Clipboard (#2): LA & NY. Malaise & polonaise.

Door

We zijn weer begonnen! Na een altijd te lang durende zomer is afgelopen week dan eindelijk het NBA-seizoen weer van start gegaan. En dit keer weer ouderwets in oktober en niet rond Kerstmis. Vanaf deze plek zal ik jullie elke zondag rond de klok van 16 uur op de hoogte te brengen van wat er de afgelopen week in de NBA gebeurde. Reageren kan via Twitter.


 

clipboard600A Clipboard (#1): En we zwaaien met zn allen naar LA

Hit the road Mike…

“… and don’t you come back no more no more no more no more”. Dit moet het liedje zijn geweest dat Kobe Bryant de afgelopen paar dagen in zijn hoofd heeft gehad. Want hoewel er natuurlijk nooit keihard bewijs is, is het voor de meeste mensen wel duidelijk dat Kobe 24 vingers in de pap had bij het ontslag van hoofdcoach Mike Brown. Wie of wat ook de druppel was, feit is wel dat Brown na één gewonnen en vier verloren wedstrijden op straat staat.

Wat dat betreft lijken de Lakers wel op een Italiaanse voetbalclub. Als je in de Italiaanse voetbalwereld als coach de kerst haalt, dan verdien je een standbeeld. En daar komt nog bij dat de voetbalcompetities vaak in augustus al beginnen en de NBA pas in november. Brown heeft zijn ontslag dan ook bijzonder snel bewerkstelligd. Wat rest is natuurlijk de vraag wie de Lakers nu bij de hand neemt. Als het aan de Lakers-fans ligt wordt dan Phil Jackson. “We want Phil, we want Phil” werd er gescandeerd tijdens de wedstrijd tegen de Warriors, op de dag van Brown’s ontslag.

En hoewel ook Mike D’Antoni en Mike Dunleavy genoemd worden, is P-Jax de voornaamste kandidaat. Hij kent de Lakers door en door en hij heeft als enige dan niet dezelfde voornaam als zijn voorganger. Of het verstandig is, zal moeten blijken. Jackson is een levende legende en met alle drama bij de Lakers op dit moment liggen de verwachtingen extra hoog. De fans willen een titel of op z’n minst een plaats in de NBA-finals. De kans bestaat dus dat Jackson zijn eigen legende ingooit. Maar aan de andere kant: De man kan natuurlijk best aardig coachen en uiteindelijk is iedereen te koop…

Smooth sailing in New York

Hoe anders is de basketbalwereld in die andere grote stad, aan de oostkust van het land. De termen ‘smooth sailing’ en ‘New York’ gaan eigenlijk nooit goed samen, maar op dit moment is het in en rondom Madison Square Garden all smiles. Ja ik weet het, basketbal heeft in New York op dit moment niet de prioriteit, maar toch: De Knicks gaan lekker. Vier wedstrijden gespeeld en vier keer (ruim) gewonnen. Sterker nog, de Knicks zijn het enige team in de NBA zonder nederlaag.

Seizoenen lang is er her en der met geld gesmeten om een leuk en vooral goed team bij elkaar te krijgen. In zowel spelers als coaching is de laatste jaren, niet altijd even gelukkig, flink geïnvesteerd. Zo probeerden de Knickerbockers al eens een team te bouwen rondom Eddy Curry. Ja, Eddy Curry! De verwende dikzak met zoveel talent dat ie niet weet wat ie ermee moet. Op de coachingbank heeft eerder genoemde Mike D’Antoni al wel eens gezeten. Na een aantal topseizoenen met de Phoenix Suns van Steve Nash, werd D’Antoni min of meer weggekocht door New York. Ook dat bleek uiteindelijk niet de sleutel tot succes.

In dit jonge seizoen lijkt alles/veel eindelijk op zijn plek te vallen. Carmelo Anthony blijft de grote meneer in New York en lijkt eindelijk te klikken met mede-supersterren Chandler en Stoudemire, hoewel laatstgenoemde nog wel geblesseerd is. Voor de positie van pointguard haalden ze oude rot Jason Kidd en back-up Raymond Felton. Neem daarbij het jonge talent Iman Shumpert en er lijkt zowaar iets moois te gaan gebeuren in New York. Als de Knicks over een week nog niet verloren hebben, moet er toch serieus rekening gehouden worden met ze. Na laagvlieger Orlando gaan de oranje-blauwen namelijk nog op bezoek bij de Spurs en de Grizzlies.

Oud en nieuw in Minnesota

De feestdagen kunnen in Minneapolis niet snel genoeg komen. Als alles volgens plan loopt zullen rond die tijd Kevin Love en Ricky Rubio namelijk weer fit zijn. En afgelopen nacht kwam daar de blessure van Chase Budinger ook nog eens bij. En hoewel de blessure van Budinger mee lijkt te vallen, is dit het zoveelste geval voor de Timberwolves. Love raakte tijdens het preseason geblesseerd en als Spaanse pointguard-sensatie Rubio in december terugkeert, is ie er goed en wel een volledig kalenderjaar uit geweest. Voorlopig hoor je de fans overigens niet klagen. Zonder de twee sterren wisten de T-Wolves vier van hun eerste zes wedstrijden  te winnen en staan ze op een nette, gedeeld derde, plek in het westen. Als Love en Rubio terugkeren wordt Minnesota pas echt de moeite waard om in de gaten te houden.

——————–

MVP/LVP of the week

MVP week #2: Carmelo Anthony

Hij werd in zijn rookie jaar als derde gekozen in de, volgens velen, meest talentvolle draft ooit. En eigenlijk zal ie ook altijd de nummer drie blijven van dat groepje, hoewel de nummer twee wel veranderd is. LeBron James ging dat jaar als eerste,  pick #2 was Darko Milicic. In de loop van tijd heeft de nummer vijf pick, Dwyane Wade, zich wel gemanifesteerd als nummer twee achter LeBron. Maar ‘Melo staat daar kort achter op een keurige derde plek -of geven we Chris Bosh dan te weinig eer?-. Deze eerste weken van het nieuwe seizoen mag ie zelfs wel even als nummer één gezien worden. De goederentrein die LeBron James heet komt zo langzamerhand ook wel op stoom, maar voorlopig lacht Anthony het laatst. Zijn Knicks zijn nog ongeslagen en wonnen zelfs al van de Heat van LBJ, en dik ook. In de vier gewonnen wedstrijden scoorde Anthony gemiddeld 27.3 punten en noteert ook nog eens 7.3 rebounds.

LVP week #2: Andris Biedrins

Beeld zegt meer dan duizend woorden:

‘Nuff said…

Topteams van de week

Miami Heat 5-1

Zoals gezegd is James op dreef. Na een kleine valse start staan de mannen van coach Spoelstra nu op een record van 5-1 en is de jacht op titel nummer twee nu dan echt begonnen. De winstreak staat op dit moment op vier wedstrijden. Eens kijken of die deze week wordt uitgebouwd.

Memphis Grizzlies 4-1

De winstreak van de Grizzlies staat ook op vier wedstrijden. Zij verloren hun eerste duel en wonnen de daaropvolgende vier. Memphis heeft een van de breedste selecties in de league, maar lijkt de stap na de doorbraak van twee seizoenen geleden net niet te kunnen maken. Of dit jaar wel?

San Antonio Spurs 6-1

Over goed en degelijk gesproken. De Spurs gaan onverstoord verder met heel goed basketballen. Zij hebben tot nu toe het vaakst de handen in de lucht mogen gooien om de overwinning te vieren. En dat er in de NBA meer aandacht uit gaat aan LA, New York en Miami vinden ze in San Antonio helemaal niet erg.

———–

Top 5 plays of the week

5. DJ got skills.

DeAndre Jordan staat bekend om zijn slungelige lengte en zijn harde dunks. Afgelopen week liet hij echter zien dat ie pointguard-skills heeft. Balletje onderscheppen en aan de andere kant flink hard door de ring smijten.

4. Chase FTW

White man can jump. And hit gamewinners. Zo blijkt vrijdagavond. Eerst is het de beurt aan de Pacers om een belangrijk punt te maken. Maar vervolgens vergeten ze te verdedigen en kan Budinger één van zijn makkelijkste scores ooit maken en de wedstrijd winnen voor zijn Timberwolves.

3. Lou Williams serving up a facial

De kleine Lou Williams van de Atlanta Hawks heeft aardig wat gif in z’n kuiten. Tyler Hansbrough maakt dat van dichtbij mee. Hoe Williams aan dat idee komt zien we later…

2. KD. Kevin Dunks

Wat Lou Williams kan, kan Durant ook. Sterker nog, Durant heet er een abonnementje op. Hij zorgt op regelmatige basis voor posters met wanhopige shotblockers. Zo ook Jonas Valanciunas van de Raptors.

1. Jeff Teague. Hoe kleiner de speler, hoe groter de highlight.

Pointguards die hoger komen dan sommige centers. Het is de laatste paar jaar in de NBA geen uitzondering meer. Westbrook, Rose, Wall, Irving, allemaal dunken ze met het gemak van Blake Griffin. Jeff Teague past ook prima in dat rijtje. En wie zien we daar wederom in een poster? Hey, KD! Voelt die ook eens hoe het is om op gedunkt te worden.

Uitsmijter

Shaq, Olajuwon en Howard waren en zijn dominante spelers, maar er kan er maar één de machtigste speler op aarde zijn.

Lees hier de Clipboard van vorige week: En we zwaaien met zijn allen naar LA.

Ook leuk om te lezen