Colts staan voor moeilijke keuze met Peyton Manning

Door

 

Dankzij een teleurstellend seizoen zonder Peyton Manning eindigden de Indianapolis Colts niet alleen als slechtste team in de NFL, maar kregen ze daarmee ook de eerste keus in de NFL Draft in handen. Terwijl veel teams na een slecht seizoen dit als een opsteker zouden zien, staan de Colts voor een moeilijke keuze.

Manning, de 35 jaar oude quarterback die we in de toekomst bijna zeker in de Hall of Fame terug zullen vinden, is nog steeds niet volledig hersteld van de blessure die hem het hele seizoen aan de kant hield, en de vraag blijft of hij ooit zijn oude vorm terug zal krijgen. Echter, Manning tekende aan de vooravond van het seizoen nog een nieuw vijf jarig contract bij de Colts, die naast een basissalaris van 7,4 miljoen dollar voor het seizoen 2012 ook nog eens een optie bonus van 28 miljoen dollar bevat.

Naast deze grote bedragen zal ook de speler die door de Colts wordt aangetrokken met de eerste keus in de NFL Draft, Andrew Luck of Robert Griffin III, een bonus van zo’n 15 miljoen dollar tegemoet kunnen zien.

In het scenario waarin de Colts Peyton Manning zouden behouden krijgt het team met twee financiele problemen te maken: een cap probleem en een cash probleem:

De totale salary cap van de NFL bedroeg in 2011 120 miljoen dollar, en ook in 2012 zal dit bedrag worden aangehouden. Peyton Manning’s cap waarde zal in 2012 17,6 miljoen bedragen (7,4 miljoen dollar basis + 51 miljoen dollar aan bonussen prorated over vijf jaar = 10,2 miljoen), en daarnaast zal ook het contract van Luck of Griffin III een cap waarde van 5,25 miljoen (1,5 miljoen dollar basis + 15 miljoen bonus over 4 jaar = 3,75 miljoen) met zich meebrengen. In het geval dat de Colts Manning zouden houden zou dat betekenen dat 2 van de 53 spelers een totale capwaarde van 22,85 miljoen opnemen, bijna 1/5e van de totale cap, wat tot problemen zal leiden bij contractverlengingen en het aantrekken van andere spelers.

Het cash probleem is misschien nog wel groter dan het cap probleem. De genoemde bonussen kunnen voor de salary cap berekeningen uitgespreid worden over de duur van het contract, maar deze worden wel in één keer uitgebetaald aan de desbetreffende speler. Dat betekent dat Peyton Manning in 2012 recht zou hebben op een totale vergoeding van 35,4 miljoen dollar, en dat Luck of Griffin III ook nog eens 16,5 tot 17 miljoen dollar zal opeisen. De Colts zouden dus in het jaar 2012 alleen al meer dan 50 miljoen dollar kwijt zijn aan de salarissen van hun quarterbacks, en dan moeten er nog 51 andere spelers betaald worden. In de situatie dat Manning blijft zouden de Colts zich dus op financieel gevaarlijk ijs begeven.

Het team zou door zulke financiële beperkingen de nieuwe samenwerking met een hoofdcoach en general manager, waar de Colts nog altijd naar op zoek zijn, verkeerd van start gaan. Beide mannen zullen de ruimte moeten krijgen om hun stempel te kunnen drukken op het team. De Colts kunnen, door de optie af te wijzen, de laatste vier jaren van Mannings contract ontbinden en zich daarmee een hoop financiële zorgen besparen. Echter, om op zo’n manier afscheid te nemen van de quarterback die 13 jaar het gezicht van het team was en hen twee AFC kampioenschappen en een Super Bowl overwinning wist te brengen, zal niet makkelijk zijn. Toch zal het team een beslissing moeten nemen dat in het belang is van de toekomst, en dan blijft er maar één keuze over. Waar het al de vraag is of Manning ooit nog weer zal spelen lijkt het bijna zeker dat dat niet in een Colts uniform zal zijn.

Salary cap waarden gebaseerd op eigen calculaties en kunnen dus enigszins afwijken.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen