Jonathan Papelbon naar Phillies

Door

 

Het is zover: de eerste ‘grote’ Free Agent van deze off-season is van ploeg gewisseld. Closer Jonathan Papelbon zal de komende vier jaar bij de Philadelphia Phillies te bewonderen zijn. Papelbon was tot dit jaar de closer van de Boston Red Sox. De bijna 31-jarige rechtshandige werper tekent een contract voor ongeveer $50 miljoen.

Door de komst van Papelbon lijkt de deal die de Phillies met hun oude closer, Ryan Madson, van vier jaar voor $44 miljoen niet door te gaan.

Met Papelbon gaan de Phillies er qua closer op vooruit. ‘Pap’  heeft zich de laatste jaren als een van de meest betrouwbare closers geëtaleerd. Al liet hij zijn team op sleutelmomenten wel in de steek, zoals in Game 3 van de 2009 ALDS tegen de Los Angeles Angels en tijdens de laatste wedstrijd van dit seizoen, waarin hij een 3-2 voorsprong weggaf tegen de Baltimore Orioles.

De vraag is wel of Papelbon, of überhaupt een closer, zo veel geld waard is. Procentueel pitcht een closer niet veel, maar jaarlijks strijkt Papelbon zo’n tien procent van de payroll op. En dan ga ik er nog van uit dat hij blessure-vrij blijft. Bij een blessure van Papelbon zou dit een behoorlijke ‘albatross’ kunnen worden voor de Phillies. En met Ryan Howard hebben ze er waarschijnlijk nog een. Daarom denk ik dat de Phillies er niet goed aan doen Papelbon voor zo lang vast te leggen.

Voor de Red Sox geldt het omgekeerde: Papelbon kost waarschijnlijk meer dan hij zal opleveren. Nu hij definitief weg is kan de goedkope Daniel Bard zich opmaken voor de closer-rol.

EDIT: Volgens bronnen is de deal zelfs voor vijf jaar en $60 miljoen al is het laatste jaar afhankelijk van prestaties. Volgens Jon Heyman van SI.com zijn die criteria daarvoor ‘easy’. De Red Sox lijken ook de optie te bekijken een andere closer te halen.

Foto: connect.in.com

1 Reactie

Ook leuk om te lezen