College Football Power Rankings – Week 6

Door

LSU v Auburn

College football is dé sport van passie, traditie, fantastische acties en verrassende uitslagen. Met ruim honderd teams alleen al op het hoogste niveau is er voldoende om te kiezen bij het opstellen van deze power rankings. Wij beperken ons tot de top 25 zoals wij die op dit moment zien. Uiteraard is de kans groot dat je als lezer een andere mening hebt, we nodigen je van harte uit om die via het commentaarveld onderaan dit artikel te delen.

1.(7) Auburn Tigers (5-0): Maakten volledig gehakt van LSU door met 41-7 te winnen. Zijn duidelijk beter dan vorig jaar toen ze als tweede eindigden en staan daarom nu op nummer één. Vooral de verbetering van de verdediging is opmerkelijk. Spelen bijna wekelijks een finale. Komend weekend mogen ze de krachten meten met Mississippi State en zijn daarbij net aan de favoriet.

2.(3) Florida State Seminoles (5-0): Stijgen vooral dankzij het falen van anderen. Wonnen eenvoudig van het zwakke Wake Forrest en weten nog altijd niet te overtuigen. Moeten dit weekend eenvoudig kunnen winnen van Syracuse. Een week later volgt de echte test tegen Notre Dame.

3.(12) Mississippi State Bulldogs (5-0): Wonnen indrukwekkend van Texas A&M met 48-31 en zijn daardoor het gesprek van de dag. Quarterback Dak Prescott heeft bovendien naam gemaakt als kandidaat voor de Heisman. Of Mississippi State nog lang het gesprek van de dag is ontdekken we zaterdag als ze het opnemen tegen Auburn. Kunnen ze de sensatie van het seizoen worden?

4.(9) Notre Dame Fighting Irish (5-0): Waar het bij de vorige drie al lastig was om ze op de juiste plek te zetten is het bij de nummers vier tot en met zes vrijwel onmogelijk. Uiteindelijk zetten we Notre Dame deze week op vier. Wonnen net met 17-14 de belangrijke sleutelwedstrijd tegen Stanford. De verdediging stond als een huis en de aanval bleek goed genoeg om wat mogelijk de beste verdediging in het college football is te verslaan. Spelen dit weekend tegen North Carolina en daarna volgt de kraker tegen Florida State. Wij tippen Notre Dame als favoriet om een einde te maken aan de zegereeks van Florida State.

5.(8) Baylor Bears (5-0): Wonnen opnieuw gemakkelijk, deze keer van Texas met 28-7. Lijken dit seizoen nog niet echt getest, maar daar gaat verandering in komen. Spelen zaterdag tegen TCU en als ze dan opnieuw eenvoudig winnen, dan zijn ze topfavoriet voor een plek in de play-offs.

Louisiana-Lafayette Ragin' Cajuns v Ole Miss Rebels

6.(11) Mississippi Rebels (5-0): Wat een shock ging er door de SEC zaterdag toen Ole Miss van Alabama won met 23-17 dankzij een mooie comeback in het vierde kwart. Quarterback Bo Wallace weet het maximale uit zijn ploeg te halen. Moeten als SEC team echter nog vele topploegen verslaan om de play-offs te halen, te beginnen met Texas A&M deze week. Heeft van alle tot nu toe genoemde ploegen de grootste kans om nog meer dan één keer te verliezen en staat daarom pas op plek zes.

7.(10) Michigan State Spartans (4-1): Waren drie kwarten volledig in controle tegen Nebraska, maar lieten het op het einde van de wedstrijd toch nog spannend worden: 27-22. Zijn dankzij deze overwinning wel de favoriet om namens de Big Ten kans te maken op een plek in de play-offs. Zijn daarbij echter wel afhankelijk van de resultaten van ploegen uit andere divisies.

