Bruins: De weg naar de Stanley Cup (2)

Door

Voor het eerst sinds 1972 wisten de Boston Bruins weer beslag te leggen op de Stanley Cup. Aan de hand van twee verhalen blikken we terug op het seizoen van de Bostonians. Vrijdag las je hier het eerste verhaal.

In de play-offs moest Boston aantreden tegen Montreal. De Canadezen wilden in deze series wraak nemen op de Bruins. Niet alleen vanwege het feit dat de Bruins hen hadden verslagen in de strijd om de koppositie in de Northeast Division, maar meer nog voor de grove charge die Boston-captain Zdeno Chara had uitgevoerd op Montreal-aanvaller Max Pacioretty. Pacioretty kwam hierbij zeer ongelukkig terecht en was voor de rest van het seizoen uitgeschakeld.

De Canadiens begonnen goed aan de series met de Bruins en wonnen de eerste twee wedstrijden in Boston. Een verrassing leek in de maak, maar de Bruins sloegen keihard terug door op hun beurt de twee wedstrijden in Montreal te winnen.

Nadat beide ploegen in het restant hun volgende thuiswedstrijd wisten te winnen was er dus een zevende duel nodig om deze series te beslissen. Uiteindelijk was het hierin Boston dat met 4-3 aan het langste eind trok door een doelpunt in de verlenging van Nathan Horton.

In de tweede ronde moest het team van Claude Julien het opnemen tegen de als eerste geplaatste Philadelphia Flyers.

Wie had gerekend op een spannende series tussen favoriet Philadelphia en het als derde geplaatste Boston, kwam bedrogen uit, want de Bruins waren na een onvervalste sweep na vier duels klaar met de Flyers.

Alleen in het tweede duel kon Philadelphia de dadendrang van Boston nog enigszins bijbenen, want toen ging de wedstrijd pas na overtime verloren, maar in de andere drie wedstrijden was het duidelijk dat de Boston op dat moment verreweg de beste ploeg was.

In de finale van de Eastern Conference wachtte de grote verrassing van de play-offs aan de oostkant van de Verenigde Staten, de Tampa Bay Lightning. Deze ploeg was in de voorgaande rondes te sterk gebleken voor twee kanshebbers op de titel, namelijk de Pittsburgh Penguins en de Washington Capitals.

Boston was dus gewaarschuwd en dit werd nog maar een benadrukt door de overwinning van Tampa Bay in de eerste wedstrijd in Boston. De Bruins wisten echter de volgende twee wedstrijden te winnen, waarna Tampa Bay de stand weer gelijk trok door het vierde duel te winnen.

Het vijfde duel ging vervolgens weer naar Boston dat hiermee dus nog maar een overwinning verwijderd was van de eerste Stanley Cup-finale in eenentwintig jaar.

De Lightning wisten de Bruins in game 6 echter van zich af te houden door de wedstrijd met 5-4 te winnen waardoor er dus weer een zevende wedstrijd aan te pas moest komen.

Ook in dit beslissende duel bleek Horton van onschatbare waarde te zijn voor de Bostonians, want hij scoorde het enige doelpunt van de wedstrijd waardoor de Bruins het dus tegen de Vancouver Canucks mochten gaan opnemen in de Stanley Cup-finale.

Foto: image-search-engine.com

Ook leuk om te lezen