NBA Analyse: ‘Melo brengt Knicks tot grote hoogten

Door

Portland Trail Blazers v New York KnicksHet is alsof winstreaks de normaalste zaak van de wereld zijn. Waren daar eerder de Clippers, Nuggets en de Heat, nu is het de beurt aan de New York Knicks om tien wedstrijden op rij te winnen. In die streak is Carmelo Anthony red hot. Laten we eens kijken naar de statistieken.

Van de tien op rij gewonnen wedstrijden speelde Anthony negen keer mee. In die duels scoort hij een gemiddelde van, let op, 31.4 punten, 7.2 rebounds, 48% FG en 40% 3P. Met andere woorden: Carmelo is in vorm.

Shotchart Kevin Durant
Shotchart Kevin Durant
Shotchart Carmelo Anthony
Shotchart Carmelo Anthony

Natuurlijk scoorde Anthony altijd al veel, hij strijdt al het hele seizoen met Kevin Durant om de titel van topscorer in de league. Hierin staat hij op dit moment 0.2 punten achter op Durant. Carmelo is altijd al een zogenaamde ‘volume shooter’. Een speler die veel schoten neemt en er dan automatisch veel maakt. Maar tijdens de winstreeks is Melo ook efficiënt.

Over het hele seizoen gezien schoot Anthony 21.8 keer per wedstrijd en maakte 44% van al zijn schoten en 37% van zijn driepunters. Hij is tijdens de winstreeks nog meer ballen richting de basket gaan schieten: 23.8. Ter vergelijking: Kevin Durant schiet over het seizoen slechts 17.9 keer per wedstrijd en maakt 50.5% van zijn schoten, waaronder 41% van zijn driepunters.

De invloed van Anthony reikt in de reeks echter alleen tot de aanval. De #7 maakt zijn faam als one-way-player volledig waar. Voor de reeks was hij aanvallend per honderd aanvallen goed voor 108.6 punten en verdedigend 103.9 punten. In de laatste negen wedstrijden scoort Anthony met 119 punten een ongelooflijk aantal, verdedigend staat hij echter op 103.7. Nu komen de Knicks tot deze reeks door een extreem sterke aanval (van 106.9 naar 118.2), maar als team verbeterden ze wel verdedigend: van 103.2 naar 102.4 punten.

De zuiverheid van Carmelo brengt de Knicks tot grote hoogten. Tien keer op rij winnen, tegen tegenstanders als Boston, Memphis en de Heat, is niet niks. Toegegeven: de Heat speelden zonder James en Wade en Boston heeft niet de vorm van weleer. Toch nemen de Knicks op deze manier een mooie aanloop richting play-offs. En als Carmelo Anthony zo blijft schieten zou hij zomaar Durant af kunnen houden van zijn vierde titel op rij van topscorer van het jaar.

Ook leuk om te lezen