8.(4) Alabama Crimson Tide (4-1): Gaven laat de zege tegen Ole Miss weg en hebben nu een serieus probleem. Wisten in het begin van het seizoen al niet te imponeren en zullen dat nu wel moeten doen tegen ploegen als Arkansas, Texas A&M, Mississippi State en Auburn om de play-offs te halen. Gaan mogelijk de top drie in hun eigen divisie niet eens halen.

9.(-) TCU Horned Frogs (4-0): Wonnen tot ieders verrassing van Oklahoma in een zwaarbevochten 37-33 zege. Grote vraag is natuurlijk of ze dit kunstje nog een keer kunnen herhalen. Zaterdag wacht immers het ook nog ongeslagen Baylor. De winnaar van dit duel zal namens de Big 12 in de top vijf plaatsnemen en kan gaan hopen op deelname aan de play-offs.

10.(-) Arizona Wildcats (5-0): Zorgden voor de eerste van vele verrassingen afgelopen weekend door, net als vorig jaar, Oregon te verslaan. Zijn echter kwetsbaar tegen meerdere andere ploegen en zouden ook zomaar, opnieuw net als vorig jaar, nog vijf wedstrijden kunnen verliezen.

Arizona v Oregon

11.(1) Oregon Ducks (4-1): Gingen hard onderuit tegen Arizona met 31-24. Ieder jaar opnieuw lijkt Oregon onnodig een wedstrijd te verliezen die ze van de titelstrijd af weet te houden. Zijn deze keer echter nog niet helemaal kansloos. Hebben nog voldoende tegenstanders van formaat om naam te maken, maar mogen geen steken meer laten vallen. Eerste grote test tegen UCLA dit weekend kan ze weer een plek in de top tien bezorgen.

12.(2) Oklahoma Sooners (4-1): Het grootste probleem voor de Sooners is niet dat ze verloren van TCU, maar dat ze niet meer zelf hun lot in handen hebben. Moeten hopen dat Baylor van TCU wint, zodat ze zelf via een zege op de Bears de Big 12 nog kunnen winnen. Bij dit scenario is er echter geen garantie dat de kampioen van de Big 12 de play-offs gaat halen.

13.(13) Georgia Bulldogs (4-1): Weer was Gurley de held van Georgia. Deze keer niet alleen over de grond, maar ook met een pass van vijftig yards. Wonnen eenvoudig van Vanderbilt, maar dat mag geen verrassing zijn. Kunnen de SEC East winnen, maar moeten dan wel Mizzou verslaan dit weekend. Het winnen van de SEC East is echter niet voldoende. Zullen algemeen kampioen in de SEC moeten worden om de play-offs te halen.

14.(5) Texas A&M Aggies (5-1): Tegen Mississippi State kwam er dan eindelijk een einde aan de opmars van de Aggies. De verdediging had het bijzonder moeilijk, net als Kenny Hill. Spelen de komende twee weken tegen Ole Miss en Alabama en beiden lijken de verdediging te hebben om Hill opnieuw af te stoppen.

15.(20) Ohio State Buckeyes (4-1): Wonnen opnieuw overtuigend, deze keer van Maryland met maar liefst 52-24. Hebben komend weekend geen wedstrijd. Lijken langzaam weer een beetje onderdeel van het gesprek te worden om een plek in de play-offs. Moeten daarvoor wel winnen van het sterker geachte Michigan State begin november. Keerzijde van die medaille? Een zege van de Buckeyes op de Spartans zal waarschijnlijk betekenen dat de Big Ten juist geen plek in de play-offs zal krijgen.

Iowa State v Oklahoma State

16.(21) Oklahoma State Cowboys (4-1): Scoren er lustig op los dit seizoen en wonnen van Iowa State met 37-20. Het verlies in week één tegen Florida State lijkt inmiddels aardig vergeten. Wat niet te vergeten valt is dat ze het nog op moeten nemen tegen TCU, Oklahoma en Baylor. Eerst wacht komende week echter nog Kansas, maar dat mag geen problemen opleveren.

17.(6) UCLA Bruins (4-1): Begonnen het seizoen als vraagteken, werden vervolgens een uitroepteken en nu weer een vraagteken na het verlies met 30-28 tegen Utah. Team met voldoende talent, maar de chemie binnen het team is nog niet constant aanwezig. Zullen ongetwijfeld getergd zijn en mogen het deze week opnemen tegen het eveneens getergde Oregon. We verwachten een mooie wedstrijd met een hoge score. De winnaar mag weer gaan hopen op de play-offs.

18.(23) Kansas State Wildcats (4-1): Schoven Texas Tech met 45-13 eenvoudig terzijde. Hebben opvallend genoeg het meeste respect verdiend met hun krappe verliespartij tegen Auburn. Zijn dit weekend vrij en kunnen zich hierdoor goed voorbereiden op de kraker tegen Oklahoma een week later.

19.(-) Georgia Tech Yellow Jackets (5-0): Stormen dankzij de 28-17 overwinning op Miami deze top 25 binnen. Hoeven het dit seizoen niet tegen Florida State op te nemen en zal favoriet zijn in de meeste wedstrijden die nog volgen binnen de ACC. Grootste kanshebber om in die ACC de Coastal Division te winnen.

20.(18) Nebraska Cornhuskers (5-1): Kwamen sterk terug tegen Michigan State in het vierde kwart, maar deden daarvoor totaal niet mee in de wedstrijd. Hebben geen wedstrijden meer op het programma staan tegen ploegen uit de rankings en zullen daarom moeite hebben om indruk te maken. Zijn dit weekend vrij.

Missouri v South Carolina

21.(24) Missouri Tigers (4-1): Stijgen enkel dankzij het falen van anderen, want speelden afgelopen weekend niet. We hopen voor de Tigers dat ze die week hebben gebruikt om het spel flink te verbeteren, want dat zullen ze nodig hebben. Spelen zaterdag tegen Georgia, waarbij de winnaar acuut de favoriet voor de SEC East zal zijn.

22.(-) Utah Utes (4-1): Wonnen knap van UCLA met 30-28 dankzij running back Devontae Booker die goed was voor 156 yards. Zijn komend weekend vrij. Daarna komt vanzelf wel het antwoord op de vraag hoe goed ze nu echt zijn.

23.(25) Marshall Thundering Herd (5-0): Wonnen voor de vijfde keer eenvoudig hun wedstrijd en zullen dit waarschijnlijk nog zeven keer doen. Grootste probleem voor de Herd is dat ze niet tegen tegenstanders van formaat spelen en daardoor vrijwel kansloos zijn op een hoge notering in deze lijst. Er zullen nog heel wat gekke dingen moeten gebeuren willen ze echt omhoog. Na afgelopen week is dat echter iets dat we niet volledig uitsluiten.

24.(-) Arizona State Sun Devils (4-1): Klauwen zich een weg terug in deze lijst dankzij hun overwinning op USC. Hier hadden ze echter wel heel veel geluk en een Hail Mary voor nodig. Combineer dit met het feit dat ze een week eerder billenkoek kregen van UCLA en je zult begrijpen dat we nog niet overtuigd zijn. Zijn dit weekend vrij.

25.(22) East Carolina Pirates (4-1): Verliezen een paar plaatsen, ondanks hun eigen winst en het verlies van vele andere ploegen. De verliespartij tegen South Carolina eerder dit seizoen begint er namelijk steeds slechter uit te zien vanwege de slechte prestaties van de Gamecocks. Daarnaast was de overwinning tegen SMU niet best. SMU had dit seizoen nog maar twaalf punten weten te scoren en wisten tegen de Pirates maar liefst 24 punten op het bord te zetten.

Niet langer in deze lijst:

-(14) Stanford Cardinals (3-2)
-(15) USC Trojans (3-2)
-(16) LSU Tigers (3-2)
-(17) Wisconsin Badgers (3-2)
-(19) BYU Cougars (4-1)

Ook leuk om te lezen