College BB Conference Preview: Big Ten

Door

Northern Kentucky v Wisconsin

In januari en februari vechten ruim 350 teams in 32 conferences voor een plek in het NCAA Tournament. De meeste conferences zijn zo klein of zwak dat het haast onmogelijk is voor scholen om zich te plaatsen voor The Big Dance. Andere conferences zijn zo sterk dat je gerust tien scholen kunt afvaardigen voor March Madness. Toch komt er geregeld een kleine school door de selectie. En in de top conferences kun je maar beter kampioen worden of het conference tournament winnen. Anders ben je overgeleverd aan de NCAA keuzecommissie. Bij SportAmerika kijken Frank Wielaard en Vincent Van Genechten deze week in zes delen vooruit. Zoekend naar favorieten, verrassingen en misschien zelfs een Cinderella.

Vandaag laten Frank en Vincent hun licht schijnen over nummer drie bij de big Conferences: de Big Ten. Lees hier onze vorige previews: PAC 12, SEC.

VINCENT VAN GENECHTEN

Ervaring doet heel veel in college basketball en dus zijn de Wisconsin Badgers de uitgesproken favoriet om de titel te pakken in de Big Ten. Frank Kaminsky keerde terug voor een sterk laatste jaar en maakt alle verwachtingen waar. Frank the Tank is geen superster, maar hij is gewoonweg fundamenteel goed in alles wat hij doet. Sam Dekker maakt statistisch gezien niet de verwachte sprong voorwaarts, maar is wel weer een stuk efficiënter en vooral volwassener gaan spelen. Verder zorgt Nigel Hayes voor rebounds en inzet, zet Taevon Jackson de lijnen uit op de point en beschikken de Badgers over een toch wel degelijke bank. Puur op ervaring en defense komt dit team al héél ver.

Daarachter is het een beetje koffiedik kijken. De Maryland Terrapins doen het al een hele tijd goed. Ze beschikken met Dez Wells, Melo Trimble en Jack Layman over een veelzijdig toptrio. Vraag is of hun one-on-one offense standhoudt in conference play. Aanvallend doen maar weinig teams beter dan de Ohio State Buckeyes. Freshman D’Angello Russell is een fenomeen en kan ook rekenen op een aardige defensie. De Buckeyes zijn echter jong en als Russell zijn dag niet heeft, erg kwetsbaar. En dan zijn er ook nog de Indiana Hoosiers. Met James Blackmon en Yogi Ferrell komen de punten vlot op het bord. Verdedigen is een andere zaak. In the end, voordeel voor Ohio State.

De Big Ten bevat nog een aantal teams die zullen vechten voor een plek in het NCAA Tournament. Rayvonte Rice speelt als een bezetene bij zijn Illinois Fighting Illini. Dit team kan zich in de top vier spelen als Rice meer hulp krijgt van zijn ploegmaats. De Minnesota Golden Gophers rekenen op hun snelle aanvalstempo en uitstekend passing game, waardoor ze als hecht team altijd een gevaar vormen. Van de Michigan State Spartans en zeker de Michigan Wolverines wordt weinig verwacht. De Spartans kunnen zich nog herpakken, hoewel het verlies van Adreian Payne en Gary Harris erg zwaar blijkt. Bij de Wolverines is het een overgangsjaar, ondanks de veelzijdig Caris LeVert.

Kampioen: Wisconsin Badgers

Big Ten Tournament winner: Wisconsin Badgers

FRANK WIELAARD

Hier hebben we het al eens over gehad. En toen noemden we dit in SportAmerika gelederen een ‘no brainer’. Natuurlijk worden de Wisconsin Badgers kampioen. Meteen daarachter kan het interessant worden. Zo zijn de Maryland Terrapins contenders. En vul je de Ohio State Buckeyes ook hoog in op de ranglijst en een kanshebber in het Big Ten Tournament. En waar is dan Michigan State? Qua titelaspiraties nergens. De Spartans moeten genoeg winnen om een ticket voor March Madness te verdienen. En dan is het aan coach Tom Izzo om met iets wonderlijks op de proppen te komen.

Datzelfde geldt voor de Indiana Hoosiers, Nebraska, Minnesota, Purdue en Illinois. Van die groep doet vooral Indiana het heel behoorlijk. En misschien vlak ik Iowa te snel uit. Maar de Big Ten dit jaar is niet zo interessant. Want niet sterk genoeg. Zo eerlijk moeten we zijn.

Kampioen: Wisconsin Badgers

Big Ten Tournament winner: Maryland Terrapins

Foto’s: Getty Images

Ook leuk om te lezen