Breaking: Deelnemers Slam Dunk Contest bekend

Door

 

Volgende week vindt in Orlando het All-Star Weekend plaats. Een van de best bekeken evenementen is de Sprite Slam Dun Contest. De vier deelnemers voor dit spectaculaire evenement zijn nu bekend gemaakt: Derrick Williams van de Minnesota Timberwolves, Paul George van de Indiana Pacers, Iman Shumpert van de New York Knicks en Chase Budinger van de Houston Rockets.

Elk jaar wordt er uitgekeken naar de Slam Dunk Contest op de zaterdag van All-Star Weekend. Elk jaar verandert er wel iets aan het concept en dit jaar is dat niet anders. Deze keer zal er maar een ronde zijn waarin de deelnemers in totaal drie dunks uitoefenen en de keuze van de winnaar ligt volledig bij de fans. Na de eerste dunk zullen zij kunnen stemmen voor hun favoriet en dat via verschillende kanalen, waaronder ook Twitter. Vorig jaar waren er nog twee rondes waarbij de twee finalisten gekozen werden door een jury.

De deelnemers dit jaar zullen allen voor het eerste deelnemen aan de Dunk Contest. Grote namen zoals LeBron James en Dwight Howard zijn er, opnieuw, niet bij en er werd duidelijk gekozen voor jongeren. De keuzes voor Williams, George en Shumpert zijn vrij logisch maar de selectie van Budinger is enigszins verrassend. De blanke speler van de Rockets staat niet echt bekend als een dunker maar het is aan hem om de fans het tegendeel te bewijzen.

De eerste NBA Slam Dunk Contest vond plaats in 1985 en werd verrassend gewonnen door Larry Nance, voor dunklegende Julius Erving. Maar de eerste Slam Dunk Contest vond al in 1976 plaats, in de toen nog bestaande ABA. Die werd wel gewonnen door Erving, voor onder andere ‘high flyer’ David Thompson en ‘scoring machine’ George Gervin.

De Dunk Contest werd vooral populair door de rivaliteit tussen Michael Jordan en Dominique Wilkins. Jordan won back-to-back Dunk Contests in 1987 en 1988 maar verloor in 1985 van Wilkins. Hun duel in 1988, in Chicago, blijft legendarisch. Jordan won toen met een dunk vanaf de vrijeworplijn, inclusief tong uit de mond. Eveneens legendarisch was de winst van de ontzettend kleine Spud Webb in 1986.

Maar vanaf de jaren ’90 wilden steeds minder sterren meedoen uit angst voor blessures. Daardoor wonnen spelers als Harold Miner, Dee Brown en zelfs Brent Barry. Ondanks de winst van een jonge Kobe Bryant in 1997 werd beslist om een jaar later geen Dunk Contest meer te organiseren en ook in 1999 was er door de lockout geen evenement.

Gelukkig werd er besloten om in 2000 opnieuw een Dunk Contest te organiseren. Dunken was opnieuw populair geworden door de intrede van Vince Carter in de NBA. Carter stelde tegen onder andere Steve Francis en Tracy McGrady niet teleur en leverde misschien wel de beste individuele prestatie ooit af.

Maar daarna nam de populariteit opnieuw af omdat wederom geen supersterren deelnamen, ondanks een aantal knappe dunks van Jason Richardson. Dit veranderde toen Dwight Howard besliste om mee te doen en samen met de kleine Nate Robinson gaven ze de fans een enorme show. Howard won in 2008 met een cape van Superman om zijn nek en een jaar later won Robinson door over Howard, met dezelfde cape, te springen. Hij kreeg toen de toepasselijk bijnaam ‘KryptoNate’. Robinson won al eens in 2006 nadat hij over Spud Webb sprong.

Vorig jaar werd de Dunk Contest wederom een hype. Door de intrede van Blake Griffin in de NBA waren heel wat fans enthousiast. Griffin maakte een aantal mooie dunks, waaronder een waarbij hij over de motorkap van een auto sprong, maar zijn winst was controversieel. Mededeelnemer DeMar DeRozan zei net na het evenement dat de uitslag op voorhand al vast lag.

Hieronder kan u alle voorbije winnaars van de Slam Dunk Contest terugvinden:

2011 – Blake Griffin (L.A. Clippers)
2010 – Nate Robinson (New York Knicks)
2009 – Nate Robinson (New York Knicks)
2008 – Dwight Howard (Orlando Magic)
2007 – Gerald Green (Boston Celtics)
2006 – Nate Robinson (New York Knicks)
2005 – Josh Smith (Atlanta Hawks)
2004 – Fred Jones (Indiana Pacers)
2003 – Jason Richardson (Golden State Warriors)
2002 – Jason Richardson (Golden State Warriors)
2001 – Desmond Mason (Seattle Supersonics)
2000 – Vince Carter (Toronto Raptors)
1997 – Kobe Bryant (L.A. Lakers)
1996 – Brent Barry (L.A. Clippers)
1995 – Harold Miner (Miami Heat)
1994 – Isaiah Rider (Minnesota Timberwolves)
1993 – Harold Miner (Miami Heat)
1992 – Cedric Ceballos (Phoenix Suns)
1991 – Dee Brown (Boston Celtics)
1990 – Dominique Wilkins (Atlanta Hawks)
1989 – Kenny Walker (New York Knicks)
1988 – Michael Jordan (Chicago Bulls)
1987 – Michael Jordan (Chicago Bulls)
1986 – Spud Webb (Atlanta Hawks)
1985 – Dominique Wilkins (Atlanta Hawks)
1984 – Larry Nance (Phoenix Suns)

In volgende filmpjes kan u de 10 beste dunks en de 10 beste momenten ooit in Dunk Contests bekijken:

Foto’s: Google Image

Ook leuk om te lezen