Bruins-Lightning: een onvoorspelbare climax

Door

Waar de finale in de Western Conference al van alle spanning is ontdaan door de ‘eenvoudige’4-1 zege van de Vancouver Canucks op de San Jose Sharks (zij het via een aantal ‘close games’, maar toch, de uiteindelijke cijfers liegen niet), wordt de finale in de Eastern Conference beslist met een daverende apotheose.

Na zes wedstrijden hebben zowel de Boston Bruins als de Tampa Bay Lightning drie wedstrijden gewonnen, waardoor er dus een zevende wedstrijd noodzakelijk is. Deze wedstrijd wordt vrijdagavond om 20.00 plaatselijke tijd gespeeld in de TD Garden in Boston.

Over de uitkomst van dit beslissende duel kan weinig gezegd worden, want daarvoor is deze series veel te onvoorspelbaar gebleken. Natuurlijk heeft Boston het thuisvoordeel en dus de steun van ruim 17.500 toeschouwers, maar Tampa Bay heeft in de eerste wedstrijd al aangetoond dat het daar ook kan winnen.

Een opvallend detail in deze series is dat in vier van de zes wedstrijden het winnende team op een bepaald moment in de wedstrijd op achterstand is gekomen en deze dus toch heeft weten weg te werken. De meest in het oog springende comeback is die van de Lightning in game 4. De Bruins stonden in die wedstrijd na één periode met 3-0 voor maar aan het einde van de rit was het toch Tampa Bay dat met 5-3 aan het langste eind trok. Een voorsprong in de zevende wedstrijd is dus voor beide teams geen garantie voor een overwinning.

Wat beide teams ook gemeen hebben, is het feit dat ze allebei beschikken over een uitstekende goalie maar die in deze series wel eens een steekje heeft laten vallen. Tim Thomas van de Bruins was de beste keeper van de NHL in het reguliere seizoen op basis van save percentage en tegendoelpunten, maar in deze series heeft hij al vier keer vijf doelpunten moeten slikken van de Lightning. Daartegenover staan wel twee briljante wedstrijden waarin hij bijna helemaal alleen verantwoordelijk was voor de overwinning van zijn ploeg.

Zijn collega aan de andere kant, Dwayne Roloson, speelde de eerste tweede rondes van deze play-offs fantastisch met als hoogtepunt zijn zevenendertig reddingen tijdens de 1-0 overwinning in de zevende wedstrijd tegen de Pittsburgh Penguins in de eerste ronde.

Hij ging de series tegen Boston ook in als de beste keeper van de play-offs, maar juist in de finale van de Western Conference begon hij soms wat te haperen. Zo werd hij al twee keer van het ijs gehaald vanwege mindere prestaties en voor game 5 werd hij zelfs gepasseerd ten faveure van tweede goalie Mike Smith.

Voor het zesde duel heeft Lightning-coach Guy Boucher echter zijn vertrouwen uitgesproken in de 41-jarige veteraan en al moest Roloson vier goals toestaan op twintig schoten in deze wedstrijd, Boucher doet er waarschijnlijk goed aan om zijn eerste goalie te handhaven; Roloson verloor in zijn carrière namelijk nog nooit een wedstrijd in de play-offs waarin zijn team kon worden uitgeschakeld.

Al met al belooft game 7 tussen de Boston Bruins en Tampa Bay Lightning een bijzonder spannende en onvoorspelbare wedstrijd te worden. En na zestig minuten ijshockey (en eventuele verlengingen) weten we pas echt zeker wie het in de Stanley Cup-finale mag opnemen tegen de Vancouver Canucks.

Foto: flickr.com

Ook leuk om te lezen