Cam Newton verbreekt rookie-record Peyton Manning

Door

Kon het symbolischer? Uitgerekend op de dag dat Peyton Manning zijn Iron Man-streak bruut tot een einde zag komen, werd zijn allereerste NFL-record ook nog eens verbroken. Carolina Panthers-quarterback Cam Newton gooide zondag tegen de Arizona Cardinals voor maar liefst 422 yards in zijn NFL-debuut, en dat waren er maar liefst 110 meer dan Manning destijds gooide tijdens zijn debuut op het hoogste niveau.

Wat waren er een twijfels geweest rond het joch. Zoals zo vaak bij uitblinkende college-quarterbacks werd keer op keer de vraag gesteld of zijn spel ook kon worden vertaald naar het NFL-niveau. Newton beantwoordde die vraag zondag in Glendale meer dan bevestigend: absoluut!

De Panthers hadden net als ieder ander gezien hoe Newton zijn Auburn in januari naar de BCS-titel hadden geleid. Maar waar menig ploeg twijfelde, daar nam Carolina – ondanks dat het een jaar eerder ook al Jimmy Clausen had gedraft – de gok: draften als first pick overall, die Newton.

Tegen de Arizona Cardinals bewees Newton vooralsnog het gelijk van de Carolina Panthers: hij gooide niet alleen voor 422 yards (24 voor 37), maar was bovendien goed voor drie touchdowns (een rushing) en een interception. Hij kreeg daarbij volop hulp van een andere uitblinker: Steve Smith tekende voor 178 yards (acht vangballen) en twee touchdowns.

Helaas voor Newton en Smith (en hun Carolina Panthers) was het niet genoeg voor de overwinning. Sterker nog: een andere rookie (Cardinals’ cornerback Patrick Peterson) stal aan het einde van de wedstrijd de show (nadat Smith hem vier kwarten lang alle hoeken van het veld had laten zien) door via een 89-yard punt return voor de go ahead-touchdown te zorgen.

Het betekende 28-21, waardoor Arizona-quarterback Kevin Kolb zijn debuut voor de Cardinals luister bijzette met een klinkende zege. Kolb zag 18 van zijn 27 passes aankomen, gooide 309 yards, en was goed voor  twee touchdowns.

 

Ook leuk om te lezen