COLUMN: Hawk-Eye in de MLB

Door

Ik pleit voor een Hawk-Eye in de MLB. Waarom? Neem bijvoorbeeld de wedstrijd van de Boston Red Sox en de Oakland Athletics van dinsdag 19 april. Dustin Pedroia staat voor de BoSox op het eerste honk, maar wordt mede dankzij pitcher Brett Anderson uitgetikt op het tweede honk. Red Sox manager Terry Francona ziet het gebeuren en stormt direct het veld op om met scheidsrechter Jim Reynolds een felle discussie aan te gaan. Reynolds twijfelt geen moment en stuurt Francona de wedstrijd uit.

Vermakelijk, maar het gaat echter al fout als de coach de dug-out verlaat. Het loopje. Een rode kop van frustratie, hevig kauwend op een tabakspruim en een iets te dikke buik in een strak honkbaltenue. Waarom een honkbaltenue? Verwachten de positie van aangewezen slagman over te nemen als die geblesseerd raakt? Je ziet ze nooit langs de kant zitten, getooid in een driedelig krijtstreeppak waar zelfs Humberto Tan niet aan kan tippen. En als de coach al steunend en kreunend de scheidsrechter heeft bereikt, eindigt de discussie altijd hetzelfde: De scheidsrechter met de kreet You’re outta here!

Een stukje entertainment voor het publiek, maar een replay van het moment dat Pedroia wordt uitgetikt (want daar begon ik mijn verhaal mee) had een hoop geruzie kunnen voorkomen. Ik schop hiermee tegen het zere been van de Amerikaan en zijn Favorite Pastime. OK, dan de wedstrijd tussen de Detroit Tigers en de Cleveland Indians van afgelopen seizoen. Tigers’ pitcher Armando Galarraga neemt een perfect game mee in de negende inning en is nog één out verwijderd van historie. Maar dan.

Indians’ slagman Jason Donald slaat de bal het veld in, maar ziet in de loop dat de bal al onderweg is voor een out op het eerste honk. De spelers van de Tigers vieren al feest, maar zien tot hun verbazing dat Donald save wordt gegeven. Herhalingen toonden direct aan dat scheidsrechter Jim Joyce (foto) er finaal naast zat en de discussie over het gebruik van videobeelden in de wedstrijd laaide weer op. “It was the biggest call of my career,” vertelde een aangeslagen Joyce, “and I kicked it. I just cost that kid a perfect game.”

Joyce en zijn familie waren hun leven niet meer zeker en keken met angst uit naar het bezoek van de postbode. Dagelijks ontvingen ze dreigbrieven uit Detroit. Dat gaat natuurlijk veel te ver. Je ziet dat een Hawk-Eye werkt in de tennissport om aan te geven of een bal op of naast de lijn was. Het hoeft niet ten koste te gaan van het spel, omdat er bij een honkbalwedstrijd geen sprake is van zuivere speeltijd. Voor de toeschouwers is het ook vermakelijk, kijken ze wat vaker naar het veld, in plaats van te graaien in een megabak kipnuggets.

De coaches krijgen voortaan twee Hawk-Eye mogelijkheden per wedstrijd en hoeven daardoor niet meer het veld te bestormen. Kan eindelijk het honkbaltenue plaats maken voor een krijtstreeppak.

Zie hier het incident van van Joyce en hoor hoe de referee baalt van zijn fout.

Marco Post (25) is freelance journalist voor o.a. het sportkatern van het Noordhollands Dagblad. Schrijven gaat hem beter af als honkballen, dus daarom volgt hij voor SportAmerika de ontwikkelingen in de MLB op de voet.

Ook leuk om te lezen