College Football Power Rankings – Week 11

Door

Oregon v Utah

Het college football seizoen kruipt richting de ontknoping. Welke vier teams gaan naar de eerste play-offs en wie mist de boot? Lees hier hoe wij de teams op dit moment inschatten en waarom.

1.(1) Mississippi State Bulldogs (9-0): Wonnen met slechts 45-16 van FCS team Tennessee-Martin, na een wedstrijd eerder maar moeizaam van Arkansas te hebben gewonnen. Goed voor het vertrouwen is het waarschijnlijk niet geweest en vertrouwen hebben ze deze week hard nodig. Zaterdag wacht namelijk de kraker tegen Alabama.

2.(3) Oregon Ducks (9-1): Maakten gehakt van Utah met 51-27 en maakten daarmee opnieuw indruk. Zoveel indruk dat ze voorbij Florida State springen. Zijn dit weekend vrij en zullen ongetwijfeld uitkijken naar het resultaat van Mississippi State tegen Alabama. Staan de Ducks volgende week zonder zelf in actie te komen op nummer één?

3.(2) Florida State Seminoles (9-0): Hadden moeite met het kleine Virginia en dat doet de twijfels over de Seminoles weer toenemen. Het lijkt of het voortdurende gedoe rond Jameis Winston ten koste van het team gaat. Spelen zaterdag uit tegen Miami, een team waarbij het alles of niets is. Kan dus lastig worden voor Florida State. Zijn bij de bookmakers dan ook slechts met de kleinst mogelijke marge de favoriet.

4.(6) TCU Horned Frogs (8-1): Hadden tot ieders verrassing vrijwel geen moeite met Kansas State en wonnen met 41-20. Spelen zo goed dat ze in de play-offs passen, maar hebben een probleem. Verloren eerder dit seizoen immers van Baylor en als Baylor ook blijft winnen, dan is de Big 12 titel en daarmee waarschijnlijk ook de plek in de play-offs voor de Bears. TCU neemt het zaterdag op tegen Kansas en zal die wedstrijd ruim winnen.

5.(5) Alabama Crimson Tide (8-1): Haalden tegen LSU de zege voor de poorten van de hel weg door in overtime met 20-13 te winnen. Eigenlijk hadden ze moeten verliezen, maar dat doet er niet veel meer toe. Zijn zaterdag de favoriet tegen Mississippi State. Bij winst stormen ze met stip de top vier in.

Notre Dame v Arizona State

6.(11) Baylor Bears (8-1): Liepen indrukwekkend over Oklahoma heen met 48-14. Scoren zo eenvoudig dat ze in de reguliere competitie waarschijnlijk niet meer te stoppen zijn. Komend weekend zeker niet, want dan zijn ze vrij. Zijn nu de topfavoriet voor de titel in de Big 12 na het verlies van Kansas State tegen TCU.

7.(10) Arizona State Sun Devils (8-1): Versloegen de Notre Dame Fighting Irish met 55-31 en maakten daarmee naam. Spelen in de Pac-12 en dat geeft een probleem. Zullen het in de titelstrijd op moeten nemen tegen het niet te stoppen Oregon. Eerst wacht deze week echter nog Oregon State. Aangezien Oregon State nog maar een schim is van het team van een paar jaar geleden, mag dit geen problemen opleveren.

8.(13) Ohio State Buckeyes (8-1): Maken een sprong in de rankings na de 49-37 zege tegen Michigan State afgelopen week. Scoren wel heel erg eenvoudig. De Big Ten lijkt echter als geheel te zwak om een vertegenwoordiger in de play-offs te krijgen en dus moet Ohio State vooral hopen op een mooie bowlgame. Spelen zaterdag tegen Minnesota dat beter is dan verwacht, maar niet goed genoeg voor de Buckeyes.

9.(4) Auburn Tigers (7-2): Texas A&M had weer eens zo’n wedstrijd en daar werd Auburn het slachtoffer van. Na de eerste helft stond het al 35-17 en van die achterstand wisten de Tigers net niet meer te herstellen. Lieten in de tweede helft wel zien dat ze het betere team waren, maar dat was te laat. Zaterdag wacht Georgia. Een must see voor de liefhebbers van de running game.

10.(15) Nebraska Cornhuskers (8-1): Genoten van een vrij weekend en konden zich zo voorbereiden op de komende wedstrijd tegen Wisconsin. Zouden met een touchdown of twee moeten winnen. Net als Auburn vs Georgia een must see voor de liefhebbers van de running game, maar dan in het kwadraat.

Presbyterian v Mississippi

11.(14) Mississippi Rebels (8-2): Konden zaterdag, na twee verliespartijen op rij, vertrouwen opdoen door FCS team Presbyterian met 48-0 te verslaan. Zijn komend weekend vrij.

12.(8) Michigan State Spartans (7-2): Verspeelden hun seizoen door van Ohio State te verliezen. Hebben nu eigenlijk niets meer om voor te spelen. Mogelijk kan aanstaande tegenstander Maryland daar zaterdag gebruik van maken, maar het kan ook zijn dat de Spartans eerherstel willen en er vol in gaan.

13.(9) Kansas State Wildcats (7-2): Verloren vrij kansloos van TCU met 41-20 en zitten daarmee in hetzelfde schuitje als Michigan State. Alle belangrijke prijzen zijn uit het zicht en ze zijn al zeker van een bowlgame. Zijn zaterdag vrij en moeten daarna nog uit tegen West Virginia en Baylor. Zouden dus zomaar buiten de rankings kunnen eindigen.

14.(16) Marshall Thundering Herd (9-0): Eerder dit seizoen won Mississippi State met 49 punten verschil van Southern Miss en Alabama met 40 punten. De overwinning van Marshall op Southern Miss met 63-17 zegt dus heel veel over de kwaliteit van de Thundering Herd. Iedere wedstrijd is een genot om naar te kijken. Laat dit seizoen niet voorbij gaan zonder minstens één wedstrijd van de Herd te hebben gezien en je begrijpt waarom ze bij ons beduidend hoger staan dan in andere rankings. Zaterdag zal Rice plaatsnemen op de slachtbank.

15.(7) Notre Dame Fighting Irish (7-2): Verloren nodeloos van Arizona State en daarmee is ook het seizoen van de Irish voorbij. Spelen zaterdag tegen het zwakke Northwestern en moeten daarna tegen Louisville en USC bewijzen een mooie bowl waarde te zijn.

Marshall v Florida International

16.(17) Georgia Bulldogs (7-2): Namen wraak voor het verlies tegen Florida door geen spaan heel te laten van Kentucky in een 63-31 overwinning. Nemen het zaterdag op tegen Auburn en zijn bij de bookmakers net de favoriet. Wij voorzien echter een overwinning voor Auburn.

17.(19) UCLA Bruins (8-2): Schoven weer een stukje op in de lijst na hun 44-30 zege op Washington. Hebben dit weekend geen wedstrijd en kunnen zich zo voorbereiden op USC en Stanford.

18.(20) Duke Blue Devils (8-1): Weten nog niet te overtuigen, maar weten wel telkens te winnen. Afgelopen zaterdag met 27-10 van Syracuse bijvoorbeeld. Deze week wacht Virginia Tech onderweg naar de finale om de ACC tegen Florida State.

19.(12) LSU Tigers (7-3): Hadden moeten winnen van Alabama, maar het mocht niet zo zijn. Het seizoen is daarmee voor de Tigers echter wel voorbij. Spelen deze week tegen Arkansas en dat kon wel eens zwaar worden na de bittere pil tegen Alabama.

20.(21) Clemson Tigers (7-2): Hadden best wel moeite met het zwakke Wake Forrest. Wonnen wel met 34-20. Zaterdag wacht ze een zwaardere test tegen Georgia Tech. Zijn favoriet met slechts een fieldgoal verschil.

Arizona v Washington State

21.(22) Arizona Wildcats (7-2): Versloegen zwakke broeder Colorado met 38-20 en daar maak je geen indruk mee. Zullen zaterdag tegen Washington beter spel moeten laten zien, anders gaan ze onderuit en is het seizoen voorbij.

22.(24) Wisconsin Badgers (7-2): Versloegen Purdue met 34-16 in wat opnieuw niet een fantastische wedstrijd was. Komende zaterdag tegen Nebraska staat het seizoen op het spel voor de Badgers. Zijn volgens de bookmakers favoriet, maar die zitten er dit seizoen ook vaak genoeg naast. Nebraska lijkt net iets completer te zijn, maar beide teams hebben zwakke punten.

23.(23) Utah Utes (6-3): Verloren zoals te verwachten was van het beresterke Oregon met 51-27. Dankzij het verlies is ook voor de Utes het seizoen voorbij. Een overwinning op Stanford zaterdag kan ze wel naar een mooie bowl brengen, maar of dat gaat lukken is nog maar de vraag.

24.(-) Georgia Tech Yellow Jackets (8-2): Zijn een weekje te gast in deze ranking, tenzij ze voor een enorme verrassing zorgen door deze week van Clemson te winnen. In de ACC gebeuren echter wel vreemdere dingen. Moeten overigens na Clemson nog tegen Georgia en die zijn zeker een maatje te groot.

25.(-) Colorado State Rams (9-1): Verloren tot nu toe slechts één keer in de competitieve Mountain West Division en dat is een prestatie op zich. Zijn met Marshall in de slag om wie als team uit een kleine divisie naar een grote bowl mag. Zijn komend weekend vrij.

Niet langer in deze lijst:

-.(18) Oklahoma Sooners (6-3)
-.(25) West Virginia Mountaineers (6-4)

Ook leuk om te lezen