Budenholzer NBA-coach van het jaar

Door

Atlanta Hawks v Indiana Pacers - Game Seven

Mike Budenholzer, het brein achter het succes van de Atlanta Hawks dit jaar, is benoemd tot Coach van het Jaar door de NBA. De 45-jarige Budenholzer kwam twee jaar geleden naar Georgia na jarenlang assistent-coach te zijn geweest onder Gregg Popovich bij de San Antonio Spurs. In die twee jaar bouwde hij de Hawks op tot kandidaat-kampioen.

Budenholzer werd in de verkiezing voor Coach van het Jaar liefst 67 keer op de eerste plaats gezet, goed voor in totaal 513 punten. Zijn voornaamste concurrent, Steve Kerr van de Golden State Warriors, moest het doen met 56 keer de eerste plaats (471 punten). De nummer drie, Jason Kidd van de Milwaukee Bucks, en de nummer vier, Brad Stevens van de Boston Celtics, finishten op grote achterstand.

Onder leiding van Budenholzer wonnen de Hawks dit seizoen 60 van hun 82 wedstrijden, een nieuw record. Ook in de jaren dat de ploeg geleid werd door NBA-legende Dominique Wilkins kwam men nooit tot zoveel overwinningen. Vooral in januari dit jaar was Atlanta onverslaanbaar. Liefst zeventien wedstrijden achter elkaar kwamen de Hawks al winnaars uit de bus, voordat men voor het eerst sinds 26 december door toedoen van de New Orleans Pelicans als verliezer het veld af liep.

Budenholzer krijgt later vandaag uit handen van Hawks-CEO Steve Koonin zijn prijs, de Red Auerbach Award. De persconferentie die daarbij hoort begint om 20 uur Nederlandse tijd en is live te volgen op de website van de Atlanta Hawks.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen