College Football Power Rankings – Week 9

Door

Mississippi State v Kentucky

Het college football seizoen is inmiddels voorbij de helft en de play-offs komen steeds dichterbij. Welke vier teams mogen mee gaan doen in de eerste play-offs? Via deze power rankings pogen we een antwoord te geven. Uiteraard is de kans groot dat je als lezer een andere mening hebt. We nodigen je van harte uit om die via het commentaarveld onderaan dit artikel te delen.

1.(1) Mississippi State Bulldogs (7-0): Weer wonnen de Bulldogs, maar eenvoudig ging het deze keer niet. Kentucky bleef tot vlak voor het einde van de wedstrijd een kans houden om voor een enorme upset te zorgen. Uiteindelijk won Mississippi State wel met 45-31. De wedstrijd liet vooral zien hoe zwak de secundary van de Bulldogs is en daar zullen aanstaande tegenstanders gebruik van gaan maken. De tegenstander van deze week, Arkansas, zou overigens nog geen probleem mogen zijn.

2.(2) Florida State Seminoles (7-0): Hadden een weekend vrij om te herstellen van de zware overwinning op Notre Dame. Spelen dit weekend tegen Louisville en zijn de favoriet, maar slechts met een kleine marge. Het seizoen van de Seminoles loopt zaterdag dus opnieuw gevaar.

3.(4) Alabama Crimson Tide (7-1): Waren na het eerste kwart al klaar met Tennessee en deden het daarna rustig aan. Leken een beetje verstoppertje te verspelen. Zijn dit weekend vrij en kunnen zich dan voorbereiden op de loodzware wedstrijden tegen LSU en Mississippi State. De SEC West kan nog alle kanten op.

4.(7) Oregon Ducks (7-1): We zetten Oregon weer in de top vier en daarmee in de play-offs. Niet omdat ze van California wonnen met 59-41, maar omdat hun verlies tegen Arizona er anders uit is gaan zien. In die wedstrijd misten ze een belangrijke speler door een blessure. Met hem in de gelederen hadden ze waarschijnlijk gewonnen. Dit zijn de details die het verschil kunnen maken op het einde van het seizoen wanneer er een keuze gemaakt moet worden tussen meerdere teams. Spelen zaterdag tegen Stanford en zullen dus waarschijnlijk een beetje bang zijn. Stanford wist de afgelopen jaren al twee keer het seizoen van Oregon te verpesten.

5.(10) TCU Horned Frogs (6-1): 82! De Horned Frogs wonnen met 82-27 van Texas Tech en staan daarmee nadrukkelijk in de spotlights. Zouden zonder de laatste elf minuten tegen Baylor nog ongeslagen zijn. Zijn daarmee voorlopig nog elf minuten van de play-offs verwijderd, maar kunnen de plek van de verliezer van de wedstrijd tussen Alabama en Mississippi State innemen als ze zelf blijven winnen. Dat gaat nog wel een hele klus worden, want zaterdag moeten ze uit tegen West Virginia. Niet veel ploegen zijn in staat om met een overwinning uit hun stadion te vertrekken. Denk maar aan Baylor een paar weken geleden.

Mississippi v LSU

6.(3) Mississippi Rebels (7-1): Gingen met 10-7 onderuit tegen LSU. Vooral de manier waarop was zorgwekkend. De zeven punten die ze wel wisten te scoren waren vooral te danken aan een turnover. De aanval zelf wist niet veel te produceren. Spelen zaterdag tegen Auburn en zijn volgens de bookmakers favoriet. Dan moeten ze echter wel beter spelen, want Auburn zal ook geleerd hebben van hoe LSU de Rebels op de knieën kreeg.

7.(5) Auburn Tigers (6-1): Hadden moeite met South Carolina, maar wonnen wel met 42-35. De moeite kwam vooral doordat South Carolina eindelijk weer een fatsoenlijke wedstrijd op de mat wist te leggen. Kunnen dit weekend goede zaken doen tegen Ole Miss, maar na zaterdag kan het seizoen voor de Tigers ook voorbij zijn. Kijken dus!

8.(7) Michigan State Spartans (7-1): Maakten gehakt van aartsrivaal Michigan met 35-11. Beginnen ondanks hun zwakke divisie dankzij hun spel weer serieus kans te maken op de play-offs. Zijn dit weekend vrij om zich voor te bereiden op Ohio State. De wedstrijd die het seizoen voor beide teams kan maken of breken.

9.(6) Notre Dame Fighting Irish (6-1): Vorige week verloren ze één plek na een verliespartij, nu verliezen ze er drie na een vrij weekend. Zakken vooral dankzij het goede spel van andere teams. Moeten in de achtervolging en kunnen daarmee dit weekend beginnen tegen Navy.

10.(12) Kansas State Wildcats (6-1): Hielden de nul tegen Texas en dat zie je niet vaak in het college football. Doen de laatste weken zeer goede zaken, maar moeten nog uit tegen TCU, West Virginia en Baylor. Dat gun je niemand. Eerst wacht dit weekend echter nog Oklahoma State. Een sterke ploeg, maar naar verwachting niet sterk genoeg om Kansas State te verslaan.

