Blik op Baseball 2.0: Billenknijpen in Boston

Door

Blik op Baseball 2.0Het klonk een paar dagen geleden nog zo ver weg. Een knotsgekke week zou Tampa Bay vanuit Toronto, via Texas en Cleveland, naar Boston kunnen brengen. Een flinke vliegroute die direct afgekapt zou worden zodra de mannen van Joe Maddon ook maar ergens onderuit zouden gaan. En dat zou toch wel gebeuren? Wellicht niet bij Toronto, maar dan toch zeker bij de in-vorm zijnde Rangers of Indians?

Wild Card Game - Tampa Bay Rays v Cleveland IndiansNee dus. Terwijl de wereld zich opmaakt voor het échte begin van het Postseason met de Division Series, weet met in Boston inmiddels dat het toch weer Tampa Bay is dat aanstonds arriveert in Beantown. David Price, Evan Longoria, Joe Maddon: ze waren al zo vaak de plaaggeest van de Red Sox in het naseizoen. Hoewel Boston beschikt over het beste record van het reguliere seizoen en de selectie voor een groot deel uit spelers bestaat die niet eerder betrokken waren bij de rivaliteit tussen Boston en Tampa Bay, zal men er in Fenway Park toch niet helemaal gerust op zijn.

Als geen ander schare fans weten de Fenway Faithful wat pauze met een ploeg kan doen. Enige dagen rust – en daarmee een snoeiharde doorbreking van het ritme dat je als honkbalclub van april tot en met september volhoudt – zorgden er in het verleden al voor dat gloeiende hete St. Louis Cardinals en Colorado Rockies veranderden in ijskonijnen. Het leverde Boston nota bene tweemaal een wereldtitel op.

Iedere analist zal wijzen op de perfecte voorbereiding. De rotatie van Boston staat klaar, terwijl Tampa Bay nog even moet wachten op zijn nummers een en twee, David Price en Alex Cobb. Maar: je kunt honkbal niet voorspellen. Dat weet Boston ook. En als er één ploeg en één manager meesters zijn in het verslaan van schier-onmogelijke odds dan zijn het de Rays en Joe Maddon wel. Vanaf morgenavond 21:00 uur Nederlandse tijd zullen zij als vanouds zorgen voor samengeknepen billen op de tribunes van Fenway Park, en maandag wacht ongetwijfeld een prachtige homecoming na een indrukwekkende roadtrip.

“Cueeeeetooooo, Cueeeeeetooooo!”

Er zijn van die stadions waar je gewoon niet graag speelt als uitspelende ploeg. Plaatsen die er om bekend staan om hun luidruchtige thuispubliek. Ik weet niet of ze er voorheen al in thuis hoorden, maar sinds dinsdagavond hoort het PNC Park van de Pittsburgh Pirates absoluut in dat rijtje thuis. Het is momenteel misschien wel de engste plek in de MLB.


Die arme Cueto. Hij werd gespaard en hoefde zondag in Game 162 niet meer op de heuvel te komen. De Reds moesten twee dagen later immers tegen de Pirates aantreden en daar zou Cueto hard nodig zijn. Hij kon ook niet weten dat het een van de moeilijkste avonden van zijn leven zou worden. Vanaf de eerste seconde van de wedstrijd overtreedde het publiek met zijn decibelproductie enkele geluidswetten en toen het door kreeg dat Cueto die ambiance niet al te best verteerde was het hek helemaal van de dam.

Heel even moet Cueto aan Pedro Martinez hebben gedacht. De fameuze pitcher van destijds de Boston Red Sox kon Yankee Stadium niet binnen lopen zonder de “Who’s your daddy?”-spreekkoren te horen. Met zijn “Cueeeeto, Cueeeeto!” bracht Pittsburgh welhaast een ode aan de geschiedenis. En Cueto? Die liet pardoes de bal uit zijn handen glippen. Gewoon, zomaar. Plof. Rolde dat ding nog van de heuvel af ook. Pittsburgh smulde ervan, en Russell Martin deed vrolijk mee. Cueto wierp de zojuist opgeraapte bal recht over de plaat en Martin stuurde het kleinood de Pittsburghse nacht in. In de UFC zou dat het moment zijn waarop iemand zou roepen “it’s all over!”

Over een uurtje beginnen de Division Series met de eerste ontmoeting tussen de St. Louis Cardinals en de Pittsburgh Pirates, in St. Louis. Ik heb echter nu al zin in maandagavond, als Pittsburgh Game 3 in zijn NLDS thuis speelt, en het grootste wapen van de Bucco’s opnieuw tevoorschijn komt: de fans in PNC Park.

1 Reactie
  1. Erwt 7 jaar ago

    Kreeg ook ineens beetje ongemakkelijk gevoel vannacht toen ik de Rays voor de zoveelste achtereenvolgende avond goed zag spelen en dus winnen. Wat we in ieder geval weten is dat je als eerste moet zien te scoren. Als de Rays vroeg op voorsprong komen blijken ze vrijwel alles winnend af te sluiten. Maar dat zullen Ortiz &co.ook wel in hun achterhoofd hebben. Let’s go Red Sox, dus.
    Pirates moeten na 1e game (verloren vd Cardinals inmiddels) hopen op een verrassing morgen en anders moeten ze het thuis maar even goed op gang brengen, die post-season aspiraties.. Want wat was dat gaaf zeg, tegen de Reds eergisteren.
    Als uiteindelijk de Cardinals verslagen kunnen worden dan zijn de Pirates niet alleen figuurlijk maar ook letterlijk ‘the dark horse’.

Comments are closed.

Ook leuk om te lezen