Blik op Baseball: In september is bijna niemand kansloos

Door

In Blik op Baseball geven MLB-redacteuren Lennart BeishuizenMarco PostJurian UbachsIngmar Meijer en Richard van Welie elke dinsdag om vier uur hùn mening over het belangrijkste nieuws van de week. Handig, voor als je snel bijgekletst wilt worden of wilt weten wat de kenners bezighoudt.

blik600a2 Blik op Baseball: Waar zijn de Dodgers mee bezig?

Justin UptonLennart Beishuizen:
Op dit moment zijn er nog maar liefst achttien ploegen in de MLB die een play-off plek bezetten of er acht wedstrijden vanaf staan. Met nog ongeveer 28 wedstrijden te gaan dit seizoen zijn die acht wedstrijden gewoon nog goed te maken. Kijk maar naar World Series kampioenen St. Louis Cardinals, die vorig jaar van meer dan tien wedstrijden achterstand terugkwamen om op de laatste dag de Atlanta Braves te passeren.

En als de Cardinals dat vorig jaar deden, waarom niet een andere ploeg dit jaar? Met de extra wild card is er immers nog extra kans voor een team dat op het goede moment ‘hot’ wordt. Een goed voorbeeld zijn de 2007 Colorado Rockies, die in september een stretch hadden waarin zij 21 van de 22 wedstrijden wonnen, wat gezien wordt als de beste september van een team ooit. Uiteindelijk versloegen de Rockies de San Diego Padres in Game 163 en steamrollden de Rox naar de World Series na sweeps in de NLDS en NLCS.

Ongetwijfeld gaat er een team zijn dat nu in redelijk kansloze positie staat en het nog heel spannend gaat maken. Kandidaten? Arizona Diamondbacks en Milwaukee Brewers. Beide teams staan op zevenenhalve wedstrijd, maar kùnnen hot worden en uiteindelijk toch met een Wild-Card aan de haal gaan.

Mark ReynoldsMarco Post:
Mark Reynolds is een type speler waar je als fan van de Baltimore Orioles je groen en geel aan kunt ergeren. Zijn fouten op het derde honk koste de ploeg van manager Buck Showalter vorig jaar een aantal overwinningen. Diezelfde Reynolds besliste afgelopen weekeinde bijna in zijn eentje de serie tegen de New York Yankees. De cijfers? 5 uit 11 met vier homeruns en zeven binnen geslagen punten.

Vooral zijn three-run homerun van zondag was een beauty, of zoals ESPN journalist Steve Berthiaume twitterde: ‘Mark Reynolds just hit one to New Jersey’. Reynolds schreef met zijn vier rake klappen een stukje historie. Hij is de tweede speler van de Orioles die in een serie tegen de Yankees vier of meer homeruns slaat. Doug DeCinces was in 1981 de eerste met vier bombs, toen nog in het Memorial Stadium.

Gelukkig voor de O’s laat Reynolds dit seizoen meer zijn knuppel spreken. Maakte hij vorig jaar nog 31 fouten, waarvan 26 als derde honkman, dit seizoen staat te teller op vijf nadat Reynolds de switch maakte naar het eerste honk.

De Yankees voelen de hete adem van de Orioles in de nek nu de voorsprong in de AL East is geslonken naar één wedstrijd. De Pinstripes vallen terug naar een 19-23 record sinds 18 juli toen ze nog een marge hadden van tien wedstrijden.

Bobby ValentineJurian Ubachs:
Ja, wij krijgen er ook wel een beetje genoeg van. Week in week uit is het raak in deze rubriek als het gaat om de Boston Red Sox. Waag echter niet te denken ‘dat we er nu wel een keer vanaf zijn’, want de BoSox maken zo langzamerhand een aparte sport van verliezen.

Het absolute dieptepunt werd afgelopen weekend bereikt op bezoek bij de Angels en de Athletics. Boston werd me de staart tussen de benen weer op het vliegtuig gezet. Twee sweeps, dus nul gewonnen en zes verloren, en och ja: 15 runs voor en 54 (!!) tegen. Met een al even fijne 20-2 uitslag tegen Oakland als smakelijke uitschieter.

De teloorgang en capitulatie van de Red Sox houdt ondertussen het midden tussen dramatiek en cabaret. Zelfs de meest verstokte Red Sox-fan zal moeten gniffelen bij het zien van een uitslag waarbij in Nederland vermoedelijk de ‘mercy rule’ al in werking was getreden.

Het einde van manager Bobby Valentine leek zich aan te dienen toen mede-eigenaar John Henry en General Manager Ben Cherington zich vlak voor de zevende nederlaag op rij aansloten bij het team in Seattle. Niets bleek minder waar: Henry riep iets over het hervormen van pitching binnen de hele organisatie en Cherington verkondigde dat ook hij schuldig is aan de malaise. Alsof deze Bostonian tragedie ook onschuldige acteurs kent.

Jimmy RollinsIngmar Meijer:
‘Ren Jimmy ren!’ Die simpele boodschap snapt Jimmy Rollins nu retegoed. Ook een drievoudig All Star kan zich niet veroorloven om ongeïnspireerd honken te lopen. Dat pikt manager Charlie Manuel niet. Dan ga je zitten.

Philadelphia Phillies’ korte stop maakte zich er donderdag met een jantje-van-leien van af. Een pop-up werd niet gevangen door de Braves, maar de 33-jarige J-Roll was er niet bij met z’n hoofd, hobbelde tussen de honken in, waardoor de Atlanta-defensie hem gemakkelijk uit kon tikken. Omdat hij toch al onderweg was, besloot een laaiende Manuel hem maar meteen op de bank te laten.

Dat is een van de mooie facetten van honkbal: bij iedere play geef je 100 procent. Zet druk op de actie van de tegenstander. Hoe eenvoudig een vangbal of een aangooi ook mag zijn. Wie onder druk staat maakt immers eerder fouten. Rollins was deze basisregel even vergeten, maar kreeg daar onverwachte overpeinstijd voor van z’n manager. Een dag later klonk z’n mea culpa en speelde hij weer.

Dit incident deed me denken aan Bert van Marwijk die een jonge Robin van Persie inspiratieloos warmlopen verweet en hem niet liet invallen in 2002 tegen Fenerbahce. Daar reageerde de voetbalwereld lacherig op. Fundamentals, suckers!

Ricky RomeroRichard van Welie:
Voorafgaand aan dit seizoen werd Ricky Romero gezien als de ace van de Toronto Blue Jays. Dit had natuurlijk alles te maken met het afgelopen jaar waarin de lefthander indrukwekkende cijfers wist neer te zetten. Zo gooide hij twee complete game shutouts en behaalde hij uiteindelijk vijftien overwinning, met een ERA van 2.92 over het hele seizoen. Geen verkeerde cijfers in de AL East.

De verwachtingen voor dit seizoen waren dus hooggespannen, maar de Amerikaan met Mexicaanse roots maakt deze absoluut niet waar. Ricky Ro noteert nog weleens een sterke outing, maar de zwakke hebben duidelijk de overhand. Het absolute dieptepunt volgde afgelopen zondag, tegen de Tampa Bay Rays, waarin de pitcher na zeven punten tegen, op acht hits en een walk, naar de kant werd gehaald, zonder voor een out in de tweede inning te zorgen.

Hiermee steeg zijn ERA voor dit seizoen naar 5.85, waarmee hij de lijst van tegenvallende aces dit jaar aanvoert. Namen als Tim Lincecum, Jon Lester en Ubaldo Jimenez kennen allemaal een moeilijk jaar, maar Romero spant toch echt de kroon. Hij heeft inmiddels ook een losing streak van twaalf wedstrijden op zijn naam staan en het is dus nog maar de vraag welk seizoen de uitzondering vormt; zijn sterke 2011 of dramatische 2012.

Blik op Baseball van vorige week: Waar zijn de Dodgers mee bezig?

Foto’s: Getty Images

Ook leuk om te lezen