Chris Sale: helemaal terug na zwak begin

Door

ChrisSale

Startende werper Chris Sale speelt vanavond in Florida tegen de Tampa Bay Rays zijn twaalfde wedstrijd van het seizoen. De ace van de Chicago White Sox kende een matige start in 2015, maar lijkt weer helemaal de oude te zijn.

Sale speelde in 2014 zijn beste seizoen uit zijn carrière. De 26-jarige werper noteerde twaalf overwinningen, vier nederlagen, 208 strikeouts en een ERA van 2.17. In totaal kwam hij 26 keer in actie, omdat hij in het begin van het seizoen te kampen had met een blessure. Sale was één van de kandidaten voor de American League Cy Young Award, maar deze prijs ging uiteindelijk naar Corey Kluber van de Cleveland Indians.

2015
Na drie goede starts aan het begin van het seizoen ging het helemaal mis met Sale. Tegen de Minnesota Twins kreeg hij in drie innings acht earned runs tegen. Zijn ERA knalde omhoog van 2.37 naar 5.32. Een wedstrijd later ging het niet veel beter. In eigen huis kreeg hij tegen de Detroit Tigers vijf earned runs om zijn oren in 5 1/3 inning. Na vijf starts had één van de beste pitchers in de Major League een ERA van 5.93 (!). Even leek het erop dat Sale een zeer matig jaar tegemoet zou gaan.

Niets bleek echter minder waar. In de rest van de maand mei speelde de ace weer als vanouds. In 23 1/3 inning (vier wedstrijden) kreeg hij slechts zes earned runs tegen. Zijn ERA daalde naar 3.66 en Sale was weer de strikeout machine die we van hem gewend zijn. In zijn laatste drie starts (de laatste wedstrijd van mei dus meegerekend) noteerde hij bizarre cijfers. Sale gooide drie keer minstens zeven innings, was goed voor in totaal 39 strikeouts en had daarnaast maar drie keer drie wijd. In alle starts had hij minimaal twaalf strikeouts.

De werper won alle drie de wedstrijden en heeft nu een record van 6-2, met 93 keer drie slag en een ERA van 3.04. De Rays zijn vanavond dus gewaarschuwd.

White Sox
Met de White Sox zelf gaat het op dit moment een stuk minder. De club staat op een vijfde plaats in de American League Central. Het gat met de nummer één, de Kansas City Royals, bedraagt 6,5 wedstrijd. Van de laatste tien wedstrijden verloor Chicago er vijf. Net als bij de Seattle Mariners is het scoren van runs een groot probleem. De ploeg staat op een 28ste (!) plaats met 220 gemaakte punten.

Toch valt ook de pitching dit jaar erg tegen. Met een ERA van 4.17 staat men op de 23ste plek in de Major League. Alleen teams als de Philadelphia Phillies, Boston Red Sox en Colorado Rockies doen het slechter.

Tampa Bay Rays
Vanavond neemt Sale het dus op tegen Nate Karns (3-3, 3.86 ERA) en de Tampa Bay Rays. De wedstrijd begint om 19:10 (Nederlandse tijd).

Foto: Twitter

Ook leuk om te lezen