College Football 101 (7): 2011 Season Preview (1)

Door

College Football 101 is een nieuwe serie artikelen hier op Sport Amerika. College football fan Jules Zane gaat proberen met mooie verhalen, heldere uitleg en veel enthousiasme om American sports fans enthousiast te krijgen over NCAA football; de footballcompetitie die qua cijfers, fans en stadions de NFL met gemak achter zich laat, maar buiten Amerika amper aandacht krijgt.
Vandaag deel 7: 2011 SEASON PREVIEW (PART 1)

Na 6 weken van verhalen over waarom college football jaar in, jaar uit een spektakel is om te volgen is het dan nu tijd voor twee artikelen waar ik me amper aan durf te wagen; een vooruitblik met vooruitzichten. Dit is ‘m dan, de Sport Amerika 2011 College Football Season Preview.

Het is als liefhebber van een sport niet altijd gemakkelijk om een eerlijke voorspelling te doen als je fan bent van bepaalde scholen en een aantal andere scholen niets dan verliezen gunt. Ondanks dat ik fan ben van een bepaalde school en daarom een bepaalde conference interessanter vind dan andere, is dit alsnog een eerlijke voorbeschouwing. Want zoals iedere season preview is dit slechts mijn visie op het aankomende seizoen en het belooft een jaar van krakers te worden.

De belangrijkste bron om te bepalen van wie dit seizoen veel verwacht wordt is de USA Today Pre-Season Poll onder coaches en kenners. Zij bepalen straks, gedurende het seizoen, ook hoe de ranking er voor staat en wie uiteindelijk in de zo geliefde Bowl Games mag spelen.

Op dit moment zien zij, en ik ben het daar zeker mee eens, de Oklahoma Sooners, de Alabama Crimson Tide en de huidige conference kampioen Oregon Ducks als top drie. Oregon als topteam uit de PAC-12, Alabama als topschool uit de ijzersterke SEC met andere toppers als nummer 4 LSU en de altijd gevaarlijke Florida Gators. Oklahoma speelt in de Big 12 en met aartsrivaal Oklahoma State als achtste in de huidige ranking belooft het een spectaculair jaar te worden in de Sooner State.

Zijn er dit jaar verrassingen? Ja, zeker weten. De Florida State Seminoles, vaak als het minder goede broertje van de Gators gezien, worden met plek 5 op de ranking beloond voor een aantal goede jaren en groeiend programma. Ook is Texas A&M op plek 9 een verrassing, omdat in eerdere jaren vooral Texas en Texas Tech als de topscholen werden gezien. Deze scholen zijn echter meer en meer basketbalscholen geworden en dus heeft A&M, spelend in het fascinerende stadje College Junction, de kans gegrepen om een stap voorwaarts te maken.

Boise State en hun Broncos zijn nummer 7 op de USA Today ranking. Dat is lager dan de voorspellingen van vorig jaar, maar na hun kans op het nationale kampioenschap te hebben vergooid in de laatste weken van 2010 zijn de kenners voorzichtig. Vlak ze echter niet uit, want hun relatief makkelijke schema in de conference helpt ze altijd op weg naar een goede klassering.

En dan is er nog een opvallend feit: de hoogst gerankte Big Ten school is Wisconsin op 10. Zij worden daarmee beloond voor een geweldig 2010 seizoen dat eindigde met een nauw verlies in de Rose Bowl tegen de TCU Horned Frogs. Wisconsin verliest 13th overall NFL draft pick CB J.J. Watt, maar heeft een veel betere QB weten te vinden en verder een meer ervaren team.

Wat is hier opvallend aan? De Big Ten wordt na de SEC door Sports Illustrated aangeduid als sterkste conference en toch vinden we hun eerste team pas terug op plek 10. Ze bezetten echter ook plek 11 (Nebraska) en 16 en 17 (Ohio State en Michigan State). Toch is dit een tegenvallende voorspelling, maar dit is het gevolg van verschillende factoren, waarvan de belangrijkste is dat deze conference onderling zo sterk is dat de teams elkaar uitschakelen voor nationale titels, omdat ze elkaar steeds verslaan en daardoor het gemiddelde winstpercentage lager ligt.

Zeker zes teams in de Big Ten spelen voor de conference titel, die voor het eerst zal worden bepaald door een eigen finale waar nu al reikhalzend naar wordt uitgekeken. Er zal echter niemand wakker liggen van het missen van de National Championship game zolang je kampioen wordt, want de meeste teams vinden de Rose Bowl vaak een mooiere titel dan welke andere dan ook. Het is tenslotte de Granddaddy of Them All.

Er is echter meer te zeggen. Er zijn namelijk teams waarvan ik vind dat ze hoger moeten staan of die ik juist lager in zou schatten en wie zijn kanshebbers voor de MVP Heismann Trophy? Daarover volgt later deze week meer. Ook beantwoord ik nog altijd graag vragen, dus laat je op- en aanmerking achter in de comments of vind mij op Twitter als @juleszane.

4 Reacties
 1. Sjoerd 9 jaar ago

  “de huidige kampioen Oregon Ducks”

  Conference kampioen bedoel je toch? Auburn is algeheel kampioen 😉

 2. Edwin 9 jaar ago

  Bij deze even mijn waardering voor de artikelen die je tot op heden geschreven hebt. Ik kijk nu echt uit naar de start van het collegeseizoen komend weekeind.

 3. Jules 9 jaar ago

  @Sjoerd: Oeps, daar is inderdaad de conference (naam) weggevallen. Goed opgelet, dankje.

  @Edwin: Dankjewel! We doen dit bij Sport Amerika met plezier en hopen meer fans te vinden voor college football. Het is wat ingewikkeld om zomaar te gaan volgen en ik hoop dat deze serie de nieuwe fans en twijfelende kijkers heeft overtuigd.

  • Sjoerd 9 jaar ago

   Sluit me ook volledig aan bij Edwin. Vanaf zaterdag gaan we het weer volgen op ESPN America en met deze mooi stukjes wordt alles een stuk duidelijker en dus ook leuker. Keep up the good work!!

Comments are closed.

Ook leuk om te lezen