CBB Game of the Week: #1 Kentucky vs. #21 North Carolina

Door

460016346

Vanavond vindt er in het college basketball een duel plaats tussen twee historische programs. De #21 North Carolina Tar Heels nemen het voor de 37ste keer in de geschiedenis op tegen de #1 Kentucky Wildcats. En ondanks dat North Carolina historisch gezien de betere partij is – 23 van de dertien duels werden gewonnen door de Tar Heels – lijkt er vanavond maar één ploeg de torenhoge favoriet.

Wisselvalligheid
North Carolina blijkt vooralsnog uit in wisselvalligheid. Voorafgaand aan het seizoen werd er meer verwacht van een ploeg die vorig jaar enigszins teleurstelde. Maar ook dit seizoen heeft de ploeg van Roy Williams al twee nederlagen op haar conto staan tegen, zowel van Butler als Iowa werd er verloren en de vraag is dan ook wel North Carolina er vandaag op komt dagen. In potentie heeft de ploeg namelijk genoeg talent om het elk team lastig te maken.

Blessure Poythress een klap voor Kentucky?
Kentucky blinkt voorlopig uit met het platoon systeem en de intense defensie waarmee zij het elke ploeg heel moeilijk maken. Een belangrijk onderdeel hiervan zal dit seizoen echter niet meer terugkeren: forward Alex Poythress scheurde tijdens een training zijn kruisband af en ligt er uit voor het seizoen. De vraag is in hoeverre Kentucky zijn afwezigheid zal gaan voelen.

Paige moet (snel) het verschil maken
Op papier lijkt North Carolina de spelers te hebben om Kentucky te bestrijden, met twee effectieve big men in Bryce Johnson en Kennedy Meeks. De man die echter verschil kan maken is Marcus Paige. De point guard van de Tar Heels stelt de laatste weken teleur terwijl hij vorig jaar één van de lichtpuntjes was in een verder teleurstellend seizoen.

Verder moeten de Tar Heels proberen om direct toe te slaan. Kentucky begint veelal slecht aan wedstrijden – met uitzondering van de duels tegen Texas en Kansas – maar de ploeg heeft met al haar talent alle tegenstanders in de tweede helft van wedstrijden vakkundig weg kunnen spelen. Het is de vraag of Kentucky zo’n slechte start ook zou kunnen omkeren tegen een ploeg met meer kwaliteit.

Uiteindelijk komt het er allemaal op neer hoe North Carolina voor de dag komt. Vorig seizoen wisten de Tar Heels met minder talent te winnen van Michigan State – dat destijds de nummer één van het land was – en werd er ook in eigen huis gewonnen van Kentucky. Als de mannen van Roy Williams echter net zo slap en futloos spelen als in de duels tegen Iowa en Butler, dan zal Kentucky geen enkele moeite hebben om voor de elfde keer dit seizoen te gaan winnen.

Vanavond om 18:00 NL tijd, #21 North Carolina Tar Heels @ #1 Kentucky Wildcats

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen