College BB MVP: Jahlil Okafor en Frank Kaminsky domineren

Door

Wofford v Duke

Wie de sterren van morgen wil leren kennen, moet het college basketball van vandaag volgen. Elke week brengt Sport Amerika jou de beste college speler van de afgelopen week, de College MVP. Daarnaast rapporteren we ook over de prestaties van ‘big names’ als Frank Kaminsky, Montrezl Harrell, Jahlil Okafor, Stanley Johnson, de Harrison Twins en Georges Niang. Tot slot brengen we de verrassing van de week en de statline van de week. Week 5: Jahlil Okafor en Frank Kaminsky domineren.

Lees hier de vorige editie: Stanley Johnson bewijst talent, Nederlander schittert.

Lees hier de eerste vooruitblik op de 2015 NBA draft.

College MVP: Jahlil Okafor (Duke)

Jahlil Okafor prijkt al even bovenaan de lijst van College Player of the Year. En toch… Op enkele uitzonderingen na leek het alsof de center van Duke zich een beetje leek in te houden, vooral offensief. Daar is de afgelopen twee weken verandering in gekomen. Okafor liet 27 punten noteren tegen Toledo, 24 tegen Wofford en 28 tegen Boston College. Hij pakte telkens acht rebounds en blokte in totaal zeven schoten. Oh, en hij maakte 77% van zijn schoten. Duke lijkt door Okafor nu al haast een zekerheid voor de Final Four in april.

Sterrenwacht: Kaminsky speelt sterk, Russell en Harrell wisselvallig

Als Okafor de beste big man is, dan is Kaminsky een erg sterke tweede. De center van Wisconsin speelde een matige partij tegen California (veertien punten en acht rebounds), maar in de drie daaropvolgende wedstrijden was er geen houden aan Kaminsky. Drie double-doubles met 25 punten en zes blocks tegen Buffalo, achttien punten en veertien rebounds tegen Penn State, en zestien punten en zes assists tegen Northwestern. De Badgers verloren tot nu toe één keer, tegen de Blue Devils van Okafor. En dat is geen schande.

Ondertussen speelt Montrezl Harrell een beetje wisselvallig. De forward van Louisville kreeg een reality check tegen Kentucky, met slechts negen punten. Daarna kwam Harrell maar tot drie rebounds tegen Long Beach State. Tegen Wake Forest werd het beest echter weer wakker met 25 punten en dertien rebounds. Harrell maakte zelfs twee driepunters. Ook D’Angelo Russell speelt niet bepaald constant. De guard van Ohio State was enorm effectief in zeges tegen Miami, Wright State en Illinois, maar liet het helemaal afweten in nederlagen tegen UNC en Iowa. In die twee wedstrijden maakte Russell maar 8 op 33 schoten.

Een freshman die al een tijdje mooie dingen afwisselt met zwakke wedstrijden is James Blackmon. De guard van Indiana begon ongelooflijk sterk aan het seizoen, vooral als scorer en driepuntschutter. Blackmon was eigenlijk nauwelijks te stoppen tijdens zijn eerste tien wedstrijden. Maar sinds hij amper vijf punten scoorde tegen Butler is het bergaf gegaan. Tegen New Orleans en Georgetown viel het nog wel mee maar tegen Nebraska en Michigan State ging Blackmon simpelweg af. Tijd om zijn beste vorm opnieuw te vinden…

Verrassing van de week: Christian Wood (UNLV)

De college speler die het meest verrassend voor de dag kwam, is Christian Wood. De sophomore forward van UNLV maakt dit seizoen sowieso een grote stap voorwaarts. Wood is tot nu toe goed voor vijftien punten, tien rebounds en drie blocks per wedstrijd. Tijdens zijn laatste vier wedstrijden was Wood op zijn best. Tegen het sterke Arizona klokte hij af op 24 punten en tien rebounds. Southern Utah kreeg 22 punten en veertien rebounds te verwerken, Wyoming 29 punten en zeven rebounds. Tegen Kansas had Wood het moeilijk, maar tekende hij toch voor twaalf punten en acht rebounds. En ja, Wood kan wel lekker dunken.

Statline van de week: Kyle Collinsworth triple-doubles

Een triple-double in college basketball is een geweldige uitzondering. Dat Kyle Collinsworth er dit seizoen al drie liet noteren, is dan ook fenomenaal. De guard van BYU komt daarmee op één triple-double van het record in één seizoen, wat op vier staat. Slechts vier andere spelers kwamen zover: Michael Anderson (1986), Brian Shaw (1988), Jason Kidd (1994) en Stephane Lasme (2007).

Eervolle vermeldingen zijn er weggelegd voor Amere May en Shannon Evans. May scoorde liefst 48 punten voor de Delaware State Hornets in een 72-64 zege tegen St. Francis. Hij maakt dus 67% van zijn team’s punten met 16 op 25 schoten, zes driepunters en 10 op 10 vrije worpen. Evans leidde zijn Buffalo Bills naar een 92-73 zege tegen Cornell. Hij deed dat met acht driepunters, op weg naar 33 punten. Evans voegde daar vier rebounds en vijf assists aan toe.

Het hoogtepunt is deze keer weggelegd voor Jacob Kurtz. Hoogtepunt mag hier wel niet misbegrepen worden. Kurtz tipte namelijk een rebound in zijn eigen basket en zorgde er daarmee voor dat zijn Florida Gators met 65-63 onderuit gingen tegen Florida State.

Om toch nog af te sluiten met een ‘echt’ hoogtepunt, check deze dunk van LMU guard Evan Payne tegen Wichita State:

Foto’s: Getty Images

Ook leuk om te lezen