Georgia Bulldogs v Arkansas Razorbacks

11.(9) Georgia Bulldogs (6-1): Hadden een week vrij en zijn zaterdag de grote favoriet tegen Florida. Weinig te melden dus.

12.(15) Arizona Wildcats (6-1): Wonnen heel eenvoudig van het explosieve Washington State met 59-37. Als ze dat dit weekend uit bij UCLA kunnen herhalen, dan zullen we Arizona heel serieus moeten gaan nemen.

13.(11) Baylor Bears (6-1): Hebben een week extra over hun zonden na kunnen denken na het verlies uit bij West Virginia. Ontvangen zaterdag Kansas en we hebben nu al medelijden met Kansas. Wil Baylor weer omhoog kunnen kijken, dan zullen ze heel indrukwekkend moeten spelen en met een punt of vijftig verschil winnen.

14.(14) Arizona State Sun Devils (6-1): Wonnen met 24-10 van Washington. Scoren iedere week moeizamer dan de week daarvoor en dat kan de komende weken tegen Utah en vooral Notre Dame een groot probleem worden.

15.(16) Nebraska Cornhuskers (7-1): Ameer Abdullah, Ameer Abdullah en nog een keer Ameer Abdullah. Was in de 42-24 overwinning op Rutgers goed voor 225 yards rushing en drie touchdowns. Horen komende zaterdag opnieuw te winnen, deze keer tegen Purdue.

Ohio State v Penn State

16.(13) Ohio State Buckeyes (6-1): Wonnen voor de verandering een keer niet met groot verschil. Penn State moest er met 31-24 aan geloven. Toch is het een bijzonder knappe overwinning, want maar weinig ploegen verslaan Penn State in eigen huis tijdens een white-out (zie foto hierboven). Zakken vooral omdat de kans dat ze over twee weken van Michigan State kunnen winnen erg klein lijkt. Eerst wacht dit weekend echter Illinois nog. Kans om weer met groot verschil te winnen.

17.(24) LSU Tigers (7-2): Wonnen uiterst knap van Ole Miss met 10-7. Hebben nu een week vrij om zich voor te bereiden op Alabama thuis. De Tigers lijken in staat om de SEC nog een keer op de kop te zetten.

18.(18) Utah Utes (6-1): Wonnen moeizaam van USC met 24-21 en dat is geen goed teken. Spelen de komende vier weken namelijk tegen nog sterkere tegenstanders. Komende week tegen Arizona State en daarna achtereenvolgens tegen Oregon, Stanford en Arizona.

19.(17) Oklahoma Sooners (5-2): Waren een week vrij en spelen zaterdag tegen het zwakke Iowa State. De Sooners horen eenvoudig te winnen, maar lijken de weg behoorlijk kwijt. Zaterdag zien we of de week rust ze goed heeft gedaan.

20.(20) Marshall Thundering Herd (8-0): Wonnen hun achtste wedstrijd op rij door Florida Atlantic met 35-16 te verslaan. Mogen dit weekend een keertje genieten van een beetje rust. Krijgen geen enkel respect van het comité dat de play-offs samen moet stellen die ze niet eens in de top 25 opneemt. Eigenlijk gek als je bedenkt hoe moeilijk het is om een heel seizoen ongeslagen te blijven. Kijk maar naar 17 van de 19 ploegen die boven Marshall staan.

West Virginia v Oklahoma State

21.(23) West Virginia Mountaineers (6-2): Wonnen met verrassend gemak uit van Oklahoma State na een week eerder Baylor te hebben verslagen. Spelen zaterdag thuis tegen TCU. Zijn de underdog, maar dat waren ze ook tegen Baylor. Het kan spoken in Morgantown dankzij het kolkende stadion en dat kan de Mountaineers net sterk genoeg maken.

22.(21) Clemson Tigers (6-2): Weer had de aanval het moeilijk. Kregen maar 16 punten op het bord tegen Syracuse, maar wonnen wel. Hebben komend weekend vrij en zullen dan de aanval beter moeten maken.

23.(25) UCLA Bruins (6-2): Hadden heel veel moeite met het tot nu toe uiterst zwakke Colorado in een 40-37 overwinning. Krijgen gemiddeld ruim dertig punten per wedstrijd tegen en dat gaat ze nog opbreken. Bijvoorbeeld tegen Arizona aanstaande zaterdag en anders wel tegen Washington, USC of Stanford in de wedstrijden daarna.

24.(-) Duke Blue Devils (6-1): Hadden afgelopen weekend vrij en moeten het zaterdag opnemen tegen Pittsburgh dat pas vier keer wist te winnen. Zouden de rest van het reguliere seizoen zomaar alles kunnen winnen.

25.(22) East Carolina Pirates (6-1): Op donderdag live op TV moeizaam winnen van het uiterst zwakke Connecticut is niet goed voor je reputatie. Heeft het al weken moeilijk en lijkt onvermijdelijk nog minstens één keer te gaan verliezen dit seizoen. Grote kans dat dat dit weekend al gaat gebeuren tegen Temple.

Niet langer in deze lijst:

-.(19) USC Trojans (5-3)

Ook leuk om te lezen