Chaos rond conferences nog lang niet achter de rug

Door

De afgelopen maanden hebben we meermaals bericht over de vele geruchten omtrent de indeling van de verschillende college sports conferences. Eerder werd bekend dat Pitt en Syracuse van de Big East naar de ACC gaan en Texas A&M van de Big 12 naar de SEC vertrekt, maar ook andere teams roeren zich inmiddels en er lijkt nog meer slecht nieuws voor de Big East op komst.

De afgelopen dagen werd duidelijk dat de Big 12 op zoek is naar een vervanger voor Texas A&M en dat ze daarbij het grove werk niet schuwen. ESPN bevestigde vandaag definitief dat de Big 12 een officiële uitnodiging naar TCU heeft gestuurd en dat de Horned Frogs uit Texas absoluut geïnteresseerd zijn. Dat is opvallend, want TCU speelt pas sinds kort in de Big East na hun veelbesproken vertrek uit de opkomende Mountain West conference. Het is te hopen dat hun fans (foto) de vele veranderingen nog bij kunnen houden.

Niet alleen TCU overweegt echter een opvallende switch, ook Notre Dame is zich aan het oriënteren op een onverwachte overstap. Op dit moment is het katholieke bastion van de Fighting Irish uit Indiana nog onafhankelijk – een unieke situatie die eerder werd besproken in onze must-read serie College Football 101 – en hebben ze hun eigen schema’s en deals, maar die positie laat hen kwetsbaar in deze periode van rumoer en het bestuur liet inmiddels weten dat ze met toegenomen aandacht het conferencelandschap in de gaten houden.

Welke conference eventueel interessant zou zijn voor Notre Dame is lastig te zeggen. Geografisch lijkt de Big Ten de beste keuze, qua beschikbare slots is de Big East de koploper, maar qua visie en imago zou de Big 12 interessant zijn als TCU afziet van een overstap. Vooral de Big East zou ook wel oren hebben naar het inlijven van Notre Dame, want dat zou zonder meer zorgen voor een toename in hun aanzien na het vertrek van steeds meer grote namen.

Interessant is overigens ook de situatie rond de ACC. Die conference wist dus onlangs Pittsburgh en Syracuse uit de Big East te lokken, maar de Big East eist dat men minimaal 27 maanden van te voren laat weten dat men wil overstappen, waardoor de overstap zonder overeenkomst tussen de beide scholen en oude conference nog wel eens tot 2014 op zich kan laten wachten.

De ACC onderhandelt echter wel al over een nieuwe televisiedeal met ESPN, waarmee de bewering dat het allemaal om geld draait weer eens akelig duidelijk wordt. De uitbreiding is nog niet rond of er wordt al gepraat over nieuwe contracten. Het is te hopen dat deze onderhandelingen en veranderingen spoedig achter de rug zijn en dat iedereen zich weer honderd procent op sport kan gaan richten, want met de NBA op weg naar een lock-out en aandacht voor de NFL in enkele steden tanend kan de NCAA alle spektakel op het veld heel goed gebruiken.

Ook leuk om te lezen