College BB Conference Preview: SEC

Door

North Carolina v Kentucky

In januari en februari vechten ruim 350 teams in 32 conferences voor een plek in het NCAA Tournament. De meeste conferences zijn zo klein of zwak dat het haast onmogelijk is voor scholen om zich te plaatsen voor The Big Dance. Andere conferences zijn zo sterk dat je gerust tien scholen kunt afvaardigen voor March Madness. Toch komt er geregeld een kleine school door de selectie. En in de top conferences kun je maar beter kampioen worden of het conference tournament winnen. Anders ben je overgeleverd aan de NCAA keuzecommissie. Bij SportAmerika kijken Frank Wielaard en Vincent Van Genechten deze week in zes delen vooruit. Zoekend naar favorieten, verrassingen en misschien zelfs een Cinderella.

Vandaag laten Frank en Vincent hun licht schijnen over nummer vier bij de big conferences: de SEC. Lees hier onze vorige previews: PAC 12.

VINCENT VAN GENECHTEN

Tijd voor de makkelijkste preview van het jaar! Althans als het aankomt op het kiezen van de winnaar van deze conference. De Kentucky Wildcats zijn: 1) véél te sterk voor de rest van de SEC, 2) de tegenstand bakt er eigenlijk niet zoveel van in vergelijking met het team van John Calipari. De Wildcats verloren met Alex Poythress een leider, maar vangen dat qua team uitstekend op met meer minuten voor Trey Lyles. Dit team barst van het talent en verliest met zijn second unit nauwelijks aan sterkte. Vooral defensief heeft Calipari zijn jongens klaar. Recht naar de NCAA-titel? Dat is nog niet helemaal zeker, maar in de SEC vormt niemand een gevaar voor de Wildcats.

Het wordt dus strijden voor plek twee. Daarvoor bieden zich twee teams aan. Aan de ene kant heb je de Florida Gators. Het team van Billy Donovan maakte geen geweldige start en zocht vooral naar zijn ritme. Maar met spelers als Michael Frazier, Dorian Finney-Smith, Kasey Hill en Chris Walker moet dit team in staat zijn om zich lang heel wat tegenstanders te knokken, vooral met hun sterke defensie dan. Aan de andere kant zijn er de Arkansas Razorbacks. Dit team is één en al offense. Hun vier beste spelers schieten ruim 40% op driepunters en onder de basket is Bobby Portis een beest dat je moet temmen. Wie zal het halen? Geef mij maar de Razorbacks.

Verder is het uitkijken of de LSU Tigers wat voor elkaar gaan krijgen. Jordan Mickey is een topspeler en ook Jarrell Martin kan serieus ballen. Samen zijn ze deze heren sterk qua rebounds pakken, waar ook meteen dé kracht van LSU ligt. Het probleem zit hem echter in de vele balverliezen. Twee andere teams om mee rekening te houden zijn de South Carolina Gamecocks en de Vanderbilt Commodores. South Carolina staat zowel offensief als defensief vrij sterk en hebben met Tyrone Johnson een leider in huis. Bij de Commodores draait alles rond efficiëntie. Ze schieten namelijk rond de 50% van het veld, mede door hun sterk front court.

Kampioen: Kentucky Wildcats

SEC Tournament winner: Kentucky Wildcats

FRANK WIELAARD

Over de Southeastern Conference kunnen we korter en nog helderder zijn dan eerder over de Pac-12. Kentucky Wildcats it is! Punt. Geen competitie. Florida Gators? Yeah right… En de rest is ook kansloos. En crazy Marshall Henderson (ex-Ole Miss) is er ook niet meer om de boel een beetje op te schudden met wat rare fratsen en top ‘plays’ in de SEC.

Saai, ja. Ik kan er niets anders van maken. Achter het keurkorps van coach Calipari mogen LSU, Arkansas en misschien Alabama hopen op toegang tot March Madness. Enneh… Florida?! Die moeten vechten voor hun hachje. Genoeg zeges in SEC play kan de Gators helpen. Maar dat geldt ook voor de andere, al genoemde, scholen. Want de veelvraten van Kentucky zullen ook het SEC Tournament niet laten lopen.

Nog even, om een vuurtje op te stoken… Gaan de Kentucky knapen ook de NBA Draft 2015 beheersen? Nee. Ik heb dat nu dus hardop gezegd. Kentucky is goed en die jongens getalenteerd. Maar de meesten zullen te snel voor eeuwige NBA roem willen gaan. Terwijl geduld, en Calipari, ze beter maakt. Als ze daarvoor kiezen, doen ze op z’n vroegst pas mee in de 2016 NBA Draft. Titelfavorieten in maart dan? JA! Maar vlak een paar hele sterke concurrenten niet te snel uit…

Kampioen: Kentucky Wildcats

SEC Tournament winner: Kentucky Wildcats

Foto’s: Getty Images

Ook leuk om te lezen