Canadiens zetten coach Martin op straat

Door

 

De ontslagcarrousel draait ‘vrolijk’ verder in de NHL, want afgelopen zaterdag werd alweer de zesde coach ontslagen dit seizoen. Dit keer was het de beurt aan Montreal Canadiens-coach Jacques Martin, die door zijn club op straat werd gezet vanwege tegenvallende prestaties.

De Canadiens stellen inderdaad teleur dit seizoen. Nadat ze in 2010 nog de finale van de Eastern Conference haalden en vorig jaar lang met de Boston Bruins in gevecht waren om de koppositie in de Northeast Division, moeten ze nu genoegen nemen met de laatste plaats in deze divisie. Daarnaast bezetten ze slechts de twaalfde plek in de Eastern Conference.

Voor de general manager van de club, Pierre Gauthier, was dit een bijzonder moeilijke beslissing, want naast het feit dat Martin een coach is met een respectabele staat van dienst, zijn de twee ook zeer goede vrienden.

„Ik heb Jacques Martin vanochtend vroeg gesproken en je zult wel begrijpen dat ik de afgelopen nacht bijzonder slecht heb geslapen,” aldus Gauthier. „De belangrijkste reden voor het ontslag is dat het team momenteel niet op de top van zijn kunnen presteert. Vooral de afgelopen weken leken we de weg kwijt te zijn en gaven we voorsprongen weg en verloren we wedstrijden.”

Martin wordt vervangen door Randy Cunneyworth, die hiermee als hoofdcoach debuteert in de NHL. Hij zal deze taak in ieder geval tijdelijk tot het einde van het seizoen uitvoeren, waarna gekeken gaat worden hoe men verder zal gaan. Vanwege zijn onervarenheid zal Cunneyworth worden bijgestaan door Larry Carriere die, net als Cunneyworth, onder Martin ook assistent-coach van de Canadiens was.

„Het is natuurlijk een grote eer om als hoofdcoach van dit team aan de slag te mogen gaan,” aldus Cunneyworth. „Het voelt een beetje hetzelfde als toen ik werd aangenomen als assistent-coach. Op dit moment heb ik echter nog gemengde gevoelens. Ik heb er absoluut ontzettend veel zin, maar vind het natuurlijk ook zeer vervelend voor Jacques.”

Een eventueel schokeffect na het ontslag bleef overigens uit, want de Canadiens verloren later op de dag hun thuiswedstrijd tegen de New Jersey Devils met 3-5.

Foto: sports.nationalpost.com

 

Ook leuk om te lezen