NHL niet geïnteresseerd in handreiking spelers

Door

Even leek een akkoord in de National Hockey League aanstaande, maar een serieuze handreiking van de spelersvakbond werd vandaag na enkele uren overleg door de league en de clubs afgewezen. Er is volgens de clubeigenaren weinig tot geen ruimte om over hun laatste aanbod te onderhandelen, zelfs niet nu de spelersvakbond hen met meer dan de helft van het verschil tegemoet is gekomen. Naar nu blijkt is niet slechts de verdeling van de inkomsten een heet hangijzer, maar zijn ook vergaande aanpassingen van nieuwe contracten een harde eis voor de clubs.

Het optimisme van vandaag kwam voort uit de voorgestelde aanpassingen door de spelersvakbond. Vakbondsleider Don Fehr gaf te kennen dat hij door bezorgde spelers was overgehaald om een serieuze knieval naar de clubs te maken. Dat bleek tot zijn teleurstelling niet genoeg. “De spelers hebben vandaag alles gedaan om ervoor te zorgen dat onze sport terug op het ijs komt.”

Tot de knieval van de spelers behoorde onder meer het tegemoet komen in de eis van de clubs dat niet alle huidige contracten op hun volledige waarde hoeven te worden gehonoreerd. Momenteel strijken de spelers namelijk 57% van alle inkomsten op, maar als dat wordt verlaagd naar de voorgestelde vijftig procent zou dat een procentuele salarisverlaging van ruim vijftien procent kunnen betekenen. Om die pijn wat te verzachten stelde de vakbond een potje van zo’n één miljard dollar voor, terwijl de clubs zo’n 200 miljoen in gedachten hadden. Vandaag zei de vakbond ook met 400 miljoen genoegen te nemen, wat een bedrag van amper 3 miljoen dollar per seizoen per club over de komende vijf seizoenen is.

Die toegeeflijkheid is echter niet genoeg. De conclusie heet dan ook dat de clubs eigenlijk het beperken van toekomstige contracten veel belangrijker vinden. Ze willen dat zelf opgeleide spelers niet eerder dan na acht seizoenen of op hun 28ste free agent kunnen worden en dat extreem lange contracten niet langer zo mogen worden opgebouwd dat de laatste jaren in het geval van een pensioen voor de speler de clubs weinig geld kosten. Tevens willen de minder welvarende clubs dat de rijkere clubs financieel gestraft worden voor het verbannen van dure spelers naar de AHL minor league.

De teleurstelling onder spelers en supporters komt vooral voort uit het feit dat maandag de league had voorgesteld aan de vakbond om met een nieuw voorstel te komen op basis van enkele wensen. Die wensen werden door de spelersvakbond ingewilligd en gingen vooral over de invulling van het aanbod. Nu het aanbod eenmaal op tafel ligt, per ongeluk of niet uitlekte naar Canadese media en de spelersvakbond een positieve hype had gecreëerd laat de NHL echter weten dat ze over de meeste punten niet meer willen onderhandelen. Commissioner Bettman (foto) had slechts vriendelijke woorden voor de verduidelijking van het aanbod. Dat lijkt een onbegrijpelijke reactie, maar misschien bespeuren de eigenaren wel dezelfde haast als waar vakbondsleider Fehr naar hintte en vermoed de league dat er nog meer toegeeflijkheid van de spelers in het vat zit.

Ongeacht wat er nog in het vat zit, er ligt nog altijd geen deal en als de verwachte deadline van vrijdagavond passeert zonder akkoord is een seizoensstart op 1 december definitief niet meer mogelijk. Later vandaag zullen de spelers via een conference call opnieuw vergaderen. Er is nog geen datum voor verdere besprekingen aangekondigd, al heeft de vakbond aangekondigd iedere dag beschikbaar te zijn. Wie weet leidt dat alsnog ergens toe, want ook Bettman blijft hopen: “Het is goed dat er weer een compleet aanbod van de spelersvakbond is. Hopelijk kunnen we het nieuwe momentum gebruiken om tot conclusie te komen.”

De soep wordt dus niet zo heet gegeten als dat hij wordt opgediend. Het negeren van de retoriek lijkt daarom vooralsnog het beste plan en zolang er wordt gesproken, is er hoop. Tijdens de bijna één jaar durende lock-out van het seizoen 2004-2005 waren er namelijk weken van stilte en dat is de fans vooralsnog bespaard gebleven.

Morgen weer een dag.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen