,

In tegenstelling tot golfer Rory McIllroy snappen James en z’n Heatles dat sport ook entertainment is. Dat mensen waar willen krijgen voor hun centen, waar zij hard voor gewerkt hebben. Dus dan loop je niet van de golfbaan af als je een offday hebt en de cut duidelijk niet haalt. Nee, dan verman je jezelf en maak je het karwei af. Mensen willen nou eenmaal de beste in actie zien. Daarom geef je altijd 100 procent en probeer je het publiek te trakteren op iets bijzonders. Dat was de boodschap die LeBron van de week hardop uitsprak.

Vrijdag zat ik voor de buis naar Miami Heat tegen Memphis Grizzlies te kijken. Wij, de kijkers, kregen de hele pre party op het parket mee. Achteloos smeet The King with one ring gedurende de warm-up ballen door de rim. Behind the back met bord, bounce passes of hoe dan ook. Het was een genot om naar te kijken. De lol droop er vanaf, zoals ook met die hilarische Harlem Shake Heat-style. Ze zitten goed in hun vel in Miami, spelen goed b-ball en maken er een feestje van; voor zichzelf en de toeschouwers.

Dat is pure promotie voor de sport, me dunkt. Ik zie ’t nut niet in van meedoen aan een dunk contest. Als er iets een overschat evenement is dan is dat ’t wel. Geef de mensen hun dagelijkse dunks, hun stukje LeBron/Heat en ga niet lopen Miepen dat het er niet toedoet omdat het niet gebeurt op het nietszeggende podium van een dunk contest.

——

2011 NFL Scouting Combine - Day 2In Indianapolis is de jaarlijkse Idols voor college footballers aan de gang. In de combine moeten de jongens laten zien wat ze kunnen. Sprintjes trekken, bench pressen, verspringen, behendigheidstestjes. Tot zover niks bijzonders. NFL teams stellen de talenten vaak ook wat vragen om erachter te komen of ze uit het juiste hout gesneden zijn. Dit jaar vonden sommige teams het nodig om daarbij te vragen naar de seksuele geaardheid van de deelnemers. Waarom is dat in hemelsnaam relevant?

——

Ik zie de infantiele vragenlijst al voor me. Wat is jouw lievelingskleur? Wat is jouw lievelingseten? Favoriete film of boek en welk geslacht heeft jouw voorkeur? Ik heb werkelijk geen idee wat franchises met deze informatie moeten. Met wie ze in de kamer liggen where the magic happens, gaat niemand ene derrière aan! Of is het dan ineens verdacht als je als homofiele quarterback ietwat te dicht met jouw handen bij de center staat voor de snap? Maar alle gekheid op een eierstokje; dit zijn privézaken. Zeer ongepast om dit te vragen.

——

Ondertussen heeft Joe Flacco de jackpot binnen. Hij blijft de komende zes jaar in Baltimore en casht daarvoor ruim 120 miljoen dollar. Het maakt hem de best betaalde NFL speler ooit. Dat contract heeft hij volledig te danken aan het postseason en zijn Super Bowl MVP award. Ik denk dat de Ravens een paar maanden geleden nog maximaal 15 miljoen per jaar over hadden gehad voor hun quarterback. Is dit de waan van de dag of vind jij dat ze inderdaad tot het uiterste moeten gaan voor Flacco?

——

Je telt in Amerika pas mee als je een titel op zak hebt. Dan ben je echt iemand. Hoe vaak hoor je niet: ‘Ja, hij is wel goed, maar ja, een kampioenschap heeft hij nog niet gewonnen, dus geen superspeler.’ Wat een kul is dat. Voor velen is dit een legitiem argument, terwijl het natuurlijk de grootste drogreden ever is!

Maar goed, als je deze stelling flipt, is Flacco dus het bewijs van dat succes zich vertaalt in een aardige opslag. De Ravens hebben in hem een goede spelverdeler. Absoluut. Maar ik vind hem niet van dezelfde orde als bijvoorbeeld Tom Brady of Peyton Manning. Je bent zo goed als je laatste wedstrijd he om er nog maar ‘ns een sportadagium tegen aan te knallen. Dus…

——

South Korea v Netherlands - World Baseball Classic First Round Group BVergeet niet om morgen de wekker te zetten voor de World Baseball Classsic! Om 5.30u speelt Oranje tegen Australië. Wat verwacht jij van de WBC? Ik heb deze zomer Honkbalgoud gelezen. Een heus honkbalsprookje over de sensationele wereldtitel van Oranje in 2011. Is zo’n stunt nog een keer mogelijk denk je?

Tot over een weekje!

Eef

——

Als je ’t niet erg vindt, ronk ik gewoon even door. Heb een klein kinderfeestje vanavond en moet gewoon werken. Tegen de tijd dat ik opsta, is de wedstrijd goed en wel onderweg en hou ik Oranje scherp in de gaten. Ik hoop op een nieuwe stunt van de Nederlanders, zoals ze dat anderhalf jaar terug in Panama deden. Robert Eenhoorn heeft er veel vertrouwen in, zo liet hij optekenen in SportAm magazine #9. Ik wil me graag bij ‘m aansluiten. Dat is wat mijn hart zegt. Mijn verstand zegt dat ‘we’ een goede maar een nog net iets te onervaren ploeg hebben op dit sterk bezette toernooi. Aangezien Japan de WBC al tweemaal won, zou ik mijn figuurlijke euro’s op dat team zetten. Maar ja, ik en voorspellingen hé.

Tot over 168 uur!

Greetz Ing

Ook leuk om te lezen