Chris Archer: duivelse Ray

Door

Archer

De Los Angeles Angels hadden dinsdag een bijzonder frustrerend avondje tegen de Tampa Bay Rays. Maar liefst vijftien keer konden zij onverrichter zaken terugkeren naar de dugout. Overigens is dat een evenaring van het Tampa Bay-clubrecord. De man die verantwoordelijk was voor het mis fortuin van de Angels: Chris Archer (7-4, 1.84 ERA). De jonge geweldenaar is de nieuwe ace van de Rays, die dit seizoen niet meer zo beladen zijn met ‘quality arms’. Het vertrek van mensen als David Price en James Shields, en de blessures van Alex Cobb en Matt Moore hebben de weg vrijgemaakt voor onder andere Archer, die dankbaar van de situatie gebruik maakt.

Een blik op zijn laatste drie starts levert het volgende op: 38 strikeouts en geen één maal vier wijd. Bovendien is hij ook nog door zijn uitstekende prestaties benoemd tot American League speler van de week. Zijn succes heeft hij te danken aan een vlammende fastball, die soms tegen de 98 mph aanzit, en de even dodelijke slider die hij in combinatie daarmee gooit. Zijn armbeweging is bij beide pitches hetzelfde en de resultaten meestal ook. De slider is zo moeilijk te raken, omdat hij lijkt op een fastball, maar vlak voordat hij de plaat bereikt, besluit een vervelende duikeling te maken. Iets wat veel ‘swings and misses’ oplevert.

Matig begin
Het was echter niet altijd totale dominantie van de werper. Hij werd in 2006 door de Cleveland Indians gekozen in de draft, maar kon daar nimmer potten breken. Bij de Chicago Cubs gooide hij voornamelijk in double-A en was ook daar niet bepaald succesvol. Bij de Rays brak hij pas in 2013 door. Het leverde hem 23 starts op en een record van 9-7, met een ERA van 3.22, een respectabel resultaat.

In zijn tweede jaar bij de Rays speelde hij nog meer wedstrijden en noteerde hij een record van 10-9, met een ERA van 3.33.

Doorbraak
Dit jaar lijkt hij definitief doorgebroken. En blijkt hij zijn uiterst effectieve slider in 38% van zijn worpen te gebruiken, een teken dat hij meer vertrouwen heeft in die dodelijke pitch. Insiders en analisten hebben allen hetzelfde oordeel, namelijk dat de slider van Archer op dit moment tot de beste worpen in de MLB behoort.

Zelf is hij uiterst nuchter als het gaat om zijn succes: “Het begint allemaal met de controle van je fastball. De slagmannen nemen slechte swings naar mijn slider, omdat ik zoveel in de slagzone kom met mijn fastball. Wanneer ze denken dat ik met mijn fastball kom, gooi ik m’n slider.” Simpel, maar dodelijk effectief.

Twee slag
Als je twee slag tegen Chris Archer hebt staan, kan je bijna automatisch plaats gaan nemen in de dugout. In 57% van de gevallen kan Archer een strikeout op zijn conto bijschrijven. Slagmannen slaan in deze situatie maar een miezerige .119. Als je deze statistiek nog iets verder uitpluist leer je dat slagmannen maar .127 slaan tegen een fastball, en een miniscule .097 als het gaat om een slider.

David Price, voormalig pitcher van de Rays, is in ieder geval ook uiterst onder de indruk. Archer is hard op weg om de prestaties van Price te evenaren en eventueel te overvleugelen. De toekomst ziet er voor Archer zelf en de Tampa Bay Rays erg rooskleurig uit.

Foto: Twitter

Ook leuk om te lezen