Clipboard: Final four, and counting

Door

En toen waren er nog maar vier. De Final Four van het NBA-seizoen zijn bekend. Veel mensen zagen drie van die vier teams waarschijnlijk wel als kanshebber, voorafgaand aan het seizoen. Dat vierde team verraste door OKC uit te schakelen. Elke zondag (of maandag) rond de klok van 16:00 uur zal Sport Amerika jullie hier op de hoogte te brengen van wat er de afgelopen week in de NBA gebeurde. Reageren kan via Twitter

clipboard600A Clipboard: Fighting Jazz & Lakers

Pacers maken het kwartet compleet

Met de winst in wedstrijd zes zetten de Pacers de Knicks definitief opzij. Hoewel New York zich als tweede, en Indiana zich als derde had geplaatst, lag het toch behoorlijk in de lijn der verwachting dat dit de uitkomst zou zijn. Het lukte de Pacers om ‘Melo en J.R. Smith aan banden te leggen. Roy Bibbert demonstreert hoe dat ongeveer in z’n werk gaat.

En zodoende zijn het de Pacers die nu mogen proberen om de Miami Heat van een trip naar de NBA-Finals te behouden.

*Diezelfde Miami Heat lieten, na het onverwachte verlies in wedstrijd één, de rest van de series tegen Chicago even zien hoe je zo’n team vakkundig opzij zet. De Heat staan nu op acht gewonnen wedstrijden tegenover één verloren. Maar ja, dat is een makkie natuurlijk als je ook nog eens hulp uit onverwachte hoek krijgt…

* In de Western Conference staat een ontmoeting tussen twee oerdegelijke en goed verzorgde basketbalmachines op het programma. Verwacht bij de Memphis Grizzlies en de San Antonio Spurs geen run-and-gun basketbal, geen flashy dunks en geen spelers die 30 punten of meer scoren. There’s no i in team kan bij beide teams de lijfspreuk zijn. Neemt niet weg dat het bijzonder spannend en spectaculair kan worden. Integendeel; het veld stikt van de klasbakken, die elk op een eigen manier de wedstrijd naar hun hand kunnen zetten. Die ene Franse pointguard bijvoorbeeld, die kan wel wat.

Ook bij de Grizzlies loopt een Europeaan rond die best aardig kan ballen. Het is soms om je Spaanse vingers bij af te likken.

———-

Starting 5 of the week

PG: Tony Parker. Zoals al vaker gezegd is TP de laatste jaren hét gezicht van de San Antonio Spurs. Tim Duncan is naar alle waarschijnlijkheid de beste Spur ooit en misschien zelfs de beste power forward ooit, maar Parker moet het op dit moment doen voor San Antonio. Het lijkt hem tot op heden goed af te gaan. Of het nou gaat om die ene belangrijke play of het rechtzetten van je teamgenoten, Tony regelt het!

SG: Kawhi Leonard. Statistisch gezien misschien niet de meest opvallende speler, maar wel van onschatbare waarde. Is/lijkt een rustige jongen, klaagt nooit, is slim en kan eigenlijk alles. Schieten, dunken, verdedigen, snelheid, kracht, enz enz. Kan -in de schaduw van- lekker z’n gang gaan en belangrijk zijn.

Golden State Warriors v San Antonio Spurs - Game FiveSF: Harrison Barnes. Is jammer genoeg, door een beter team, naar huis gestuurd. Barnes kan terugkijken op een mooi en goed eerste jaar in de NBA. Als hij stappen kan maken gaan we nog heel veel van deze jongen horen. De laatste twee wedstrijden was hij het die de Golden State Warriors bij de hand nam, scorend gezien. Verdiende misschien wel meer krediet dan ie kreeg, zeker ten opzichte van de tegenvallende Klay Thompson.

PF: Paul George. Ja, we maken van Paul George even een power forward. Hij zal, net als veel van zijn pacer teamgenoten, niet vaak 30 of meer punten scoren. George is wel één van de meest consistente spelers in z’n team. Niet alleen scoort hij altijd rond de 20 punten, hij pakt ook veel rebounds en deelt ook de nodige assists uit. Een meer dan terechte winnaar van de Most Improved Player award.

C: Roy Hibbert. De reus begint erg lekker op dreef te raken. In wedstrijd zes was meneer goed voor   21 punten, twaalf rebounds en vijf blocks. En vooral die ene tegen Carmelo Anthony was lekker natuurlijk. En een definitieve boodschap voor de Knicks dat het over en sluiten was voor ze.

———-

Topteams of the week

San Antonio Spurs, winnen met 4-2 van GSW

Lieten zich de kop niet gek maken. Het gehypete Golden State was brutaal en ook serieus gevaarlijk. Maar de mannen van Popovich hebben wel voor hetere vuren gestaan. Wedstrijd vier gaven ze min of meer uit handen, maar nummer vijf en zes konden ze naar zich toe trekken en daarmee een trip naar de finale van de Western Conference veiligstellen.

Memphis Grizzlies, winnen met 4-1 van OKC

Westbrook of geen Westbrook, het is gewoon knap van de Grizzlies. Ja, mét de explosieve pointguard erbij was OKC vele malen gevaarlijker geweest en had de serie in ieder geval iets langer geduurd. Neemt niet weg dat de Grizzlies dit zelf verdiend hebben.

Miami Heat, winnen met 4-1 van CHI

Het play-offrecord 2012-2013 van de Heat staat dus op 8-1. Die één had ook net zo goed een 0 kunnen zijn. Ook de enthousiaste, fysieke en soms zelfs lompe Bulls houden de Heat niet tegen. Dat Miami zich niet uit de tent heeft laten lokken, getuigt van professionaliteit en focus. Op naar de 12-1.

———-

Top 5 plays of the week

5. Kawhi Leonard schot-rebound-dunk

4. Danny Green puts it back

3. NoCo rechtdoor naar school en kantoor

2. ”Defense wins Championships” – Roy Hibbert

1. Prince being a king

Lees hier het Clipboard van vorige week: “Let’s get physical”

Ook leuk om te lezen