Clipboard (#8): Clips still going strong

Door

Acht weken basketbal hebben we alweer achter de rug. En waar er vorige week nog stilgestaan werd bij de rentree van twee jonge pointguards, was het deze week oude rot Steve Nash die weer terug binnen de lijnen kwam. Het was ook de week dat de winstreak van de Thunder ten einde kwam, maar die van de Clippers nog staande bleef. En er werd een emotioneel duel uitgevochten tussen twee oude rivalen. Elke zondag rond de klok van 16 uur zal Sport Amerika jullie hier op de hoogte te brengen van wat er de afgelopen week in de NBA gebeurde. Reageren kan via Twitter.

clipboard600A Clipboard (#7): Wie wint het westen?

Twaalf ook het eindstation voor de Clippers?Sacramento Kings v Los Angeles Clippers

Het was voor de Oklahoma City Thunder niet het einde van de wereld, maar jammer vonden ze het waarschijnlijk wel. Hun mooie reeks van twaalf opeenvolgende winstpartijen kwam donderdag tegen de Minnesota Timberwolves ten einde. Ironisch genoeg hadden de Wolves daarvoor twaalf keer op rij niet van de Thunder gewonnen. In tegenstelling tot de wereld, komt er aan al het andere wel een eind, zo ook aan winstreaks.

Ook de streak van de Clippers zal een keer stoppen. Voor nu is vooral de vraag wanneer dat dan is. De Clips staan nu op dertien gewonnen wedstrijden op rij. De Suns waren gisteravond het laatste slachtoffer. Nou zou het avontuur van de Clippers natuurlijk mooi rond zijn als hun winstreak beëindigd wordt door de Thunder, de nummer één in het westen. Daar zouden ze in Los Angeles best voor tekenen omdat de eerstvolgende mogelijkheid daarvoor op 22 januari is. Mocht OKC er dan voor zorgen dat de Clippers eindelijk verliezen, dan stopt hun winstreak op 28 wedstrijden. Dat zou natuurlijk niet gek zijn…

Los Angeles Lakers v Golden State WarriorsEen belangrijk stukje van de paars-goude puzzel is terug

Bij het maken van een puzzel ga je altijd eerst op zoek naar de hoekjes, dan naar de rest van de buitenste randjes en pas dan vul je hem in. Afgelopen zomer werd de nieuwe Lakers-puzzel gekocht en sindsdien wordt er een poging gedaan om het in elkaar te leggen. Met de vier grote namen als hoekstukjes moest het wel goed komen met die puzzel. Al vrij snel vielen twee van de vier uit door blessures en bleek dat de andere twee behoorlijk ver uit elkaar lagen.

Waar de rentree van Pau Gasol al weer vrij snel volgde, liet die van Nash nog even op zich wachten. Dit weekend was het dan zover: Eén van de meest ervaren pointguards, en daarmee misschien wel het belangrijkste puzzelstukje voor de Lakers, keerde terug op het veld. En om die rentree kracht bij te zetten wonnen de Lakers van de Golden State Warriors, één van de beter spelende teams op dit moment. Nu alle hoekjes weer op hun plek  liggen, kan er weer rustig verder worden gepuzzeld in LA. Benieuwd naar de invulling…

Knickerbockers gedragen zich als briesende stierenChicago Bulls v New York Knicks

Spelers en coaches die het einde van de wedstrijd tussen de New York Knicks en de Chicago Bulls niet haalden:

– JR Smith (NY), zes persoonlijke fouten.

– Carmelo Anthony (NY), twee opeenvolgende technische fouten voor commentaar op de scheidsrechters.

– Mike Woodson (NY), weggestuurd na aanhoudend commentaar op de scheidsrechters na verwijderen van Anthony.

– Tyson Chandler (NY), weggestuurd na haantjesgedrag met/tegen Joakim Noah.

– Joakim Noah (CHI), weggestuurd na haantjesgedrag met/tegen Tyson Chandler.

Daarnaast werd er ook nog een beetje gebasketbald. Voor de Knicks liet de wedstrijd een vervelende nasmaak achter. De Bulls wonnen namelijk. In New York werd het 110-106 voor de bezoekers uit Chicago.

———-

MVP/LVP of the week

MVP week #8: Blake Griffin

“Overrated, overrated, overrated!” werd er nog luidkeels gescandeerd toen de Clippers op bezoek waren bij de Brooklyn Nets. De teksten waren gericht aan Blake Griffin. Zij zijn van mening dat hij niet meer kan dan hoog springen, en dus alleen maar hard kan dunken en hier en daar een rebound pakken. Griffin scoorde 14 punten in die wedstrijd tegen de Nets. Twee wedstrijden later tegen de Hornets noteerde hij zelfs maar vier punten. En toen kwam de eerste van de tot nu toe 12 gewonnen wedstrijden op rij, tegen de Timberwolves. De laatste drie wedstijden noteerde hij 15, 18 en 21 punten. En tegen de Kings was Griffin op zijn best. Bij de 21 punten pakte hij ook nog eens 13 rebounds, twee steals en twee blocks.

LVP week #8: Eric GordonNew Orleans Hornets v Los Angeles Clippers

In de welbekende trade betreffende Chris Paul van de Hornets naar de Clippers kregen eerstgenoemden het talent Eric Gordon. Hij had bij de Clippers al bewezen dat hij een snelrijzende ster is. De Hornets gaven Chris Paul op en zagen Gordon toch als soort van pleister op de wonden. Tot op heden hebben ze nog niet (veel) kunnen genieten van de deze week 24 jaar wordende shooting guard. Dat is allemaal te wijten aan de kapotte knie van Gorden en niet aan zijn spel. Maar ja, hoe flauw het ook klinkt; als je geblesseerd bent, ben je ook niet bepaald valuable voor je team.

———-

Topteams van de week

Toronto Raptors 9 – 19

De Toronto Raptors stonden vijf wedstrijden geleden nog op een beschamend slecht record van 4 – 19. Nu hebben ze er dus vijf op rij gewonnen en stijgen ze naar het nog niet veel betere 9 – 19. Maar hé, alle begin is moeilijk en de Raptors zijn nu gewoon pas echt begonnen aan het seizoen. Het zal nog wel een flinke inhaalslag worden als ze de playoffs willen halen.

Los Angeles Lakers 13 -14

De rood-wit-blauwe buren uit dezelfde stad gaan rustig door met winnen en (club)geschiedenis schrijven. Dat wil niet zeggen dat de Lakers stil zitten. Ze winnen de laatste vier wedstrijden en proberen op hun beurt in eerste instantie een positief record te krijgen. En nu Gasol en Nash weer fit zijn begint men langzamerhand weer te glimlachen bij de Lakers. En natuurlijk is gelijk the sky the limit…

Portland Trailblazers 13 – 12

Niet lang geleden werd hier al eens gesproken over de Northwest Division. Dat OKC die gaat winnen lijkt buiten kijf te staan. Maar de andere vier teams zijn erg aan elkaar gewaagd. Minnesota, Denver, Portland en Utah balanceren allen rond de 50% lijn en winnen net zo veel wedstrijden als dat ze verliezen. Portland won hun laatste vijf wedstrijden en staat nu dus op 13-12. Minnesota staat op 13-11, Denver op 15-13 en Utah op 14-14. Kijken hoe dat over een week is…

———-

Top 5 plays of the week

5. Green being mean

Gerald Green komt geregeld langs in deze rubriek. Daar zorgt hij uiteraard zelf voor met zijn onvoorstelbare sprongkracht en keiharde dunks. Afgelopen week had hij er weer twee. Beide eindigden op die dag zelf op de eerste plek in de plays of the day. En ook in deze countdown hadden ze dat beiden normaal gesproken gehaald, maar de concurrentie is deze week moordend.

4. CP3 to Blake… eeh Bledsoe!

Eric Bledsoe is ‘slechts’ 1.85 meter. Het gemak waarmee hij springt en dunkt is bijna angstaanjagend. Alsof ze er bij de Clippers nog niet genoeg van hebben, doet Bledsoe ook maar eens mee aan het dunk-circus. Hij ontvangt de alley-oop van Chris Paul, die heel goed weet wie er aan de andere kant van een alley-oop staat. Of ‘vliegt’ eigenlijk…

3. Griffin maakt van gewone passjes zelfs alley-oops

Eerst blokt Griffin een balletje onder de eigen basket. Hij is de laatste die meedoet aan de fast-break die eruit voorkomt. Maar Paul wacht netjes op zijn luitenant en Griffin beloont het wachten door van de normale pass toch nog een alley-oop te maken.

2. Henderson doet een ‘Griffin’

Gerald Henderson schijnt dus ook behoorlijk te kunnen springen en dunken. Hij doet zijn beste imitatie van Blake Griffin en gooit de bal als het ware door de ring. En dat over reus Dwight Howard. Het mooiste aan de play is misschien wel de reactie van de bankspelers. En dan nog niet eens de bankspelers van Henderson’s Bobcats…

1. Mini dunkcontest in Detroit

Het was de hele wedstrijd al raak. De ene dunk volgde de andere in rap tempo op. Lob City doet zijn naam maar weer eens eer aan. En als dan drie Clippers een vrije doorgang richting de vijandelijke basket hebben, dan wordt alles uit de kast gehaald. De pass komt van Matt Barnes. Ook hij zou best zelf kunnen dunken, maar wil ook best even meewerken aan de highlightshow.

Lees hier de Clipboard van vorige week: Wie wint het westen?

 

Ook leuk om te lezen