Charles Woodson, klaar voor de Hall of Fame

Door

Wild Card Playoffs - Minnesota Vikings v Green Bay Packers
Afgelopen maandag liet hij het plots vallen. In de mediaruimte van de Oakland Raiders, omringd door enkel journalisten uit de regio. Licht geroerd kondigde hij zijn aanstaande vertrek aan. Een paar dagen voordat de Raiders hun laatste thuiswedstrijd van 2015 spelen. Hij wilde dat de fans het weten voordat ze hem voor het laatst zien spelen.

Na een imposante carrière van maar liefst 18 jaar, waarin hij gespeeld heeft voor de Oakland Raiders en de Green Bay Packers, speelt de 39-jarige Safety Charles Woodson vanavond zijn laatste thuiswedstrijd in zijn geliefde O.co Coliseum van de Raiders. “Mijn lichaam is nog goed, maar ik kan niet nog een seizoen alles geven.” We mogen nog een show verwachten, want ook in zijn laatste seizoen laat Woodson zien waarom hij de allerbeste is.

Woodson begon, met een Heisman Trophy op zak, in 1998 aan zijn carrière bij de Raiders. Hij is de laatste Defensive Player die de prijs won. Hiervoor heeft hij onder andere Peyton Manning en Randy Moss achter zich moeten laten. Geen kleine namen. Nu is de Heisman Trophy totaal geen garantie voor succes in een later stadium, maar in dit geval was de keuze volledig terecht. Vanaf het eerste moment dat Woodson bij de Raiders aan de slag ging, hadden de mensen om hem heen door dat dit niet zomaar een speler was. De overdaad aan talent gecombineerd met een onbegrensde wil om de beste te zijn, maakten van Woodson niet alleen een geweldige speler maar ook een voorbeeld voor zijn team.

“You know how bad I want this, guys..”
Na zijn eerste periode bij de Raiders, waarin hij 17 interceptions en 5,5 sack noteerde, besloot hij naar de Green Bay Packers te gaan. Het team dat toen nog onder QB Brett Favre furore maakte. Al snel wist Woodson ook hier zijn status als Defensive Leader af te dwingen. In de gewonnen Super Bowl van 2010 brak Woodson zijn sleutelbeen in een ultieme poging wide receiver Mike Wallace van de Pittsburg Steelers af te stoppen. Toen bleek dat Woodson niet meer zou spelen was hij even ontroostbaar. “I haven’t cried that much in I don’t know how long.” Woodson is een winnaar. Af moeten haken op zo’n moment is het meest pijnlijke wat hem had kunnen overkomen. Maar het team besloot zijn geweldige seizoen te bekronen met die gewilde ring.

“You don’t mess with Charles Woodson”
Charles Woodson, de winnaar. Een Super Bowl, Heisman Trophy, Defensive Player of the Year, Cornerback in het All-Decade Team van 2000, tweemalig Interception King van de NFL en de enige speler in de geschiedenis van de NFL die zowel minstens 50 interceptions als 20 sacks op zijn naam heeft staan. De lijst met namen die gepicked zijn door Woodson is imposant, en daar plakte hij dit jaar voor de gein Peyton Manning ook nog even aan vast.

Zoals Barack Obama, groot fan van de Chicago Bears, ooit zei over de Packer Woodson: “I have learned something that many quarterbacks have learned. Don’t mess with Charles Woodson.”

Geliefd door de fans, geroemd door zijn collega’s en een nalatenschap dat een voorbeeld is voor elke jonge speler die de NFL binnenstapt. Charles Woodson is klaar voor de Hall of Fame.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen