College Basketball kijktips: Week 2

Door

Veterans Classic Tennesse vs Virginia Commonwealth

We gaan alweer de tweede week in van het college basketball seizoen, en hoewel er nog niet veel grote affiches op het programma staan proberen wij ook deze week vijf wedstrijden te benoemen die het bekijken waard zijn!

Maandag 24/11 1u00: #12 Villanova Wildcats vs. #15 VCU Rams

Deze wedstrijd is de finale van de Progressive Legends Classic die wordt afgewerkt in Brooklyn, New York.

De #15 VCU Rams maakte in hun eerste wedstrijd al direct een statement door met 85-69 van de Tennessee Volunteers te winnen. De Rams zijn na drie wedstrijden in aanvallend opzicht één van de sterkste teams in het land en daarnaast zijn de mannen van Shaka Smart defensief intens als altijd. Met name senior forward Treveon Graham is met achttien punten en negen rebounds per wedstrijd een man om in de gaten te houden.

De tegenstander in Brooklyn, de #12 Villanova Wildcats, hebben juist aanvallend wat problemen. Zowel tegen Lehigh als tegen Bucknell wist de ploeg pas laat afstand te nemen van de tegenstander en tegen het sterke VCU zal er constanter gepresteerd moeten worden. Wel is junior Dylan Ennis, die vorig jaar nog een bankzitter was, voorlopig een aangename verrassing met vijftien punten per wedstrijd.

Woensdag 26/11 20u30: #18 Oklahoma Sooners vs. UCLA Bruins

Op de Bahama’s begint woensdag het Battle 4 Atlantis toernooi en tijdens de eerste ronde zijn hier al genoeg leuke affiches. Nadat de #6 North Carolina Tar Heels het hebben opgenomen tegen de Butler Bulldogs, zijn het de Oklahoma Sooners die het daarna opnemen tegen de UCLA Bruins.

Oklahoma is een ervaren team waar de verwachtingen hooggespannen zijn. Buddy Hield, Ryan Spangler en Jordan Woodard zijn drie spelers die vorig seizoen een groot aandeel hadden in kwalificatie voor het NCAA Tournament. Toch ging het al in tweede wedstrijd fout, tegen de Creighton Bluejays. Nadat de ploeg met een voorsprong van elf punten de kleedkamer in ging, werd er uiteindelijk wel met 65-63 verloren.

Aan de andere kant zijn er de UCLA Bruins, die ook genoeg talent herbergen en met groots gemak hun eerste drie wedstrijden doorkwamen. Zowel Bryce Alford als Norman Powell zijn voorlopig goed voor minimaal twintig punten per wedstrijd terwijl freshman Kevon Looney indruk maakt met gemiddeld twaalf rebounds per wedstrijd.

Woensdag 26/11 03u30: #8 Florida Gators vs. Georgetown Hoyas

De #8 Florida Gators laten voorlopig geen goede indruk achter. Vorige week verloor de ploeg van Billy Donovan al van de Miami Hurricanes en daarna ging het ternauwernood goed tegen de Louisiana-Monroe Warhawks. Pas na verlenging wisten de Gators met 61-56 te winnen.

Vooral aanvallend hebben de Gators veel problemen, en de vraag is of Georgetown hier van kan profiteren. Zij wonnen hun eerste drie duels eenvoudig, al is het spel van D’Vauntes Smith-Rivera (die vorig jaar gemiddeld 17.6 per wedstrijd scoorde) voorlopig wel teleurstellend te noemen. Hij zal zijn oude niveau moeten halen willen de Hoyas een kans maken om de Gators te verslaan.

Donderdag 27/11 20u00: #5 Kansas Jayhawks vs. Rhode Island Rams

Net als de Gators, maken ook de Kansas Jayhawks voorlopig weinig indruk. Het seizoen is nog jong, maar tegen de #1 Kentucky Wildcats maakte de ploeg van Bill Self geen schijn van kans terwijl het ook in de eerste wedstrijd tegen Santa Barbara ook niet al te soepel ging. De vraag is dus of de Jayhawks simpelweg niet zo goed zijn als vorig jaar, of dat het simpelweg opstartproblemen zijn.

De Rhode Island Rams zijn immers geen ploeg om te onderschatten. Afgelopen zaterdag won de ploeg na verlenging van de #21 Nebraska Cornhuskers en daarmee hebben de Rams laten zien dat zij wat in huis hebben. Vooral sophomore forward Hassan Martin is een man om in de gaten te houden, hij scoort gemiddeld 15.7 per wedstrijd en heeft op dit moment ook gemiddeld tien rebounds per wedstrijd.

Zondag 30/11 18u00: #17 Connecticut Huskies vs. #10 Texas Longhorns

De titelverdedigers nemen het aan het einde van de week op tegen de #10 Texas Longhorns. En de Longhorns van coach Rick Barnes spelen momenteel zeer goed basketbal. Zowel Iowa als California maakten geen schijn van kans tijdens de 2K Classic in New York en de hype rond Texas lijkt voorlopig dan ook gerechtvaardigd. De ploeg speelt fysiek en geeft verdedigend weinig weg.

De vraag is of de Huskies hier in eigen huis tegen bestand zullen zijn. De ploeg is weliswaar op het moment van schrijven nog ongeslagen, maar echt veel indruk maakt de ploeg van Kevin Ollie nog niet. Dit geldt echter niet voor Ryan Boatright, de senior is momenteel de topscorer (21 punten per wedstrijd), heeft de meeste assists (4.7 per wedstrijd) en is zelfs actief als het gaat om rebounden (6.3 per wedstrijd, tweede van UConn).

Foto’s: Getty Images

Ook leuk om te lezen