Blik op Baseball: Moneyball in Cleveland

Door

In Blik op Baseball geven MLB-redacteuren Lennart BeishuizenMarco PostJurian UbachsSeb VisserIngmar Meijer en Richard van Welie hùn mening over het belangrijkste nieuws van de week. Handig, voor als je snel bijgekletst wilt worden of wilt weten wat de kenners bezighoudt.

blik600a1 Blik op Baseball: A Rod klaar voor de beul

Kansas City Royals v Boston Red SoxIngmar Meijer: Weet je nog die hype in 2007? SuperJapanner dreigde naar de Verenigde Staten te komen. En het mooie was dat de Boston Red Sox het recht hadden verworven om hem een contract voor te mogen leggen. Oh man, the buzz.

Weet je nog dat Mega Pitcher zo’n zeven pitches in z’n arsenaal had? Misschien waren ’t nog wel meer. De verhalen waren destijds wilder dan Tarantino ze kan verzinnen.

Weet je nog dat het watertanden was als je alleen aan de starters dacht van de Bostonians? Jon Lester en Josh Becktt in combi met de allergrootste sensatie genaamd Daisuke Matsuzaka.

Dat Theo Epstein uiteindelijk een slordige 103 miljoen dollar aan hem kwijt was – 52 voor zes jaar op de heuvel staan en dik 51 om met ‘m te mogen praten – leek toen gewoon zakgeld.

Oké, zijn eerste jaar was met een 15-12 record niet fantastisch. Funk it, wie won ook alweer de World Series?

Weet je 2008 nog? Dice-K wierp alles aan gort: 29 starts, waarvan hij er achttien won en drie verloor met een ERA van .290. Ja, hij betaalde het (grote financiële) vertrouwen uit.

Weet je de jaren 2009 tot en met 2012 nog? Nee, natuurlijk niet. De klad kwam erin. Dobbelsteen-K, zoals Matsuzaka bij ons thuis heet, is het prototype van overhyped. Goed, het blessurespook heeft ‘m ook goed te grazen gehad, maar de marketinggeest had z’n werk al gedaan.

Nu is ‘t 2013. Dice-K, nog altijd een positief record (50-37), heeft z’n glans verloren. Gelukkig ziet z’n oude manager, Terry Francona, nog een broodkruimel in ‘m. De Cleveland Indians hebben de 32-jarige Japanner een minor league contract aangeboden. Een laatste kans, de welbekende strohalm voor een voormalig giga-talent. De thrill is allang gone. Waarom wil ik dan blijven geloven in die buzz?

Atlanta Braves v New York YankeesJurian Ubachs: Ook ik blijf even bij de Cleveland Indians, want daar komt toch al het nieuws vandaan. Ik neem u even mee terug naar de Oakland A’s van het Moneyball en de Boston Red Sox van 2004. Twee teams met een focus op On-Base Percentage en verdediging, beide met aardig wat succes.

De Indians van nu halen Jason Giambi binnen op een Minor League contractje en trekken free agent Michael Bourn binnen, om toe te voegen aan het toch al vernieuwde outfield.

Giambi is oud, ja. 2013 Zou zijn 19e MLB-seizoen worden. Op een veldpositie maakt hij ook echt geen kans meer, maar als DH, met zijn on-base percentage dat steevast rond de .375 blijft hangen? Dat klinkt helemaal niet verkeerd. Slaat hij er per ongeluk nog een homerun en wat RBI’s bij dan is dat mooi meegenomen.

En dan Bourn. Het outfield van de Indians kostte de club in 2012 liefst 17 runs. Het nieuwe outfield, met Bourne als center fielder, geflankeerd door Brantley en Nick Swisher, zou goed zijn voor +30 runs: een verschil van 47 runs allowed op jaarbasis!

De Indians hebben in de Tigers een tegenstander van naam, maar er zit wel een idee achter. Ik zie ze de Series niet meteen winnen, maar kijk niet vreemd op als Cleveland de komende jaren aardig mee gaat doen.

Laatste Blik op Baseball: A-Rod klaar voor de beul

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen