College BB MVP: Stanley Johnson toont klasse, hier komt Delon Wright

Door

Arizona v UNLV

Wie de sterren van morgen wil leren kennen, moet het college basketball van vandaag volgen. Elke week brengt Sport Amerika jou de beste college speler van de afgelopen week, de College MVP. Daarnaast rapporteren we ook over de prestaties van ‘big names’ als Frank Kaminsky, Montrezl Harrell, Jahlil Okafor, Stanley Johnson, de Harrison Twins en Georges Niang. Tot slot brengen we de verrassing van de week en de statline van de week. Week 6: Stanley Johnson toont klasse, hier komt Delon Wright.

Lees hier de editie van vorige week: Jahlil Okafor en Frank Kaminsky domineren.

Lees hier alle Conference én Final Four previews van Frank Wielaard en Vincent Van Genechten.

College MVP: Stanley Johnson (Arizona)

Het was moeilijk zoeken naar een speler die elke wedstrijd op een hoog niveau speelde. Ook Stanley Johnson liet wel eens een steek vallen. Zo ging Arizona onderuit tegen Oregon State van Olaf Schaftenaar, een nederlaag waarin Johnson maar zeven punten scoorde. De wing zorgde er echter voor dat de Wildcats hun volgende twee moeilijke wedstrijden wonnen. Dankzij 22 punten en acht rebounds werd gewonnen van Colorado, dankzij 18 punten en negen rebounds werden de #12 Utah Utes verslagen. Johnson schiet zijn jumpers veel beter dan verwacht (40,4% op driepunters) en verdedigend is hij simpelweg enorm sterk.

Sterrenwacht: Wright leider van Utah, Mickey is een monster

Utah ging dus onderuit op het veld van Arizona, maar aan Delon Wright heeft dat niet gelegen. De point guard en broer van Portland Trail Blazer Dorell Wright leidt heel college basketball in Win Shares per 40 minutes en heeft één van de beste offensive/defensive ratings en PER. Wright maakt uitermate goed gebruik van zijn lengte (6-4) en is de voornaamste reden van het succes van de Utes. Al mogen we de onverwachte opgang van Oostenrijker Jakob Poeltl niet vergeten! Wright is dit seizoen goed voor gemiddeld 15 punten, vijf rebounds, zes assists, ruim twee steals en een FG% van 55.

http://youtu.be/B-_XAimHIno

De LSU Tigers zijn geen topteam, maar hebben met Jordan Mickey wel een topspeler rondlopen. De forward is een monster, zoveel is duidelijk. Met gemiddeld ruim 15 punten, 10 rebounds en bijna vier blocks met een FG% van 51 zijn er slechts weinig spelers die beter doen. Mickey doet er alles aan om zijn Tigers een kans te gunnen in de SEC, maar zijn zeven blocks waren onvoldoende tegen Texas A&M. Gelukkig stond Mickey er in zeges tegen Ole Miss en Georgia. Het kan natuurlijk altijd beter. Zo zou Mickey zeker moeten werken aan het beperken van zijn balverliezen.

Een andere big man die het uitstekend doet, is Bobby Portis. De Arkansas Razorbacks staan waar ze nu staan dankzij gemiddeld 18 punten, acht rebounds en één block van Portis. Vooral tegen Vanderbilt was de center niet te stoppen met 32 punten en 11 rebounds. Dat is Kevon Looney al heel het seizoen niet. De freshman van UCLA was geniaal tegen Stanford en is één van amper zeventien spelers met dubbele rebounds per wedstrijd. In dat aspect is ook Rico Gathers van Baylor het vermelden waard.

Verrassing van de week: Briante Weber (VCU)

Het is niet makkelijk om een basketballer te vinden die eerst en vooral geïnteresseerd is in steals. Bij de VCU Rams loopt echter Briante Weber rond. De guard liet zich de voorbije drie seizoenen al opmerken met een karrenvracht aan steals. Dit seizoen bereikt Weber echter een hoogtepunt met vier steals per wedstrijd. Hij liet al wedstrijden noteren met zes (twee keer), zeven en negen steals. Weber zorgt daarnaast voor acht punten, vier rebounds en vijf assists; zij het met een FG% van 40.

De Washington Huskies kregen vier opeenvolgende nederlagen te verwerken, tot Oregon State en Oregon afgelopen week verslagen werden. Robert Upshaw was daarvan de grote verantwoordelijke. De center was in deze twee overwinningen goed voor 25 punten, 27 rebounds en 11 blocks. Upshaw blokt gemiddeld vier schoten. Freshman Melo Trimble maakte dan weer twee zwakke wedstrijden goed met een superprestatie tegen Michigan State. De point guard maakte zes driepunters op weg naar 24 punten in de 75-59 zege van Maryland.

Statline van de week: Kevon Looney 27-19 vs. Stanford

De UCLA Bruins maken een zeer wisselvallig seizoen door. Gelukkig is er freshman Kevon Looney om de boel wat op te fleuren. Tegen de Stanford Cardinal was de forward fenomenaal. Hij raakte 7/12 FG’s, 2/3 driepunters en 11/17 vrije worpen op weg naar 27 punten. Looney pakte daarnaast ook 19 rebounds en deelde drie assists uit.

Een zeer eervolle vermelding is er weggelegd voor Buddy Hield. De wing en topscorer van de Oklahoma Sooners liet namelijk een ‘perfect game’ noteren in de 82-65 zege tegen rivaal Oklahoma State Cowboys. Field knalde al zijn tien schoten raak, waaronder vier op vier driepunters, en scoorde 27 punten. Ook Manu Lecomte verdient een vermelding. De Belgische guard liet 23 punten noteren voor Miami in de stuntzege op het veld van de Duke Blue Devils.

Het hoogtepunt van de week had de (afgekeurde) monster dunk van Jonathan Motley kunnen zijn, toch was er nog eentje beter. Willem Brandwijk brak namelijk een backboard…tijdens de opwarming. De Nederlander van Siena dunkte misschien gewoon te hard?

Foto’s: Getty Images

Ook leuk om te lezen