Blik op Baseball: New York is zijn slagkracht kwijt

Door

In Blik op Baseball geven MLB-redacteuren Lennart BeishuizenMarco PostJurian UbachsSeb VisserIngmar Meijer en Richard van Welie hùn mening over het belangrijkste nieuws van de week. Handig, voor als je snel bijgekletst wilt worden of wilt weten wat de kenners bezighoudt. blik600a Blik op Baseball: Rangers krijgen trap na van Josh

Texas Rangers v Oakland AthleticsIngmar Meijer: Laat mij ook compleet van ‘t pad af zijn en met een IQ van een koffiepot toch een contract ter waarde van 125 miljoen dollar (oké, 123 miljoen dan, want 2 miljoen gaat naar zijn foundation) voor vijf jaar tekenen. Ja, ik heb ’t opnieuw over Josh Hamilton. Nadat zijn vrouw en hij eerst al aangaven totaal niet in de realiteit te staan door de Texas Rangers geheel onterecht ’n veeg uit de pan te geven, ging de kersverse Angel afgelopen week nog dieper de verbale dwangbuis in.

Nu de jaargang 2012 over is, heeft de 31-jarige ‘ns goed na kunnen denken over de reden van zijn slump. Na een briljante start, waarin Josh pitchers wegknuppelde alsof ze uit de little league kwamen, was hij het spoor voor een lange periode volledig bijster.

Maanden later heeft de slugger de onderste steen boven. Na een scherpe analyse van hemzelf heeft hij de oorzaak gevonden: pruimtabak. Nou ja, een gebrek aan deze ‘kauwernij’. Gedurende het seizoen is hij gestopt met deze typische honkbalsnack. “Stoppen heeft echt effect op je. Realiseer goed dat ik zo’n elf, twaalf jaar tabak gekauwd heb”, zei hij in The Dan Patrick Show.

Ja, tabak is verslavend. Stoppen gaat gepaard met afkickverschijnselen. Allemaal waar. Maar bij Hamilton krijg ik ’t gevoel dat hij nooit echt ‘ns in de spiegel durft te kijken. Zijn eigen falen ligt aan een ander of randzaken. Wie vlucht in excuses en slechte smoesjes loopt ongetwijfeld ’n keer tegen zichzelf aan! You can ride, but you can’t hide, Josh.

Division Series - Baltimore Orioles v New York Yankees - Game ThreeJurian Ubachs: Wat is er gebeurd met New York? Waarom is de grote appel niet meer heilig? Sinds wanneer kiezen spelers voor grote bedragen in andere steden? En dan met name spelers die nog best wel iets in Yankee Stadium te zoeken gehad zouden hebben. Wat gaat Nick Swisher precies zoeken in Cleveland? En je zou toch denken dat de clutch homeruns die Ibanez afgelopen oktober sloeg voor de Yankees naar meer smaakten? Maar nee, Rauuuuuuul gaat voor een terugkeer naar zijn voormalige gloriedagen in Seattle. Die hebben maar 27 titels minder dan New York, per slot van rekening.

Het kan aan mij liggen, maar is de magie van New York een beetje weg? De eens zo machtige dynastie is zijn suprematie kwijt, zowel binnen de AL East, waar je dit jaar nauwelijks op Toronto heen kunt, als op financieel vlak. Neem nou Josh Hamilton, Ingmar z’n favoriete speler. Is het ooit gebeurd dat de Yankees he-le-maal niet genoemd werden in de jacht op een free agent?

New York is zijn slagkracht kwijt. In 2014 willen ze terug naar een payroll van 189 miljoen dollar om zo de boete van de luxery tax te ontlopen. Er is een flinke reset nodig in The Bronx, anders zien we de ‘Evil Empire’ voorlopig niet meer terug.

Laatste Blik op Baseball: Rangers krijgen trap na van Josh

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen