Bonds: ‘Hall of Fame vind ik zeker belangrijk’

Door

Afgelopen woensdag werd de lijst van spelers bekend gemaakt die op 9 januari 2013 een kans maken om in de Hall of Fame in Cooperstown vereeuwigd te worden. Voor de eerste keer zien wij op deze lijst de namen staan van Barry Bonds, Roger Clemens en Sammy Sosa. Mannen met fantastische carrières, maar ook vol met verhalen over het gebruik van verboden middelen tijdens de ‘Steriod Era’.

I do really care“, reageerde Bonds tegenover MLB.com over het bereiken van de Hall of Fame. “Ik kan wel zeggen dat het niet zo is, maar ik vind het zeker belangrijk. Of het bereiken van de Hall of Fame een verheugend gevoel is vanwege wat ik heb moeten laten? Zeker. Baseball is een groot onderdeel geweest in ons leven. We offerden onze lichamen op. It’s the way we made our living.”

‘Ik kan de klok niet achteruit zetten’

Bonds sloeg in zijn loopbaan 762 homeruns bij elkaar en noteerde in het seizoen 2001 voor de San Francisco Giants maar liefst 73 homeruns. Bonds werd zeven keer uitgeroepen tot de meest waardevolle speler in de National League. Zijn loopbaan wordt echter overschaduwd voor zijn eventuele betrokkenheid met PED’s.

Bonds staat zelf niet zo stil bij zijn imagoschade. “Ik kan de klok niet achteruit zetten. Die tijd is voorbij. De wonden zijn genezen.” Wel zet hij zijn vraagtekens op de manier waarop hij nog altijd door de buitenwacht behandeld wordt. “Het is zwaar als er zoveel mensen zijn die niet de bladzijde omslaan en voor altijd boos op je blijven. Ik snap niet dat het door blijft gaan. Wat is het nu daarvan? Wat doe ik dan fout?”

Bond’s kansen

De verhalen over het gebruik van verboden middelen maakt het voor Bonds, en ook voor Clemens en Sosa, lastig om de benodigde 75 procent van de stemmen te ontvangen van de ruim 600 leden van de Baseball Writers’ Association of America om toe te treden tot de Hall of Fame.

Kijk alleen maar naar Mark McGwire. In zijn zes pogingen om tot de Hall of Fame verkozen te worden, kwam hij niet één keer boven de 24 procent uit. Big Mac sloeg in zijn loopbaan 583 homeruns bij elkaar en heeft het gebruik van steroiden en groeihormonen toegegeven.

Het ene kamp zegt dat dopinggebruikers niets te zoeken hebben in de Hall of Fame, terwijl het andere kamp juist van mening is dat ze er wel bij horen, omdat zij een belangrijk onderdeel zijn van een bepaalde periode uit de geschiedenis van de sport. Voor Bob Dutton, journalist van The Kansas City Star, is het duidelijk. “Bonds, Clemens en Sosa posted Hall of Fame-type numbers against the competition of their time.”

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen