Biografie over Walter Payton schokt Chicago

Door

In Chicago is Walter Payton een absoluut icoon. De in 1999 overleden running back wordt er niet alleen beschouwd als de beste rusher ooit, maar was bovendien nog ‘ns een aardige kerel, die voor iedereen een aardig moment over had. Een beter rolmodel dan Sweetness kon geen ouder zich wensen.

Maar geen koe zo bont of er zit wel een vlekje aan. Tiger Woods leek schier smetteloos en onaantastbaar, todat vanaf 27 november 2009 zijn vuile was buiten kwam te hangen. En hij donderde keihard en diep van zijn voetstuk.

Zo erg als met Woods is het met Walter Payton niet, maar de biografie – van de hand van Sports Illustrated-medewerker JeffPearlman – die op 4 oktober officieel verschijnt, veroorzaakte afgelopen week al een ware schok in Chicago.

Zoals het een goede biografie betaamt, schetst SWEETNESS, the enigmatic life of Walter Payton, namelijk een compleet beeld van de running back. En dan blijkt plotseling dat het met Payton achter de schermen niet allemaal rozengeur en maneschijn was.

De biografie maakt gewag van Payton’s buitenechtelijke escapades. En rept van zijn verslaving – zowel tijdens als na zijn loopbaan als speler – aan pijnstillers (die hij slikte als snoep) en nitrous oxide (lachgas), waarvan hij tanks vol in zijn garage had staan, en openbaart zijn eenzaamheid en zelfmoordneigingen.

“Back when Payton drove his own RV to Bears training camp, he used to load the rear of the vehicle with tanks of nitrous oxide, commonly known as laughing gas. At nights and during breaks in the action, players sneaked into Payton’s trailer, loaded the nitrous oxide into balloons, then carried them around while taking hits. The goofy laughter could be heard throughout the training facility.”

De Sports Illustrated van deze week komt met een uitgebreid uittreksel van het boek. En ja, dat kan schokkend zijn voor de vele fans die Sweetness altijd beschouwden als een smetteloze held. Persoonlijk kan ik echter meer dan goed leven met deze achtergrond-info. Wat mij betreft is Walter Payton nog altijd een held en the best running back ever.

 

Ook leuk om te lezen